A szorongásos kötődés: hogyan befolyásolja az életünket?

Az emberi kapcsolatok az életünk fontos részei, hiszen azok meghatározzák, hogyan kötődünk másokhoz és hogyan alakulnak kapcsolataink. Az egyik jelentős tényező, ami befolyásolja ezeket a kapcsolatokat, a kötődési stílusunk. Ezek közül most a szorongásos kötődést emeljük ki, ami egy olyan jelenség, amely számos ember életét érinti és jelentős hatással lehet az érzelmi jólétre és a társas kapcsolatokra. Igazán megnehezítheti a mindennapjainkat ez a típusú kötődés, hiszen komoly stresszt és szorongást okozhat, leküzdése pedig nem olyan egyszerű, hiszen át kell írnunk a bennünk lévő kódokat. De hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk ellene? 

Mi is az a szorongásos kötődés?

A szorongó kötődés többnyire olyan gyerekeknél alakul ki, akiknek kiszámíthatatlan vagy érzelmileg érzéketlen a szülője. Az egyik pillanatban a szülő szeretetteljes és elérhető, a következő pillanatban viszont nem elégíti ki az alapvető szeretet-, biztonság- vagy figyelem igényeket, így a gyermek nem tudja, mire számíthat, és éhes a figyelemre és a kapcsolatra. A kötődéselmélet alapelvei szerint az, ahogyan a kapcsolatainkban viselkedünk – az úgynevezett kötődési stílus – közvetlenül tükrözi azt, ahogyan csecsemőként gondoskodtak rólunk. Az elmélet alapján az emberek kialakítanak bizonyos mintákat, amelyek az első évek tapasztalataiból erednek, különösen a szülőkkel való kapcsolatokból. A szorongásos kötődés azt jelenti, hogy valaki folyamatos aggodalommal és bizonytalansággal reagál a közelben lévők viselkedésére és elvárásaira. Az elhagyástól való félelemben és az alulértékeltségtől való bizonytalanságban gyökerezik. Ez a kötődési stílus gyakran olyan belső feszültséget okoz, amely megnehezítheti az egészséges kapcsolatok kialakítását és fenntartását. A szorongásos kötődésű emberek gyakran érzik, hogy nem kapnak megfelelő támogatást vagy figyelmet másoktól, ebből eredően hajlamosak lehetnek a túlzott aggodalomra és az elutasítás félelmére. Ez az érzés rendszerint átjárja mindennapi életüket, befolyásolva a személyes kapcsolatokat, munkahelyi teljesítményt és az érzelmi jólétet is. Egy szorongásos kötődésű személynek nehézségei lehetnek a bizalom kialakításában és fenntartásában a kapcsolataiban és gyakran tapasztalhatnak pánikrohamokat vagy  szorongást erős stresszhelyzetekben.

Hatásai és felismerése

A szorongó kötődés megnehezítheti a stresszel és a változásokkal való megbirkózást. Problémákat okozhat a romantikus kapcsolatokban, barátságokban és egyéb kapcsolatokban. Ha kora gyermekkorban gondjaink voltak, felnőttként előfordulhat, hogy nem bízunk meg másokban. Szorongásos kötődésed lehet, ha:

 • Félünk az érzelmektől, az intimitástól és az érzelmi közelségtől.
 • Bizonytalanok és bizalmatlanok vagyunk.
 • Függetlenek vagyunk és úgy gondoljuk nincs szükségünk másokra.
 • Nem vesszük figyelembe mások érzéseit.
 • Lehet, hogy nincsenek határaink.
 • Állandó megnyugtatásra, visszacsatolásra van szükségünk.
 • Túlzottan ragaszkodunk valakihez/valamihez.
 • Vágyunk az intimitásra, de nem tudunk megbízni másokban. 
 • Szorongunk vagy féltékenyek vagyunk, ha távol vagyunk a partnerünktől.

Fontos megjegyezni, hogy a szorongó kötődés nem mindig jelenti azt, hogy gyermekként nem szerettek minket. Azt jelenti, hogy nem kaptunk meg minden érzelmi választ, amire szükségünk lett volna, valamint a személyiségünk és egyéb élettapasztalatok is szerepet játszhattak a kialakulásában.

