Poszttraumás stressz-szindróma

Mi a PTSD?
A poszttraumás stressz-szindróma (PTSD), egy olyan súlyos állapot, amely azután alakulhat ki, hogy egy személy átélt vagy látott egy traumatikus vagy ijesztő eseményt, amelyben súlyos fizikai sérülés vagy fenyegetés történt. A PTSD az intenzív félelmet, tehetetlenséget vagy borzalmat okozó traumatikus megpróbáltatások tartós következménye. A PTSD-t kiváltó dolgok közé tartozik például a szexuális vagy fizikai támadás, egy szerettünk váratlan halála, baleset, háború vagy természeti katasztrófa. Az áldozatok családtagjainál is kialakulhat PTSD, akárcsak a mentőszemélyzetnél és a mentésben dolgozóknál.

A legtöbb ember, akit traumatikus esemény ér, olyan reakciókat vált ki, mint a sokk, a düh, az idegesség, a félelem vagy akár a bűntudat. Ezek a reakciók gyakoriak, és a legtöbb embernél idővel elmúlnak. A poszttraumás stressz-szindrómában szenvedő személyeknél azonban ezek az érzések folytatódnak, sőt fokozódnak, és olyan erőssé válnak, hogy megakadályozzák az illetőt abban, hogy az elvárt módon élje az életét. A PTSD-ben szenvedő emberek tünetei egy hónapnál tovább tartanak, és nem tudnak olyan jól működni, mint az azt kiváltó esemény előtt.

A PTSD tünetei leggyakrabban az eseményt követő 3 hónapon belül kezdődnek. Egyes esetekben azonban csak évekkel később jelentkeznek. A betegség súlyossága és időtartama változó lehet. Vannak, akik 6 hónapon belül felépülnek, míg másoknál sokkal hosszabb ideig tart.

A PTSD tüneteit gyakran négy fő kategóriába sorolják, többek között:

Újraélés: A PTSD-ben szenvedő emberek a trauma gondolatain és emlékein keresztül ismételten átélik a megpróbáltatást. Ezek közé tartozhatnak a flashbackek, hallucinációk és rémálmok. Nagy szorongást érezhetnek akkor is, ha bizonyos dolgok emlékeztetik őket a traumára, például az esemény évfordulója.
Elkerülés: A személy elkerülheti azokat az embereket, helyeket, gondolatokat vagy helyzeteket, amelyek a traumára emlékeztethetik. Ez a családtól és a barátoktól való eltávolodás és elszigeteltség érzéséhez vezethet, valamint ahhoz, hogy a személy elveszíti érdeklődését olyan tevékenységek iránt, amelyeket egykor élvezett.
Fokozott izgalom: Ide tartoznak a túlzott érzelmek; a másokkal való kapcsolattartás problémái, beleértve a szeretet érzését vagy kimutatását; az elalvási vagy elalvási nehézségek; ingerlékenység; dühkitörések; koncentrációs nehézségek; és “idegesség” vagy könnyű megijedni. A személyt testi tünetek is sújthatják, például megnövekedett vérnyomás és szívverés, szapora légzés, izomfeszülés, hányinger és hasmenés.
Kognitív megközelítés és hangulat: Ez a hibáztatással, elidegenedéssel és a traumatikus esemény emlékeivel kapcsolatos gondolatokra és érzésekre utal.

A PTSD-ben szenvedő kisgyermekek fejlődési késedelmet szenvedhetnek olyan területeken, mint például az önálló WC használat, a motoros készségek és a nyelvi képességek.

A PTSD tüneteinek intenzitása változó lehet. Lehet, hogy több tünete van, amikor általában stresszt él át, vagy amikor a történtekre vonatkozó konkrét emlékkel találkozik.

PTSD okai és kockázati tényezői

Mindenki másképp reagál a traumatikus eseményekre. Minden ember egyedi módon képes kezelni a félelmet, a stresszt és a traumatikus esemény vagy helyzet által jelentett fenyegetést. Emiatt nem minden traumát átélt személynél alakul ki PTSD. Az is befolyásolhatja a PTSD kialakulását vagy a tünetek súlyosságát, hogy a traumát követően milyen segítséget és támogatást kap az illető a barátaitól, családtagjaitól és szakemberektől.

