Határtalan határok – utazás a föld körül

Más emberek vagyunk, amikor utazunk. Az utazás lehetőséget ad arra, hogy egy kis időre más emberré váljunk, egyes kutatók szerint az utazás azt is megváltoztatja, hogy kik is leszünk hazatérve. Tanulmányok szerint az utazók például kreatívabbak, nyitottabbak és bizalomteljesebbek lesznek. Amikor valami újszerű és összetett dologban veszünk részt, az agyunk virágzik. Az utazás megzavarja a rutinszerű viselkedést, és arra kényszerít, hogy folyamatosan alkalmazkodjunk a kevésbé ismert környezethez. Amikor kilépünk a mindennapi rutinból, kihívások elé állítjuk magunkat, ami jótékony hatással van az agy egészségére. Amikor új helyre megyünk, a szokásaink átmenetileg megszakadnak, az utazás tanulsága pedig javíthatja az életünket. Nézzük meg, hogy pontosan hogyan!

A nyaralás pszichológiája

Történelmileg az utazás tisztán gyakorlati tevékenységként indult, amelyet kizárólag a haszon, a hatalom és legfőképpen a túlélés érdekében végeztek. A kereskedők hosszú és veszélyes utakra indultak, hogy eladják áruikat, és tapasztalatokat cseréljenek kultúrájuk és tudásuk tekintetében a világ különböző részein. Ma már sokkal könnyebb az utazás, sokféle formában és bárhová eljuthatunk és annál több okunk van arra is, hogy élvezzük. Az utazás mind a fizikai, mind a lelki egészségünket javíthatja. A nyaralás csökkentheti a stresszt és a kiégést, valamint boldogabbá és egészségesebbé tehet minket, emellett növeli a kreativitást azáltal, hogy aktívan tartja az agyunkat és rugalmasabbá teszi azt, valamint több esélyt ad a szocializálódásra, a fejlődésre és a látókörünk bővítésére és arra, hogy elmeneküljünk a mindennapi élet mókuskerekéből. 

Az új helyeken való nyaralás javítja az érzelmi mozgékonyságot: az érzelmek kezelésének és kifejezésének képességét. Segít alkalmazkodni és jobban reagálni az előre nem látható helyzetekre és problémákra azáltal, hogy lelassítunk és a döntések meghozatala előtt értékeljük a helyzeteket. Javítja az empátia érzékünket is, mivel többet tudunk meg arról, hogyan élnek, gondolkodnak és látják a világot a világ különböző tájain élő emberek. Ezek a tapasztalatok segítenek abban, hogy a mindennapi életünkben megértőbb és elismerőbb módon lépjünk kapcsolatba másokkal. Az emberek gyakran keresik az új ismereteket és tapasztalatokat. A világról alkotott képünk változik és bővül, ahogy új emberekkel találkozunk, ahogy megismerjük a világ különböző kultúráit és részeit. Megváltozik a megszokott rutinunk, az agyunk új dolgokat tapasztal, ami javítja kognitív képességeinket. Új utakhoz, új nyelvhez és új módszerekhez kell alkalmazkodnunk. Ez javítja agyunk egészségét, memóriánkat és tanulási képességeinket. Az utazás lehetővé teszi, hogy többet tudjunk meg önmagunkról és javítja az önbizalmunkat. Miközben új tapasztalatokon megyünk keresztül és váratlan helyzetekkel szembesülünk, többet tudunk meg a jellemünkről, arról, hogyan kezeljük az élet jó és rossz dolgait, és hogyan tudunk fejlődni. Azt is megtanuljuk, hogy erősebbek és rugalmasabbak vagyunk, mint gondolnánk, mivel kilépünk a komfortzónánkból, kihívások elé állítjuk magunkat és megbirkózunk az utazásaink során felmerülő nehézségekkel.

