Ő több, mint egy plüss maci!

Gyerekkorunkban semmi sem volt kényelmesebb, mint kedvenc plüss macink, akinek minden éjjel a fülébe súgtuk, hogy “Jó Éjszakát, Teddi!”, majd szorosan átöleltük és soha, egyetlen pillanatra sem engedtük el. Mindent együtt csináltunk, Ő volt a legjobb barátunk, melegséget, védelmet sugárzott. Míg egyes felnőttek kinövik a plüss maci-fázist és kiskori barátaikat bezárják egy dobozba vagy megválnak tőlük, mások még mindig rajonganak plüssállataikért, függetlenül attól, hogy hány évesek. Felnőttként plüss macival aludni nem is olyan furcsa, mint elsőre gondolnánk. A XXI. században nem ciki ha felnőttként van egy kedves plüss barátunk, aki ott van a magányos estéinken. A legnépszerűbb a gyerekkori plüss maci, amely több felnőtt szobájában lapul meg titokban és figyeli a legszebb álmaikat, mint gondolnánk. 

Mégis mitől olyan különleges a plüssmackóval való alvás, és miért nem baj, ha felnőttként is megosztjuk vele az ágyunkat?

Tovább

Őrült egy szerelem vagy szerelmi őrület?

Voltál már őrülten szerelmes? Érezted, hogy teljesen és tökéletesen beleszerettél egy másik emberbe? Voltál annyira elvarázsolva a szerelmedtől, hogy szinte a megszállottjának érezted magad?

Ha igen, akkor tudod, milyen élményről beszélek. Egy különleges valaki belép az életedbe, és a vonzalom szökőárát érzed, amikor a közeledben van. Már a neve vagy a hangja is azonnali mosolyt csal az arcodra. Azon kapod magad, hogy vágysz arra, hogy beszélgess vele, megérintsd, és közel legyél hozzá, mert hihetetlenül jól érzed magad, amikor együtt vagytok. Állandóan rá gondolsz. Még akkor is, amikor nem vagytok együtt, azon kapod magad, hogy fantáziálsz róla, és szédülten áradozol a legközelebbi barátaidnak. Idővel ez a szerelmi érdeklődés gyorsan az elméd középpontjává válik, és minden mással szemben uralja a gondolataidat, érzelmeidet és cselekedeteidet.

Tovább

Helló 2023, Fogadom, hogy… de hogyan tartsam be?

Sokan érzünk egyfajta megkönnyebbülést az év végén. Végre vár minket egy tiszta lap, amelynek betűit mi kanyarínthatjuk majd mondatról mondatra. Bár az elmúlt év kihívásokkal teli volt, nem szabad elfelejtenünk mindazt, amit nyertünk vele. Kezdhetjük azzal, hogy tisztelettel adózunk azok előtt a dolgok előtt, amelyekre megtanított minket, és megköszönjük az erőnek, ami végig velünk volt és amely oly sok mindent kihozott belőlünk. Ahogy tehát belelépünk az új évbe, ne felejtsünk el elmélkedni, és 2023-ben is megőrizni a az erőt, a szép emlékeket és azt, amire az előző év megtanított minket. 

Tovább

Lélek szabotázs – így állunk lelki békénk útjába

Csupán egy karnyújtásnyira van tőlünk, ám mégis szüntelen kapálózunk és folyamatosan úgy érezzük, hogy hiába nyújtózkodunk és szaladunk utána, a távolság csak nő. A belső béke ott van előttünk, csak meg kellene ragadnunk, de gyakran vakok vagyunk, elveszünk a sűrű ködben, amit valójában mi magunk okozunk, miközben démonjainkkal küzdünk. Ha olyan könnyen elérhetnénk lelki békénket, mégis mi gátol minket? Ennek több oka is lehet: társadalmi nyomás, oktatás hiánya, egy trauma – vagy akár mindezek egyvelege. Egy kis gyakorlással és tudatossággal kiléphetünk a ködből és élvezhetjük belső békénket. Kezdetnek vetkőzzük le rossz szokásainkat.

“A béke annak az eredménye, hogy átképzed az elmédet arra, hogy az életet úgy dolgozza fel, ahogyan az van, és nem úgy, ahogyan szerinted lennie kellene.” – Wayne W. Dyer

Tovább

Életünk a tündérmesék tükrében

“Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy…”  Ezekkel a varázslatos szavakkal kezdődik sok mese, amelyek  visszarepítenek minket a gyermekkorunkba és képzeletünk fantasztikus világába. Egy olyan helyre, ahol a hercegek és hercegnők legyőzhetnek minden akadályt, amely keresztezi az útjukat, beleértve az ijesztő és veszélyes sárkányokat is. Emlékszel, milyen boldognak és izgatottnak érezted magad, amikor valaki, akit szerettél, szakított időt arra, hogy felolvasson neked egy mesét? Valószínűleg már régen nem olvastad azt a mesét, mégis, könnyedén, egy szempillantás alatt el tudnád mesélni. Ez tagadhatatlanul bizonyítja, hogy a mesék emlékezetesek, és még sokáig élnek a fejünkben, miután hallottuk vagy olvastuk a klasszikus mondatot: “És mindannyian boldogan éltek, amíg meg nem haltak”.

