Harcunk a tükörrel

A 21. század egyik égető, mindennapi problémájává, beszéd témájává vált a testképzavar. Abban az esetben beszélünk testképzavarról, ha nem vagyunk képesek megítélni saját testünk állapotát, vagyis túl vékonynak vagy éppen túl kövérnek látjuk magunkat a tükör előtt, emiatt pedig belső szorongás alakul ki, önértékelésünk és önbecsülésünk nagymértékben lesüllyed. Azt gondoljuk, hogy csak akkor felelünk meg a társadalmi elvárásoknak, ha az általunk kitűzött súlyt elérjük, ám ez a szám általában rendkívül alacsony vagy magas. Enélkül viszont úgy érezhetjük, hogy nem vagyunk elég jók és önutálatba burkolózhatunk.

Hová nyúlik vissza a gyökere? 

Nem csoda a mai rohanó világban ez a jelenség: tökéletes Barbie babák közepette növünk fel, a legvékonyabb, legszebb testű személyekkel készült reklámokkal találkozunk minden nap.  A social media világában, a szebbnél-szebb fotók tengerében könnyű elveszni. Sokszor a képeket látva idealizáljuk a fotó főszereplőjét, testalkatát, életét. A reklámok már nem csak a televízióban vagy az óriásplakátokon kerülnek elénk, hanem az online térben is, ebből kifolyólag a testképzavar kialakulása manapság egyre fiatalabbaknál is felfedezhető.

Vannak olyan mondatok is, amelyek ha már elkezdett kialakulni valakinél ez a probléma, csak olajak a tűzre. Ilyen például, ha egy családi vacsorán azt a megjegyzést kapjuk, hogy mennyire kikerekedtünk és ez onnantól kezdve felhívás keringőre és  rányomhatja az estére a bélyeget, akár még bűntudatunk is lehet a vacsora közepette az étkezés miatt.

A média és a társadalom egy olyan torz tükröt mutat, amely alapján sokan egy olyan ideált kergetnek, ami a valóságnak nem felel meg, ám csupán saját fejünkben van a tévedés önmagunkkal kapcsolatban.

Ugyan, ez nem nagy gond…

Sokszor azzal próbáljuk nyugtatni magunkat, hogy nem gond, ha kevesebbet eszem…

Sajnos több problémát okozhat, mint gondolnánk: sok esetben kényszerességhez, megszállottsághoz vezethet, vagyis megszállottan követünk egy diétát, hogy elérjük az áhított alakot, ez pedig a későbbiekben nők esetében fizikai betegségekhez, étkezési zavarokhoz, így például bulimiához vagy anorexiához is vezethet. 

A jelenség nem csak nőknél alakulhat ki, férfiak esetében ugyanúgy beszélhetünk testképzavarról, náluk többnyire testedzésfüggőségként mutatkozik, a túlzásba vitt edzések pedig könnyen sérülésbe torkollhatnak. 

Mit tegyünk?

Egészséges testképünk helyreállítása komoly munka, amit belsőleg végzünk önmagunkkal szemben. Elengedhetetlen, hogy legyen motivációnk és kitartóak legyünk, hiszen ez sem megy egyik napról a másikra. Erősítenünk szükséges az önismeretünket, növelnünk az önbecsülésünket és meg kell tanulnunk szeretni és elfogadni önmagunkat, hiszen hogyha te sem szereted magad, miért várod mástól, hogy szeressen? Hagyjunk fel saját magunk másokhoz való hasonlítgatásával, változtassunk gondolkodásmódunkon. 

Alkalmazzunk apró, reggeli vagy esti rituálékat, ahogy kedves szavakkal illetjük magunkat a tükör előtt, kiemeljük azokat a dolgokat, amiket szépnek tartunk a testünkön, akár  a szemünk vagy egy apró anyajegy, amit egyedinek tartunk magunkon, a lényeg, hogy pozitív visszacsatolást halljunk önmagunktól, magunknak címezve.

Előfordulhat, hogy úgy érezzük, ezek a praktikák már nem segítenek, ebben az esetben érdemes szakértő segítségét kérni.

Leave A Reply