Emlékeink ereje

Az utazás örömét nemcsak az új élményekben, hanem a régiekben is megtalálhatjuk. Mindannyiunknak volt már olyan múzeuma vagy egy bizonyos városa, országa amelyet újra és újra meg akartunk látogatni. Az emlékeink ezekről a helyekről arra késztetnek minket, hogy visszamenjünk, újra átéljük az utazásaink boldogságát és izgalmát, és emlékeztessük magunkat azokra az időkre. Idővel a meglátogatott helyekkel való kapcsolatunk megerősödik, és azok a részünkké és a történelmünk részévé válnak. Az utazás hihetetlenül élvezetes időtöltés, mindig várjuk a következő izgalmas utazást, kalandot vagy pihentető üdülést egy tengerparti üdülőhelyen. Izgatottan várjuk a következő hegyi túrát, a következő egyedülálló élményt vagy a tengerparton a lábunk alatt süppedő homok simogató érzését. De az okok, amiért élvezzük mindezeket az élményeket, túlmutatnak a hozzájuk társított pozitív érzéseken. Az utazás javítja a működésünket mind mentálisan, mind fizikailag. Az utazás révén fejlődünk, növekszünk, jobb emberekké és a társadalom jobb tagjaivá válunk. Az idők során az utazás egyrészt hasznos eszköz maradt a túlélésünk biztosításához, másrészt ennél sokkal többre fejlődött.

A nyaralás hatása a teljesítményre 

Számos pszichológiai tanulmány bizonyította, hogy a pihenésnek időnként jelentősége van a mentális, fizikai és érzelmi jólét szempontjából. A mentálisan és fizikailag kipihent emberek könnyedebben élik meg a munkájukat, jobban támogatják a kollégákat, produktívabbak. A kutatások azt mutatják, hogy már egy nap szabadság is átlagosan 8%-kal növeli a teljesítményértékelést – tehát a pihenés nagyon pozitív. Azon felül viszont érdekes tény, hogy a nyaralás előtti utolsó héten jelentősen romlik az egészség és a jólét, a megnövekedett és irreális munkaterhelés miatt, hiszen nagy eséllyel mindent előre el kell végezni. A nyaralás első napjaiban jelentkező fizikai kihívások gyakori probléma – ezt “átmeneti stressznek” vagy “szabadidős betegségnek” nevezik, és több tanulmány is megállapítja, hogy a nyaralási időszak kezdetét elronthatja a rossz alvásminőség, a megfázás vagy az általános rossz hangulat. Ez azért van, mert az emberi szervezet nem tud megbirkózni azzal, hogy hirtelen visszaváltozik a rendkívül stresszes állapotból a kellemesen hűvös állapotba. A munkahelyi stresszből a nyugodt nyaralási üzemmódba való zökkenőmentes átmenet – azáltal, hogy időt szánunk az edzőterembe járásra, a meditációra és a pihenésre – tehát elengedhetetlen ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a nyaralásból.

Nem kell minden pihenésnek extravagánsnak, drágának és túlságosan strukturáltnak lennie, hiszen már egy last minute hétvégi kirándulás egy olyan helyre, amely örömet okoz, jól megérdemelt lökést adhat. A szünethez minimális mennyiségű tervezésre van szükség ahhoz, hogy a stresszt távol tartsuk, például a szállás, az utazás és az, hogy ki vigyáz a házra/állatokra/gyerekekre előre megtervezze. Ha erről megfelelően gondoskodunk, akkor a nyaralás összefüggésben van az energia-visszanyerés és a boldogság között. A jó nyaralás az, ami boldoggá tesz minket. De különbségek vannak azokban a dolgokban, amelyekből az emberek örömet merítenek. A nyaralás során egyesek a tartalmas élményekből merítenek boldogságot, olyanokból, amelyek elgondolkodtatnak az életről. Mások a nyaralás során az élvezetes, kalandos élményekből nyerik el a boldogságot, olyan élményekből, amelyek az adott pillanatban varázsolnak el minket. Az utazás különböző helyekre visz minket, új emberekkel találkozunk, ezért tanácsos nyitottnak lenni az új kultúrákra. Képzeljük magunkat az adott térségben élő emberek helyzetébe, adjuk át magunkat a helynek és a pillanatnak! Tehát miközben útnak indulunk, legyünk nyitottak és készek mindenre!

15 hozzászólás

Leave A Reply