A PTSD-re először a háborús veteránok hívták fel az orvostársadalom figyelmét; innen ered a “shell shock” és a “battle fatigue syndrome” elnevezések. Azonban bárki, akit traumatikus esemény ért, kialakulhat PTSD. Azok az emberek, akiket gyermekkorukban bántalmaztak, vagy akik ismételten életveszélyes helyzeteknek voltak kitéve, ki vannak téve a PTSD kialakulásának kockázatának. A fizikai és szexuális támadással kapcsolatos trauma áldozatai szembesülnek a PTSD legnagyobb kockázatával.

Nagyobb valószínűséggel alakulhat ki PTSD egy traumatikus eseményt követően, ha a kórtörténetében más mentális egészségügyi problémák szerepelnek, ha vér szerinti rokonai mentális egészségügyi problémákkal küzdenek, vagy ha a kórtörténetében alkohol- vagy drogfogyasztás szerepel.

Mennyire gyakori a PTSD?

A felnőttek körülbelül 3,6%-a szenved PTSD-ben. A PTSD bármely életkorban kialakulhat, beleértve a gyermekkort is. A nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki PTSD, mint a férfiaknál. Ennek oka lehet, hogy a nők nagyobb valószínűséggel válnak családon belüli erőszak, bántalmazás és nemi erőszak áldozatává.

PTSD diagnózis

A PTSD-t csak akkor diagnosztizálják, ha legalább 1 hónap eltelt a traumatikus esemény óta. Ha a PTSD tünetei fennállnak, az orvos a teljes kórtörténet és fizikális vizsgálat elvégzésével kezdi meg az értékelést. Bár nincsenek olyan laboratóriumi vizsgálatok, amelyek kifejezetten a PTSD diagnosztizálására szolgálnak, az orvos különböző tesztekkel kizárhatja, hogy a tünetek okozója fizikai betegség legyen.

Ha nem találnak fizikai betegséget, Önt pszichiáterhez, pszichológushoz vagy más mentális egészségügyi szakemberhez utalhatják, aki speciálisan a mentális betegségek diagnosztizálására és kezelésére képzett. A pszichiáterek és pszichológusok speciálisan kialakított interjú- és értékelőeszközöket használnak a PTSD vagy más pszichiátriai állapotok jelenlétének felmérésére. Az orvos a PTSD diagnózisát a jelentett tünetekre alapozza, beleértve a tünetek által okozott működési problémákat is. Az orvos ezután megállapítja, hogy a tünetek és a működési zavarok mértéke PTSD-re utalnak-e. A PTSD diagnózisa akkor állítható fel, ha a személynek a PTSD tünetei egy hónapnál tovább tartanak.

PTSD kezelés

A PTSD kezelés célja az érzelmi és fizikai tünetek csökkentése, a mindennapi működés javítása, valamint az, hogy az érintett személy jobban megbirkózzon a betegséget kiváltó eseménnyel. A PTSD kezelése magában foglalhat pszichoterápiát (egyfajta tanácsadást), gyógyszeres kezelést vagy mindkettőt.

Gyógyszerek

Az orvosok bizonyos antidepresszáns gyógyszereket használnak a PTSD kezelésére – és a szorongás érzéseinek és a kapcsolódó tüneteknek a kontrollálására.

Pszichoterápia

A PTSD pszichoterápiája magában foglalja a személy segítését a tünetek kezeléséhez szükséges készségek elsajátításában és a megküzdési módok kialakításában. A terápia célja az is, hogy megtanítsa a személyt és családját a betegségre, és segítsen a személynek feldolgozni a traumatikus eseményhez kapcsolódó félelmeit. A PTSD-ben szenvedők kezelésére különböző pszichoterápiás megközelítéseket alkalmaznak.

PTSD szövődmények

A PTSD az élet minden területén problémákat okozhat, beleértve a munkát, a kapcsolatokat, az egészséget és a mindennapi tevékenységeket. Az is előfordulhat, hogy nagyobb valószínűséggel alakulnak ki más mentális egészségügyi problémák, mint például:

Depresszió és szorongás
Drog- vagy alkoholfogyasztás
Evészavarok
Öngyilkossági gondolatok és cselekedetek

PTSD kilátások

A PTSD-ből való felépülés fokozatos és folyamatos folyamat. A PTSD tünetei ritkán tűnnek el teljesen, de a kezelés segíthet abban, hogy az emberek megtanulják hatékonyabban kezelni. A kezelés kevesebb és kevésbé intenzív tünethez vezethet, valamint a traumával kapcsolatos érzések kezelésének jobb képességéhez.

PTSD megelőzés

Egyes tanulmányok szerint a traumát átélt emberekkel való korai beavatkozás csökkentheti a PTSD egyes tüneteit, vagy akár meg is előzheti azt.