Gyógyulás a múltból – célállomás a jelen!

A kapcsolatok életünk szerves részét képezik, formálják általános személyiségünket és jólétünket. Legyen szó romantikus vagy plátói kapcsolatokról, minden egyes interakció segít minket abban, hogy érzelmileg növekedjünk és fejlődjünk. Néha azonban a korábbi kapcsolatokból származó, múltbéli sebek akadályozhatják új tapasztalataink fejlődését, és tudtunkon kívül magunkkal vihetjük őket az új kapcsolatokba. Annak megértése, hogy a múltbeli kapcsolati aggodalmak hogyan befolyásolhatják jelenlegi kapcsolatainkat, elengedhetetlen a személyes fejlődéshez és az egészséges kapcsolatokhoz. Az, hogy kik vagyunk, nagyrészt a tapasztalataink, a sikereink és a hibáink; a kapcsolataink, a múltunk és a jelenünk egyaránt alakítja. Hogyan bántak velünk mások – kik emeltek fel minket, és tettek erőssé kik bántottak meg minket, és sebezték meg a szívünket és az elménket. A kapcsolatok lehetnek a szél a szárnyunk alatt, amely lehetővé teszi számunkra, hogy nagy magasságokba szárnyaljunk, vagy a zsinór, amely visszatart és megnehezíti, hogy megtaláljuk a hangunkat és az erőnket.

Tovább

Majdnem tökéletes – Nem kellünk eléggé

Ha nem lennének a körülmények, tökéletesek lehetnénk. Bár úgy tűnhet, hogy ez a személy mindenben megfelelő lenne, mégis olyan, mintha az egész univerzum összeesküdött volna ellenünk és mindent megtenne, hogy távol tartson minket tőle. Néhány pillanatra megkaptunk mindent, amit szeretnénk és bár továbbra is próbálkozhatunk, hogy a kapcsolat működjön, a körülmények úgy tűnik, eltökéltek abban, hogy megakadályozzák, hogy együtt legyünk. Egy alternatív valóságban talán hosszú és boldog szerelmi történet alakulhatott volna ki köztünk, ehelyett azonban arra kényszerülünk, hogy elengedjük egymást, mielőtt még esélyünk lenne arra, hogy a kapcsolat kiteljesedjen. De mit is jelent ez? Egyszerűen nem kellünk eléggé!

Tovább

Kétségtelen kétségek közt – A félelem hatalma a szerelem felett

Nem számít, milyen idősíkban vagyunk, egy elveszett szerelem történetét a legtöbben el tudjuk mesélni évek múltán is. Az ilyen tapasztalatok után gyakran ott motoszkál a fejünkben, hogy vajon „miért buknak meg a kapcsolataink?” A válasz sokunk számára belülről fakad. A legtöbb kapcsolat kihívások egész sorát hozza magával és akár tudunk róla, akár nem, a legtöbben félünk attól, hogy valóban szerelmesek legyünk. Bár a félelmeink különböző módon és a kapcsolat különböző szakaszaiban nyilvánulhatnak meg, védekezünk akarva-akaratlanul, hiszen úgy gondoljuk, hogy valamilyen szinten ha elzárjuk magunkat, egyben meg is védhetjük magunkat a sérülésektől. Ezek a védekezések a biztonság hamis illúzióját nyújthatják számunkra, ám közben megakadályozzák, hogy elérjük a legjobban vágyott közelséget. Mi mozgatja tehát az intimitástól való félelmünket? Mi akadályoz meg minket abban, hogy megtaláljuk és megtartsuk azt a szerelmet, amire azt mondjuk, hogy vágyunk?

Tovább

Egy kapcsolat határán – Kik vagyunk mi egymásnak?

Az ismerkedés, az első randevúk izgalmas, ugyanakkor idegtépő élmények lehetnek, különösen, ha az elvárások magasak. A torkunk kiszárad, nehezen találjuk a szavakat, a gyomrunk csomóba görbül, megjelennek a híres pillangók, a tenyerünk izzad, a szívünk olyan gyorsan és erősen ver, hogy azt hisszük, mindenki hallja. Számoljuk a napokat, órákat, perceket, sokszor előre izgulunk, hogy mit is kellene felvennünk, tetszeni fogunk-e a másik félnek akkor is, ha már többször is találkoztunk. Ha egyszer a másodperc töredékére meglátjuk Őt, az az egész napunkat feldobhatja. Az emberi tapasztalatok természetes része a vonzalom, amely gyorsan és gyakran tudat alatt zajlik, megmagyarázhatatlanul. Sokszor ezeket az érzéseket a tinédzserkori élményekhez kötik, de ennek ellenére ezek olyan általános érzelmek, amelyek bárkit, bármilyen életkorban elérhet. 

