Házasság a gyermekvállalás után

Egy párkapcsolat családdá való kinövése izgalmas és csodálatos, de kimerítő és nehéz is. Ez a kombináció mérgező lehet a romantikus kapcsolatra, amely elsősorban szülővé tett titeket. Először is a rossz hír: A házasság megtartása a baba után sok időt és energiát igényel, pont, amiből nem sok jut ebben az időszakban. A biztató hír: a munka, melyet kapcsolatotokba fektettek, kifizetődik.

Mik azok a leggyakoribb problémák, amikkel szembe néznek a fiatal szülők, és mit lehet azok ellen tenni? Erre keressük a választ.

A háztartási teendők megduplázódnak, és ezzel együtt a veszekedések is.

Persze baba születése előtt is volt mosnivaló, mosogatni való és egyéb nem kedvelt háztartási feladatok, de ezekből korábban soha nem volt még ennyi. Fontos, hogy most még nagyobb hangsúlyt fektessetek az ÉN + TE = MI rendszer kialakítására, hogy egyikőtök se érezze úgy, hogy többet cipel a vállán a másiknál. Ehhez ez szuper tipp: tegyétek fel a napi feladatok listáját a valahova, mondjuk a hűtőszekrényre, és cseréljétek le hetente. Így mindenki tudni fogja, mit kell tennie. A türelem kulcsfontosságú, hiszen mindenki számára ez egy új szerep, egy eddig ismeretlen helyzet, amibe bele kell szokni.

A szülői stílusok kizárják egymást.

Az eltérő gyermeknevelési stílus egy olyan probléma, mellyel sok pár küzd, és váláshoz vagy nehezteléssel való együttéléshez vezethet, amennyiben ez megoldatlan marad. Érezheted azt, hogy mindig te vagy a „rossz zsaru”, és párod nem elég elkötelezett és következetes gyermeknevelés terén. Vagy épp fordítva. Persze ebben is tudtok EGYÜTT fejlődni. Alkossatok szabályokat együtt bizonyos helyzetekre, mindezt úgy, hogy közben kompromisszumot köttök, és toleránsak maradtok egymással. Maradjatok konzisztensek, ne térjetek le az általatok előre meghatározott útról. És az egyik legfontosabb, gyereknevelési nem egyetértéseket ne a gyerek lőtt beszéljétek meg, mert ők rögtön megérzik a harmónia hiányát, és ezt a saját malmukra hajtják majd.  

A közös idő most már családi idő.

Mindig együtt vagytok, de már nem egyedül. Független attól, hogy a baba érkezése előtt mennyi időt töltöttetek „csak ketten”, kihívást jelent ez az új helyzet, az állandó családi együttlét. Ütemezzetek be együtt töltött időt. Tervezzetek be közös „találkozókat”, ahol egyrészt át tudjátok nyugodtan beszélni az aktuális családi kérdéseket, valamint, hogy minőségi időt tudjatok rendszeresen együtt tölteni.

Így tudtok majd mindig közel maradni egymáshoz, és elkerülni az eltávolodást.  Tartsátok ahhoz magatokat, hogy ezeket a „találkozókon” tényleg csak ketten vagytok, és semmi nem fog megzavarni benneteket. Engedd, hogy másik segítsenek, ilyenkor nyugodtan lehet a nagyszülőkre, családtagokra, barátokra támaszkodni.

A házasság és a szerelem életben tartása természetesen nem könnyű feladat amellett a sok más teendő és nehézség mellett, ami a gyermekvállalással jár, de nem lehetetlen. Ehhez persze az kell, hogy mindkét fél különös figyelmet szenteljen azoknak az „apróságoknak”, amiktől stabil maradhat a MI rendszer. Persze eljöhet az a pont, ami után már nem tudjuk, hogyan tovább.

Ilyen hullámvölgy esetén tanácsos szakembert felkeresni, aki minél hamarabb segíti a párt elindítani az egymáshoz való visszatalálás útján! Párkapcsolati tanácsadásom keretein belül segíteni felmérni a problémákat, és a leggyorsabban, leghatékonyabban megoldást találni azokra!

Leave A Reply