10 módszer a bizalom kiépítéséhez

Bizalom az alapja mindennek. Nem csupán egy szerelemben, házasságban, hanem minden emberi kapcsolatban is. Ahhoz hogy minden egészségesen tudjon haladni, a bizalmat kell kiépíteni. De hogyan fogjunk hozzá? Mikre figyeljünk?

Egy egészséges kapcsolat a bizalomra épül. Minden ebből táplálkozik az őszinteség mellett. Természetesen a különféle kapcsolatok alapja másfajta megközelítésű bizalmat igényelhet. Ebben a cikkben viszont 10 olyan módszert veszünk sorra, amikkel szépen, lassan, de biztosan kiépülhet két vagy több ember között a bizalom. Mindennek előtt muszáj azt leszögezni, hogy minden kapcsolat más és más. Így lehetséges, hogy egy adott kapcsolatban a bizalomhoz további lépések kellenek ezeken felül.

#1. Emlékeztesd magad, hogy minden időbe telik

A bizalom kiépítése napi kötelezettség. Ne kövesd el azt a hibát, hogy túl hamar túl sokat vársz. A bizalom kiépítése érdekében először apró lépéseket tegyél, és vállalj kisebb kötelezettségeket. A bizalom növekedésével pedig könnyebben el tudsz majd vállalni és fogadni nagyobbakat is.

#2. Szánj időt a döntésekre

Csak olyan kötelezettségeket vállalj, amelyeket szívesen is fogadsz el. Bátran mondj nemet, még akkor is, ha ezzel csalódást is okozol valakinek. Ha valamire igent mondasz, és nem tudod azt végigkövetni, akkor az érintettek nagy része rosszabbul jöhet ki az egészből. A szervezettség elengedhetetlen rész a bizalom kiépítésében!

#3. Értékeld a kapcsolatokat

A bizalom gyakran következetességből fakad. Hajlamosak vagyunk leginkább azokban az emberekben bízni, akik következetesen mellettünk állnak a jó és rossz időkben egyaránt. A bizalom növelésének egyik hatékony módja, hogy rendszeresen megmutatod valakinek, hogy oda vagy érte például. Hogy milyen fontos embernek tartod őt. Ne csak éreztesd vele, hanem mondd is ki!

#4. Fejleszd a csapatkészséged

Ha aktív szerepet vállalsz egy csapatmunkában, hozzájárulsz a nagy célhoz, az emberek nagyobb valószínűséggel tisztelnek és bíznak benned. A csapatba vetett bizalom kiépítése során is elengedhetetlen, hogy megmutasd a hajlandóságát, hogy bízz másokban. Mindig emlékezz arra, hogy ha együtt emeljük a rönkfát, sokkal könnyebb lesz.

#5. Mindig légy őszinte

Az egyik legáltalánosabb módszer mind közül. Az általad közvetített üzenetnek mindig igaznak kell lennie. Ha rajtakapnak, hogy hazudsz, legyen az bármilyen kicsi vagy nagy, csökken a megbízhatóságod. Második esélyt pedig nagyon kevés ember nyújt – főleg egy szerelmi kapcsolatban. Így mindig becsüld meg és légy hálás az elsőnek is!

#6. Segíts az embereken, amikor csak lehet

Ha segítesz a többi embernek, még akkor is, ha ez semmilyen hasznot nem hoz számodra, az építi a bizalmat. Az önzetlen kedvesség és a segítőkészség elképesztő módon hozzájárul a bizalom kiépítéséhez. Minden ember rengeteg problémával küzd. Ha ezek közül csak egyben is segítséget tudsz nyújtani, máris hatalmas hálával fordulnak feléd a többiek.

#7. Ne rejtsd véka alá az érzéseid

Az érzelmek iránti nyitottság gyakran hatékony módszer a bizalom megragadásához. Továbbá ha az emberek látják, hogy kimutatod az érzéseid, akkor nagyobb valószínűséggel bíznak benned. Az érzelmi intelligencia fontos szerepet játszik nem csupán a kapcsolatokban, hanem karrierünkben is. A megjátszott, művi jellem felismerése fals képet festhet rólunk.

#8. Soha legyél öntelt

Az elismerés fontos szerepet játszik a kiépítésben és a jó kapcsolatok fenntartásában. Mások erőfeszítéseinek felismerése és megbecsülése megmutatja a vezetés és a csapatmunka iránti tehetségét, valamint növeli mások irántad tanúsított bizalmát is. Viszont ha az emberek direkte nem mutatják ki ezeket, akkor lehet legbelül önzők. A mélyről jövő önzés pedig alapjaiban pusztítja el a bizalmat.

#9. Mindig azt tedd, amit helyesnek gondolsz

Ha valamit pusztán jóváhagyásként teszel, az azt jelenti, hogy feláldozod a saját értékeid és meggyőződésed. Ez csökkentheti az önmagadba fektetett bizalmat. Ha mindig azt teszed, amit helyesnek tartasz, még akkor is, ha mások ezzel nem értenek egyet, akkor kivívod mások tiszteletét.

#10. Ismerd be hibáid

Amikor megpróbálod elrejteni hibáidat, az emberek egy része látni fogja rajtad, hogy hűtlen vagy. Azáltal viszont hogy nyitott vagy, megmutatod a másik oldalad is, segíthet a bizalom kialakításában más emberek iránt. Ez azért van, mert érzékelteted bennük és benned is, hogy mindenki hibázik, senki sem tökéletes. Ha úgy teszel, mintha soha nem követnél el hibákat, megnehezíted mások bizalmát, mert művi lesz a viselkedésed.

Tartsd be ezeket a lépéseket, és meglátod, nem csupán a szerelmi életedben, de mindennapjaiban és karrieredben is szintet fogsz lépni! De ne feledd; a bizalom kiépítéséhez és annak megtartásához minden nap tenned kell! Nem szabad elhanyagolni.