Hogyan értsd meg és győzd le a félelmet?

A félelem az egyik legerősebb emberi érzés, és bármily kellemetlen is megélni, nem véletlenül van jelen az életünkben. Fontos azonban, hogy megértsük a formáit, hisz az egyik segít és óv, a másik pedig akadályoz, és árt.

A félelemnek két fő formája van:

  • a megalapozott, avagy valós félelem
  • és a megalapozatlan, avagy valótlan félelem

Bizonyára már mindkét fajta félelmet érezted eddigi életed során, de talán még sosem jutott eszedbe különbséget tenni a kettő között. Ismerkedjünk meg velük, hogy legközelebb, amikor félelmet érzel, pontosabban tudd, hogy mivel is állsz szemben.

  1. Megalapozott, avagy valós félelem:

A félelem e fajtájára egy egyszerű példa a fizikai sérülésektől való félelem. Ezt érzed, ha lenézel egy szikla ormáról a mélybe, vagy ha egy emberevő tigrissel találkozol a dzsungelben. Ilyenkor minden okod megvan félni, hisz a veszély valódi. Ebben az esetben a félelem akár az életünket is megmentheti, tehát érdemes hallgatni rá.

  1. Megalapozatlan, avagy valótlan félelem:

Itt a legegyszerűbb példa talán az elutasítástól való félelem. Félsz randira hívni egy lányt, mert, attól tartasz, hogy elutasít, és talán még ki is nevet. Félsz fizetésemelést vagy előléptetést kérni a főnöködtől. Félsz felszólalni egy csoport előtt, vagy félsz kiállni magadért egy konfliktushelyzetben.

Miért megalapozatlan a félelem? Hiszen a lány lehet, hogy valóban elutasít, a főnököd lehet, hogy tényleg nem ad emelést, és lehet, hogy egy csoport előtt felszólalva dadogni kezdesz. Ezek valóban megtörténhetnek, de a félelem mégis valótlan alapokra épül.

Miért? Azért, mert ha be is következik az, amitől félsz, nem lesz semmi bajod. Egy visszautasításba nem halsz bele, sőt még abba sem, ha kinevetnek, vagy ha furcsán néznek rád. Ez az, amit meg kell értened. Nem vagy igazi veszélyben, így a félelem is csak illúzió. Ne tulajdoníts túl nagy jelentőséget annak, hogy mások mit gondolnak rólad.

Íme, egy kiváló módszer a valótlan félelem leküzdésére (2 lépésben):

  1. Lépés:Képzeld el a lehető legrosszabbat, ami történhet. Vegyük például a randit. Megszólítod a lányt, és randit kérsz tőle. A lány kinevet, nemet mond, aztán sarkon fordul, és továbbáll. Túlélted? Hát persze. Vond meg a válladat, rázd le magadról az elutasító szavakat, mosolyogj, és állj tovább.Sőt, nézd a jó oldalát. Végre megkérdezted a lányt, és megtudtad, hogy nem akar randizni veled.
    Többé tehát nem kell azon rágódnod, hogy mi volna, ha végre összeszednéd a bátorságot, és megszólítanád. Kereshetsz másik lányt, akit megszólíts, de akár úgy is dönthetsz, hogy fejlesztesz a technikádon, és elolvasol egy könyvet a nők elcsábításának művészetéről, aztán újrapróbálkozol ugyanannál a lánynál, vagy egy másiknál.Ne feledd, hogy ezt az egészet egyelőre csak a fejedben játszottad le, hogy lásd, mitől is félsz annyira. Azért fontos átélned a valótlan félelmet kiváltó okot, mert így rájössz, hogy nem is olyan vészes, és ezáltal megfosztod a félelmet a hatalmától.
  1. Lépés:Képzeld el a lehető legjobbat, ami történhet. A randi példájánál maradva mi volna a tökéletes forgatókönyv? A lány rád mosolyog, és elfogadja a meghívást, sőt talán még azt is megemlíti, hogy régóta várja már, hogy megszólítsd. A többit a képzelőerődre bízom, de a lényeg a következő:
    Ha a valótlan félelem annyira megbénít, hogy meg sem kérdezed a lányt, azzal esélyt sem adsz magadnak arra, hogy átéld az örömöt, amit a második lépésben vizualizálsz. Már azelőtt veszítesz, hogy játszanál, és miért? Mert olyasmitől félsz, ami valójában nem is árthat neked.

Ami pedig még rosszabb: Minden egyes alkalommal, amikor engeded, hogy a félelem győzzön, gyengébbé válsz. A félelmeid szolgája leszel.

Ennek azonban a fordítottja is igaz: Minden egyes alakalommal, amikor legyőzöd a megalapozatlan félelmet, erősebbé válsz. Ha egyszer már legyőzted, legközelebb könnyebben fog menni, és egy idő után talán már nem is érzel félelmet, inkább csak kellemes izgalmat.

Összefoglalva tehát:

Ha legközelebb félelmet érzel, akkor azonosítsd be, hogy melyik fajta félelemről van szó, és ha nem valós, hanem alaptalan a félelem, akkor sétálj át rajta, akár egy pókhálón, és ne engedd, hogy elvegye tőled azt, amire vágysz.

Segítségre van szükséged a félelmeid legyőzéséhez? Önismereti trénerként hatékonyan segíthetlek, hogy rátalálj a félelem-mentes útra. Jelentkezz tanácsadásra, és tegyük közösen jobbá az életedet!

>>Önbizalom és Önismereti tanácsadás<<

Leave A Reply