Az önmotiváció 7 hatékony módszere

A legtöbb ember kiváló álmodozó, de tökéletlen megvalósító. Sokan eljutnak a tervezésig, amit esetleg részletre menően össze is állítanak, de a cselekvés már kemény diónak bizonyul és feladják, vagy neki sem vágnak a megvalósításnak.

Hogy miért van ez? Azért, mert nincs elég motiváció. Ahhoz, hogy többet hozz ki magadból, mint aki jelenleg vagy, változtatnod kell. És változtatni bizony nehéz. Erőfeszítésekbe kerül, amihez testi vagy lelki energiára van szükség, és ha ez az energia hiányzik, akkor elmarad a cselekvés.

A motiváció az úgynevezett üzemanyag, ami képes hajtani bennünket a célunk elérése felé. De hogyan tehetsz szert motivációra? Erre több módszer is van, és én most megosztom veled azokat, amik véleményem szerint a leghatékonyabbak.

  1. Vizualizáció

Este elalvás előtt, vagy reggel felkelés előtt (vagy bármikor, amikor van pár szabad perced) vetítsd az elmédbe a célod beteljesülését. Képzeld el a lehető legrészletesebben, és ne csak lásd, hanem érezd is át. A legjobb az, ha jeleneteket játszol le a fejedben. Pl. ha több pénzre vágysz, képzeld el, ahogy álmaid autóját vezeted, vagy ahogy a családtagjaid gratulálnak a sikereidhez.

  1. Beszélj róla

Amikor barátaiddal, ismerőseiddel társalogsz, mesélj a célodról, és arról, hogyan haladsz feléje. Egy idő után már ők fogják szóba hozni, amikor beszélgettek. Ez azért jó, mert egyrészt önmagad előtt tisztázod a célt, másrészt meg így közvetve mások is motiválnak, újra és újra emlékeztetnek a célodra. Egy adott ponton úgy fogod érezni, hogy már nem csak magadnak, hanem a környezetednek is tartozol a célod megvalósításával.

  1. Kis jutalmak

A komolyabb célok eléréséhez hetek, hónapok, sőt akár évek szükségesek. Nehéz motiváltan cselekedni, ha a vágyunk tárgyát rendkívül távolinak érezzük. Ezért tanácsos mérföldköveket meghatározni a célodhoz vezető úton. Valahányszor elérkezel egy mérföldkőhöz, jutalmazd meg magad valamivel. Ez lehet akár egy csoki, akár egy kirándulás. A lényeg hogy élvezd.

  1. Ismerd fel a kifogásokat

Amikor kitűzöl egy célt magad elé, az elme egy része szinte azonnal kiveti magából. Különféle kifogásokat és magyarázatokat gyárt, hogy meggyőzzön, nem tudsz változtatni a jelenlegi helyzeten. Ennek többféle oka is lehet, de fölösleges az okokban elmerülni. A lényeg, hogy ismerd fel, ha kifogásokat gyártasz, és állj le velük! Térj vissza a célodhoz, és dolgozz, hogy elérd. Pl. Nincs elég időd? Az embernek arra van ideje, amire fordítja. Ha kell, aludj kevesebbet. Nincs meg a szükséges tudásod? Akkor legyen a tanulás a célodhoz vezető út első szakasza. Ha belegondolsz, szinte minden kifogás áthidalható.

  1. Emlékeztesd magad a célodra

Valahányszor fáradtnak, kedvetlennek vagy egyszerűen csak lustának érzed magad, emlékezz, hogy miért is vágtál bele a célod megvalósításába. Tényleg szeretnéd, hogy teljesüljön a vágyad? Ha igen, akkor lökd el magadtól a lustaságot, és folytasd az erőfeszítéseidet.

  1. Összehasonlítás

Ez akkor hatékony, ha már haladtál valamennyit a célod felé. Tekints vissza, hogy honnan is indultál, és dícsérd meg magad az eddig elért eredményekért. Az volt a célod, hogy 10 kilót leadj, de még csak hármat sikerült? Gratulálj magadnak a teljesítményért, hisz már ez is szép eredmény.

  1. Higgy benne jobban, mint a jelenben

Az elme érdekesen működik. Ha nagyon sokszor elismételsz egy gondolatot, előbb utóbb elfogadja, függetlenül attól, hogy valós-e vagy sem. Ha sikerül jobban hinned a célod megvalósulásában, mint a jelenlegi helyzetedben, akkor szinte erőfeszítés nélkül cselekszel, mert biztos vagy az eredményben. A célod nem egy vágy, hanem egy elvárás. Olyan biztos vagy benne, mint hogy reggel felkel a nap. Ha eljutsz erre a szintre, akkor már taktikázás nélkül is túlcsordul benned a motiváció.

 

Összefoglalva:

A képlet nagyon egyszerű. Ha folyamatosan cselekszel a célod elérése érdekében, akkor előbb-utóbb eléred azt. Ha azonban halogatsz és kifogásokat keresel, akkor jobb, ha nem is álltatod magad. Az életedet azok a pillanatok alakítják, amikor arról döntesz, hogy cselekszel a célod érdekében vagy sem. Dönts úgy, hogy évek múltán is elégedett légy a döntéseddel.

Segítségre van szükséged az önmotivációhoz? Önismereti trénerként hatékonyan segíthetlek, hogy rátalálj a benned rejlő motivációra. Jelentkezz tanácsadásra, és tegyük közösen jobbá az életedet!

>>Önbizalom és Önismereti tanácsadás<<