Randizás szorongó kötődési stílussal

Mivel a szülő-gyermek kapcsolataik nem kedveztek a sebezhetőségnek vagy a közelségnek, a szorongó kötődésű emberek mély kapcsolatra és szeretetre vágynak. Azonban ugyanezen gyermekkori tapasztalatok miatt nehezen bíznak meg a hozzájuk közel álló emberekben, beleértve a partnerüket is és ez nyomasztó bizonytalanságot okoz a kapcsolataikban. A szorongó kötődési stílussal rendelkezők számára nehéz lehet a randizás, mivel a gyermekkori tapasztalataik miatt nehezen bíznak a hozzájuk közel álló emberekben, beleértve a romantikus partnereket is. Ez azt eredményezheti, hogy birtoklóvá, túlzottan függővé és ragaszkodóvá válnak a partnerükkel szemben. Ha például a partnere hosszabb ideig nem válaszol egy SMS-re vagy hívásra, ha nem tudják, hogy a partnerük miért nem válaszol, az arra késztetheti őket, hogy aggódjanak amiatt, hogy mi történhetett, vagy mit tehettek, amivel eltaszították a partnerüket. A kapcsolat elején jelentkező szorongás sok ember számára gyakori, de a szorongó kötődési stílusú emberek ezt a szorongást a kapcsolat teljes időtartama alatt magukkal viszik.

Sokak számára a konfliktus bizonyos szintje egészséges lehet. A szorongó kötődésű embereknél azonban a problémákról való hiteles beszélgetés az elhagyatottságtól való félelmet válthatja ki. Ha hallják, hogy a partnerük kétségeket vagy félelmeket közöl a kapcsolatukkal kapcsolatban, katasztrofizálhatnak, és automatikusan azt feltételezik, hogy a kapcsolat szétesőben van – néha önszabotálják a saját kapcsolatukat. Ha egy szorongóan kötődő személy partnere új barátokat kezd szerezni vagy új hobbikat kezd el űzni, ez kiválthatja az elhagyatottságtól való félelmet és az érzést, hogy nem elég érdekes. Miután tudatában vagyunk annak, hogy ez a kötődés hogyan vezet problémákhoz a kapcsolatainkban, elkezdhetünk megalapozottabb döntéseket hozni. A szorongó viselkedésmódok, amelyekben megszokásból részt veszünk, nem azt eredményezik, amit igazán akarunk. Ha másképp döntünk – még akkor is, ha ez ijesztő vagy kényelmetlen -, az segíthet abban, hogy elkezdjünk olyan változtatásokat végrehajtani, amelyek biztonságos kapcsolathoz vezetnek. Minden változás önreflexióval és önismerettel kezdődik.

Mit tehetünk ellene?

A szorongó kötődési stílus leküzdéséhez általában segítségre van szükség. A családtagok és barátok felkeresése, akikben megbízunk, kezdetnek jó lehet. Mivel a szorongó kötődési stílusú emberek nehezen bíznak meg a hozzájuk közel álló emberekben, azt is javasoljuk, hogy keressünk terápiát. A szorongó kötődési stílus nagyon gyakori, és a legtöbb terapeuta tud ebben segíteni. Egy kis munka elvégzése most sok szívfájdalmat és fejfájást spórolhat meg a későbbiekben.

Néhány tipp kezdésnek:

 • Tanuljunk kommunikációs készségeket. Ha megtanuljuk, hogyan fejezzük ki az érzelmeinket, és hogyan fejezzük ki azt, amire szükségünk van, az segíthet, hogy tiszta legyen a kapcsolatunk. A nonverbális jelzések, például a testtartás és a gesztusok megtanulása segíthet abban, hogy jobban értelmezzük, hogyan érez a partnerünk. Ez segíthet abban, hogy megfelelőbben reagáljunk.
 • Menjünk el terápiára. Ha problémáink vannak a kapcsolatainkkal, érdemes beszélnünk egy terapeutával. A terápia segíthet feloldani néhány korábbi gyermekkori élményt, amelyek ezt a kapcsolati mintát adták.
 • Keressünk valakit, aki biztonságosan kötődik. Lehet, hogy eleinte kényelmetlenül érezzük magunkat, ha olyan valakivel létesítünk kapcsolatot, aki biztonságos kötődésű. Ez segíthet megérteni, milyen érzés egy stabil és biztonságos kapcsolat. Próbáljunk meg olyan emberekkel is barátságot kötni, akiknek magas az önbecsülése, jók a határvonalai és biztonságosan kötődnek.

Mivel a kötődési stílusok a kapcsolatról alkotott gyermeki megértésünkre válaszul fejlődtek ki, nehéz lehet leküzdeni ezeket az ösztönös mintákat, de határozottan lehetséges a kötődési sebek begyógyítása. Önismerettel és önmagunk folyamatos fejlesztésével ezek az egészségtelen viselkedésformák leküzdhetők. Segítek önmagad legjobb verziójává válnod!