Tovább

Mire vársz még? – Váltsd meg ma a világod!

Az egyik dolog, ami visszatart minket az életben, hogy olyan dolgokat csinálunk, amelyek nem tesznek jót nekünk. De hogyan kezdjünk el olyan dolgokat csinálni, amelyek jót tesznek, örömöt szereznek nekünk? A fájdalom és az öröm egy nagyon egyszerű keretrendszer, amit arra használunk mindennapjainkban, hogy motiváljuk magunkat. Azon az elképzelésen alapul, hogy a fájdalommal vagy az élvezetekkel motiválhatjuk önmagunkat és nincs is felemelőbb érzés, mint motiváltan állni a mindennapokhoz, a hobbinkhoz, a munkához. 

Tovább

Találd meg önmagad egy rohanó világban

A legtöbben nem igazán vagyunk kapcsolatban a testünkkel és önmagunkkal! Ez azért lehet, mert annyi minden történik körülöttünk, hogy nem tudjuk, miben és kiben bízhatunk, és annyi a káosz és a bizonytalanság körülöttünk. Egy olyan rohanó világban, mint a miénk, nagy a zaj, állandóan elterelődik a figyelmünk. Belső hangunkat elnyomja a rengeteg külső inger. A Covid idején sokaknak kihívást jelentett, hogy egyedül legyenek és keresték a lehetőséget, hogy eltereljék a figyelmüket és ne legyenek egyedül ahelyett, hogy időtszentelnének maguknak és jobban megismernék önmagukat.

Tovább

Mikor elkopnak a betűk tündérmesénk lapjain

Mindig nehéz, amikor életünkben egy fejezet lezárul. Vannak, akik számítanak arra, hogy történetük hamarosan véget ér, de persze ettől még nem lesz sokkal könnyebb. Mielőtt egy új szakaszba lépünk, mérlegeljük és értékeljük, hogy mit kaptunk egymástól és miért lehetünk hálásak. Ne a haragra fókuszáljunk, hanem a mesére, amit együtt írtunk, hiszen lehet akármilyen csúnya, vagy lezáratlan életünk ezen fejezete, valamiért egykor mégiscsak egymásba szerettünk és boldogok voltunk. Ne engedjük, hogy sértettségünk vagy bármilyen negatív érzésünk beárnyékolja azt, amit együtt éltünk át. 

Tovább

A kisállatok pozitív hatásai lelkünkre

Mennyire jó érzés úgy hazamenni, hogy tudjuk, egy szőrös kis szeretetbomba vár minket. A kisállatok bizonyítottan pozitív hatással vannak mentális, valamint fizikai egészségünkre. Manapság már minden korábbinál több háziállatot tartanak az emberek mindenekelőtt a társaság miatt; ők is a család fontos és megbecsült részei lettek. A kutyák és a macskák esetében már nincs meg feltétlenül az a nézet, hogy az udvaron a helyük, átköltöztek mellénk a házba, és nem ritka, hogy az ágyunkat is megosztjuk kedvenceinkkel. Egy kiskedvenc nagyszerű vigasz és motiváció forrása lehet. Sok szempontból segíthetnek abban, hogy mentálisan egészségesebb életet éljünk. Igazi lelki társak ők, akik feltétel nélkül szeretnek és ragaszkodnak gazdájukhoz és olyan szoros kapcsolat alakulhat ki, hogy elvesztésüket épp oly intenzíven éljük meg, mint egy rokonunk eltávozását.

Tovább

Szó nélkül a ködbe veszni – avagy a ghosting jelenség

Lehet, hogy megismertünk valakit, kapcsolatban vagyunk vagy még csak éppen randizgatunk egy remek emberrel. Elsőre úgy látjuk, hogy minden megvan benne, amit elképzeltünk- a kinézet, az intelligencia, a kémia. Néhányszor összejövünk. Időt szentelünk arra, hogy jobban megismerjük egymást, energiát fektetünk a kialakulni látszó kapcsolatba, ám a másik fél minden jelzés nélkül, egyszer csak eltűnik az életünkből.

Tovább