„Csak azért, hogy szeretve legyek!” – A működő párkapcsolat alapjai

Egy párkapcsolat gyönyörű! Az ember számára elérhető gyönyörök egyik legsarkalatosabb oszlopa. Egy párkapcsolat nem pusztán hasznos és örömforrás lehet, de egyben egészséges is. Jót tesz a léleknek is, megfiatalít. De nem szabad hagynunk, hogy mindez elvakítson minket! Nem szabad azért benne maradni egy párkapcsolatban, hogy „szeretve legyünk”.

Nem megy egykönnyen

A párkapcsolat alapján egyszer és mindenkorra le kell szögezzük: nem egyszerű. Nem számít, mit mondanak a hollywoodi filmek, a színes-szagos sorozatok vagy a zeneszámok, a regények! Egy párkapcsolat nehéz! Nem könnyű – ellenben meg kell jegyezni: szeretni könnyű. Egy kapcsolatban számtalan akadállyal és problémával kell szembenézni. Ezek vitákat generálnak, hiányok léphetnek fel vagy betöltendő terek – mindezek pedig egyre nagyobb mértékeket ölthetnek.

Egy párkapcsolatért meg kell dolgozni! Hiába szeretünk könnyen, együtt élni valakivel nap mint nap, nem egyszerű. Tennünk kell érte minden egyes pillanatban, hogy ne fusson zátonyra, ne hűljön ki. Ez persze kimerítő, de egy jól működő és tartós párkapcsolat csodákat tud művelni. Minden egyes erőfeszítés (ha azokat szívvel-lélekkel tesszük) megtérül, és a javunkra válik.

Egy egészséges párkapcsolat alapjai

Hosszú évek óta egy felgyorsult világban élünk. Felgyorsult az életünk, a munkamorálunk, a mindennapi életritmusunk, gyakorlatilag mindenünk. De egy valamit képtelenek vagyunk felgyorsítani: az eredményeket! Egy párkapcsolat eredményeit nem tudjuk azonnal kézhez kapni. Ezekért tennünk kell, és sajnálatosan a filmek, könyvek, zenék csak az eredményekről szólnak – a feléjük vezető útról nem.

Két ember közti párkapcsolat sok mindenen alapszik. Egymásba fektetett bizalom, megkérdőjelezhetetlen őszinteség, szükségszerű önzetlenség és viszonzott törődés. Ezeken túl természetesen rengeteg kisebb, apróbb tényező is közrejátszik. Mindezek pedig kicsit sem egyszerű dolgok. Ám nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy működni tudjon egy párkapcsolat. Sokan viszont ezt nem látják át.

Sokan csak és kizárólag az eredményeket látják egy kapcsolatban. Az kell nekik, méghozzá azonnal! Az odavezető útról pedig egyszerűen nem vesznek tudomást – mindössze arról, hogy szeretve legyenek. Pontosan ebből a felfogásból következik, hogy rengeteg ember amiatt lép be egy kapcsolatba vagy marad bent egy kapcsolatban, mert szeretve akar lenni.

Szeretve lenni

Szeretve lenni (mások által, vagyis nem a családi szülő-gyermeki vagy testvéri kapcsolatokat alapul véve) egy csodálatos érzés. Mélyről jövő, eufórikus érzés, ami segíthet gondjaink leküzdésében és egy nagy adag önbizalmat is szolgáltathat. De ehhez meg kell dolgoznunk, hiszen a felszínes, híg szeretetnél nincs veszélyesebb egy kapcsolatban.

Ha viszont nem kapjuk meg ezt a szeretetet, akkor hajlamosak vagyunk belehajszolni magunkat egy spirálba. Szemellenzősen csak azt akarjuk, hogy szeressenek, nem érdekel minket semmi más, csak az eredmények – ez pedig nem működhet egy kapcsolatban. Emiatt félünk változtatni, félünk kilépni egy párkapcsolatból is.

Benne maradni?

A rengeteg fals és slendrián motivációs szövegek miatt az a kép rajzolódott ki bennünk, hogy ha nem vagyunk kapcsolatban, akkor nem is szeretnek minket. Mintegy kitaszított, egyedüli emberek vagyunk, akik még szeretetből is „megbuktak”. Pedig ez egyáltalán nem igaz! Attól, hogy valaki egyedül van (ami nem egyenlő a magánnyal), még lehet szeretve, még képes szeretni, sőt akar is! De csak és kizárólag amiatt fenntartani egy régóta halott kapcsolatot, hogy szeretve legyünk, mindenféleképpen káros.

Tudnunk kell, hogy ez alapján az a párkapcsolat már nem párkapcsolat. A felszínesség vagy a következmények elkerülése végett életben tartani egy ilyet, a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk. Nem szabad azt szem előtt tartanunk, hogy ha kilépünk egy nem működő vagy eleve halott párkapcsolatból, akkor nem leszünk szeretve. Természetesen a kapcsolat másik tagja részéről már nem leszünk szeretve, de ez így van rendjén.

Nem feledkezhetünk meg arról, hogy mindig lesz valaki, aki szeretni fog minket. Egy családtag, egy új barát vagy potenciális barátnő, bárki! Nem szabad amiatt bennmaradnunk egy kapcsolatban vagy eltűrnünk a másik fél terrorizációit, hogy „szeretve legyünk”. Nem félni kell a változásoktól, hanem meglépni azokat. A csodálatos angol költő szavaival élve:

Csak az nem múlik, ami változik.” (Percy Shelley: Változékonyság)

Összegzés

Fel kell lépnünk a káros párkapcsolatok ellen, hiszen bennünk is kárt tehetnek! Ne féljünk, mindig fog akadni valaki, aki szeretni fog minket. De ehhez nekünk is tennünk kell! Ha véget ért egy kapcsolat, nem tudunk egy újnál azonnal az eredményekhez ugrani. Újfent az elejétől, a kezdetektől kell felépíteni a párkapcsolatot. Bízni benne és tenni érte, hogy jobb legyen, mint az előző, tartósabb és gyönyörűbb!

16 hozzászólás

  1. Most times, pneumonia can be managed with home remedies, but other treatments may be necessary, including over the counter medications, antibiotics, antivirals, antifungals, and breathing treatments buy cialis generic We closed out 2017 with several colleagues traveling both near and far on behalf of HOPA to represent your professional interests and build relationships with stakeholders

  2. canadian pharmacies compare [url=https://canadapharmast.online/#]legitimate canadian pharmacies[/url] canada drugs online review

  3. canadian pharmacy [url=https://canadapharmast.online/#]canadian pharmacy ratings[/url] canadian pharmacy online store

  4. indian pharmacy [url=http://indiapharmast.com/#]indian pharmacy online[/url] india pharmacy mail order

Leave A Reply