Tovább

Trauma emlékeztetők – Egy veszteség árnyékában

Még akkor is, ha soha nem teszünk erőfeszítést, hogy emlékezzünk arra a bizonyos napra, akkor is egyszerűen lecsapnak ránk az emlékek és az érzések. Egy múltbéli traumatikus esemény dátuma akár évekkel később is felidézhet érzéseket vagy szorongást. Az évfordulós hatás olyan zavaró érzések, gondolatok, emlékek összessége, amelyek egy traumatikus esemény évfordulóján vagy annak környékén jelentkezhetnek. Ezek az „évfordulós reakciók” felzaklathatnak minket, vagy akár intenzívebb tüneteket is okozhatnak. Egy szeretett személy halálát gyászolni nehéz, és a halál évfordulójának feldolgozása minden évben újabb szorongással és szomorúsággal járhat. Ez a gyógyulási folyamat természetes része. Nem számít, hány év telt el, egy gyász évforduló erőteljes emlékeket idézhet fel, és traumát vagy évfordulós reakciót válthat ki. Mi is ez pontosan és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Tovább

Távol, mégis közel – Lelkek tánca a távolságban

Van, hogy több ezer km választ el minket egymástól, mégis függői vagyunk a másiknak.  A hiányérzet felemészt, a napokat pedig számoljuk a következő pillanatig amikor végre egymás karjaiba eshetünk. Keserédes élethelyzet egy távkapcsolat, ám a lelkek összefonódása még erősebb is lehet, ahogy az együtt töltött idő megbecsülése és a hiányérzet is. A kapcsolatokban kevés olyan téma van, amelyről olyan széles körben beszélnek, és amelyet olyan mélyen félreértenek, mint a távkapcsolatok. Gyakran mítoszok és tévhitek övezik ezeket a kapcsolatokat, és gyakran eleve tarthatatlannak vagy kudarcra ítéltnek tartják őket. A távkapcsolatok jelentős hatással lehetnek a mentális egészségünkre, mind pozitív, mind negatív értelemben. A hatások sokrétűek, és olyan szempontokat foglalnak magukban, mint az érzelmi jólét és a stressz szintje, a bizalom, a kommunikáció és a fizikai intimitás. Fenntartható-e egy távkapcsolat és milyen hatással van mentális egészségünkre?

Tovább

A szerelem, mikor a Földi létet Pokollá formálja

A szerelem lesz a halálunk, mert mi magunk voltunk azok, aki fegyvert fogtunk önmagunkra, ujjunkkal a ravaszon. A szerelem lesz a halálunk, mert már közben is büntettük magunkat, mert elhittük magunknak azt a hazugságot, hogy eredendően nem vagyunk szerethetőek. A szerelem lesz a halálunk, mert könnyebb a megszokott világban élni, ahol a szeretetért megváltozunk, mint belépni abba a világba, ahol az emberek önmagunkért szeretnek. És most vége… Elment és itt maradtunk önmagunkkal, nélküle. Hogyan lehet túljutni egy szakításon? Hogyan vigasztalódhatunk, miközben aki meg tudna vigasztalni minket, az ugyanaz a személy, aki miatt a poklot járjuk meg itt a Földön?

Tovább

Habcsók kalandok – Túl a valóságon és túl megint

Ha az az “esetlen lány” fel tudja kelteni annak a “menő srácnak” a figyelmét, ha az a “stréber” srác olyan kedves, hogy felfigyel rá az a “rendkívüli nő”.. akkor biztos, hogy bármelyikünk számára megvan a lehetőség, hogy egy csodálatos szerelmi történetet éljünk át. Legalábbis a romantikus filmek ezt üzenik nekünk újra és újra. Ki ne szeretné a Happy Endet? A pillanatot, amikor minden gondot magunk mögött hagyunk, két ember egymásra talál, vagy végre megadják magukat egymásnak. Az agyunk is ezt teszi. Megadja magát. A hangulatunk javul és a stressz hormonjaink ellazulnak. Ha lefekvés előtt megnézünk egy romantikus vígjátékot, még az álmatlanságot is elkerülhetjük.

Tovább

Szerelem? Eh, badarság! – Amikor a cukormáz elolvad

Eljön az életünkben az a pont, amikor a szerelemről csupán annyi jut eszünkbe, mint Charles Dickens Ebenezer Scrooge-ának a Karácsonyról: Humbug! Hinni néha nagyon nehéz, olykor minden reményünk és vele együtt a hitünk tovaszáll. A hit a szerelemben, a boldog befejezésben, az élet értelmében, az eleve elrendelésben, az univerzumban vagy abban, hogy minden jóra fordul. Mi történik, amikor minden hitünk elvész és úgy érezzük, minden értelmetlen, a reggeli ébredés, a napok múlása, a puszta létezés?! Talán nem mindenkinek jár a Happy End?!

Tovább

Emlékképek bűvöletében – a nosztalgia mágiája

“Pillanatok, amelyek oly nagyok, mint az évek…” ez a kifejezés azokra az időbeli pillanatokra vonatkozik, amelyek olyan erősek és élénkek, hogy egész életünkben velünk maradnak. Ezek a pillanatok érzelmileg erősen ható élményeket jelentenek. Célt és örömöt adnak az életünknek, és még jóval azután is hasznunkra válnak, hogy megtörténtek, hozzájárulva általános jólétünkhöz, ellenálló képességünkhöz és végtelen örömöt nyújthatnak. Azok az emberek, akik a pozitív emlékeket aktívan felidézik, általában jobban élvezik az életet. A jólétünket jelentősen befolyásolják a boldog emlékek. A korábbi élmények, körülmények és emberek szívélyes felidézésének képessége akkor is örömet és vigaszt hozhat, amikor a legkevésbé számítunk rá.

Tovább