Hogy vezessem a saját életem?

Életünk egy bizonyos pontján úgy érezhetjük, hogy elakadunk, és eltűnődünk azon, hogy mi is az életcélunk. Miért is csináljuk azt, amit? Kapuzárási pánik törhet ránk, vagy rájövünk, hogy jobb emberré szeretnénk válni. Kérdezhetjük magunktól: “Hogyan tudnánk változni, változtatni?”

A válasz gyakran az önfejlesztésben rejlik. Ezen az úton elindulhatunk egyedül is, vagy „sötétben tapogatódzás” helyett kérheted egy külsős segítségét is. Egy karriertervező cég egyik kutatása kimutatta, hogy azok a munkavállalók, akik tanácsadóval működtek együtt, jelentős önbizalom növekedést tapasztaltak. Egy másik tanulmány szerint pedig az megkérdezettek 80%-a ismét igénybe venné a tanácsadó segítségét. De miket kell átgondolnunk, miben is segíthet egy coach?

Karriercélok meghatározása

Hol vagyunk most, és hol szeretnénk lenni? Céljaink lehetnek rövid és hosszútávúak is, a meghatározásukban ugyanazokra a dolgokra kell figyelni: a lehető legspecifikusabban, legszűkebben fogalmazzuk meg a céljaink, a cél legyen releváns, elérhető, tervezhető és mérhető! Ezek a tényezők segítenek majd abban, hogy úgy érezzük, meg tudjuk csinálni, amit elhatároztunk, és nem csak valami távoli, elérhetetlen álmot kergetünk. A coach segít meghatározni a célokat, és útmutatást nyújt azok eléréséhez – terv alapján, kisiklás nélkül juttat el minket a célvonalig!

Önbecsülés és önbizalom 

Sokszor az önbizalom és önbecsülés hiánya miatt érezzük a leginkább elveszve magunkat, így ez az egyik legfontosabb lépés, amit meg kell tennünk a fejlődés útján. Azon kívül, hogy ez céltalansághoz és motiváció hiányához vezet, hatással lesz a gondolatainkra is – negatívvá válnak –, valamint a szociális életünkre, párkapcsolatunkra is. Egy tanácsadó szerepe itt nagyon fontos, hiszen ő fogja elemezni a gyenge tulajdonságainkat azáltal, hogy új készségek fejlesztésére összpontosít, amelyek növelik önbecsülésünket, és hozzásegítenek céljaink eléréséhez!

Munka teljesítmény & munka-magánélet egyensúly 

Értékelnünk kell jelenlegi munkateljesítményünket és össze kell hasonlítanunk ezt a teljesítményt a céljainkkal. Elegendő energiát és figyelmet szentelünk a jelenlegi feladatainkra? Min kell változtatnunk? Természetesen egy kitűzött, számunkra fontos cél sok motivációt tud adni a mindennapjainkhoz!  A munkateljesítmény mellett a családi „teljesítmény” is meghatározó része az életünknek. Fontos megtalálni az egyensúlyt a kettő között, máskülönben folyamatos stressz és nyomás alatt szenvedünk, ami kihat a teljesítményünkre mindkét oldalon. Egy coach kiváló tanácsokkal és praktikákkal tud szolgálni a szakmai élet érzelmi oldalának kezelésében.

Kapcsolatok és kommunikáció

Személyiségtípusunk ismerete elengedhetetlen a munkahelyünkön. Ennek tudatában magabiztosabban és tudatosabban tudunk interakcióba lépni munkatársainkkal – beosztottakkal vagy felettesekkel – és a minket körülvevő emberekkel. Ezen kívül a coach segíthet hatékony kommunikációs készségek gyakorlásában, hogy hatékonyabban tudjon kommunikálni kollégáival, csapattagjaival, családtagjaival és barátaival – ugyanis megfelelő kommunikációs készségek nem csak professzionális környezetben hasznosak!

Time menedzsment

Sokszor hallott kifejezés… és jó, ha rendelkezünk vele! Egy nehezebb időszakban sokkal nagyobb kihívást jelent kordában tartani a dolgainkat – ide tartozik a munka-magánélet egyensúly is – az „én időről” nem is beszélve.Nagyon fontos, hogy elegendő figyelmet szenteljünk feladatainkat, és bizony ide tartozik a saját magunk fizikai és lelki állapotának ápolása is. Egy tanácsadó szigorúan segít abba, hogy mindenre elegendő időt tudjunk szánni, és ne vesszünk el a mindennapi teendők rengetegében.

 

Akkor vagyunk boldogok és megelégedettek, amikor a társas kapcsolódásainkban jól érezzük magunkat. Amikor szabadon és félelem nélkül kifejezhetjük érzéseinket, és a környezetünkkel harmóniában megélhetjük vágyainkat.

 Engedd, hogy társad legyek ezen az úton, és elkísérhesselek oda, ahová tartasz, ahová tartani akarsz!