Mi az a mentális egészségtudat?

Mi az a mentális egészségtudatosság?

A mentális egészségtudatosság a mentális betegségekkel és mentális egészségi állapotokkal kapcsolatos megbélyegzés csökkentésére irányuló folyamatos erőfeszítés, amely személyes tapasztalataink megosztásával valósul meg.

A mentális egészséggel és a mentális fittséggel kapcsolatos tévhitek miatt az emberek gyakran csendben szenvednek, és állapotuk kezeletlen marad. A mentális egészség tudatosítása fontos társadalmi mozgalom mind a jobb megértés, mind az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés javítása érdekében.

Hogyan segíthet a mentális egészségtudatosság?

A mentális egészséggel kapcsolatos tudatosság kulcsfontosságú a mentális egészségügyi kezelés és a viselkedési egészség előmozdítása szempontjából. Ez egy szükséges és alapvető dolog a mentális egészség proaktívabb modelljére való áttéréshez.

Jelenleg csak akkor töltjük fel a tartályainkat, amikor azok “üresek”. A tudatosságunk fejlesztése segít abban, hogy elkezdjük felismerni a jeleket és tüneteket, amikor “rosszul” érezzük magunkat – ugyanúgy, mint a fizikai betegségek esetében.

Íme a mentális egészségtudatosság négy fontos előnye:

1. Segít megérteni a tüneteket

Néha varázslatos, ha van egy diagnózis. A kifejezés körüli megbélyegzés ellenére ez egyszerűen csak egy rövidítés az együttesen előforduló tünetek gyűjteményére.

Különösen a mentális egészségi állapotok esetében, amelyeket nehéz pontosan meghatározni – és néha lehetetlen megtalálni – egy teszttel, a diagnózis hihetetlenül megerősítő lehet. Segíthet az embereknek, hogy kevésbé érezzék magukat egyedül, és megkönnyítheti a kezelés megtalálását. Figyeljen oda a tüneteire. Például úgy érezheti, hogy a közösségi média használatával romlik a mentális egészsége.

2. Beszélgetést kezdeményez

A mentális egészséggel kapcsolatos tudatosság folyamatos beszélgetés, de egészen a közelmúltig csak suttogva folyt. Mivel azonban sok hangulati és szorongásos zavar közös jellemzője a torz gondolkodás, a róla való beszélgetés valójában rendkívül terápiás hatású lehet. 

A támogató hálózat kiépítése és az engedéllyel rendelkező mentálhigiénés szakemberrel való beszélgetés kritikus fontosságú számos mentális egészségügyi állapot tüneteinek enyhítésében.

Sajnos a megbélyegzés hallgatásra késztet. Megnehezíti azt is, hogy támogatást kérjünk a munkahelyünkön vagy más olyan környezetben, amelyet a mentális egészségügyi diagnózis megnehezíthet.

3. Jobb oktatás

A gondozók, a munkáltatók, a szülők, a családtagok és a szeretteik számára kulcsfontosságú, hogy megértsék, milyen hatással van a mentális egészség a mindennapi életre. Azonban, bár a mentális egészségi állapotok megnehezíthetik a mindennapi életet, nem kell, hogy megakadályozzák Önt abban, hogy teljes és elkötelezett életet éljen.

Ha az Ön életében élő emberek megértik és prioritásként kezelik a mentális egészséggel kapcsolatos gondozást, könnyebbé válik, hogy megtegye azokat a lépéseket, amelyeket meg kell tennie ahhoz, hogy gondoskodjon magáról és boldoguljon.

4. Elősegíti a mentális fittséget

Sokan beleestünk abba a csapdába, hogy a mentális egészséget kizárólag a mentális betegségekkel kapcsolatosnak gondoljuk. Azonban lehetséges, hogy valaki mentális egészségi állapottal rendelkezik és mentálisan fitt, és a mentális egészségi állapot hiánya nem feltétlenül biztosítja a mentális fittséget.

A mentális egészségi problémák megértésének kiterjesztése a mentális fittség, az érzelmi egészség, a jólét és a kognitív mozgékonyság proaktív megközelítése érdekében. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy céltudatosabban, tisztábban és szenvedélyesebben éljük az életünket. A mentális egészséggel kapcsolatos megbélyegzés csökkentése fontos lépés a mentális fittség elfogadásához.

3 tipp a mentális egészségtudatosság előmozdítására

Hogyan tehetnek az egyes emberek, különösen a nem orvosok, a mentális egészség tudatosságának előmozdításáért? Ennek nagy része az, hogy megtanulunk nyíltan beszélni és megosztani a mentális egészségről.

Ha hallgatunk a mentális egészségről és a fittségről, akkor hagyjuk, hogy a megbélyegzés folytatódjon. Ez a hallgatás megnehezíti az emberek számára, hogy saját mentális jólétüket prioritásként kezeljék.

Íme néhány ötlet a mentális egészség tudatosságának előmozdítására a közösségen belül.

Beszéljen saját magáért

Milyen gyakran látja, hogy valaki mentális egészségnapot tart? És milyen gyakran látja, hogy őszintén beszélnek róla? Sokan úgy érezzük, hogy a fizikai jólétünk fontosabb, mint a mentális jólétünk.

Kiveszünk egy szabadnapot, ha betegek vagyunk, de nem, ha érzelmileg kimerültnek vagy kimerültnek érezzük magunkat. Legközelebb, amikor szabadságot vesz ki, legyen őszinte a csapatával, hogy a mentális jólétéért veszi ki az időt.

Amikor részt vesz a mentális egészségéért való önérdekérvényesítésben, ezzel másokat is képessé tesz arra, hogy ugyanezt tegyék. Valószínűleg másokat is arra fogsz inspirálni, hogy ugyanezt tegyék.

Tudjon meg többet a mentális egészségről

Szánjon időt arra, hogy megismerkedjen a mentális egészséggel és a mentális fittséggel. De ezen túlmenően tanulja meg, hogyan lehet megkülönböztetni a kettőt. Ismerje meg a gyakori mentális egészségi állapotokat, a kiégés jeleit, és azt, hogyan gondoskodjon magáról, ha tüneteket tapasztal.

Hasznos lehet, ha szemmel tartja saját figyelmeztető jeleit, hogy tudja, mikor kezd kiváltani vagy túlterheltté válni. Ha olyan forrásokat talál, amelyek mások számára is hasznosak lehetnek, ossza meg azokat a környezetében élőkkel.

Beszéljen egy coach-val

Akár egy menedzserrel, akár egy kollégával, akár egy másik osztályon dolgozóval vagy egy vezetővel beszélgetek, gyakori, hogy megosztjuk egymással a coaching-üléseken szerzett történeteket vagy meglátásokat.

Miért olyan fontos a mentális egészség tudatosítása?

A mentális egészség nem csak a mentális zavarokkal küzdő emberek számára jelent beszélgetést. Hatással van a társadalmi, érzelmi, fizikai és kognitív jólétünkre.

Sajnos sokan nem kapják meg a szükséges kezelést a mentális egészséggel kapcsolatos megbélyegzés miatt. Néhányan nem is tudják, hogy a kezelés elérhető. Amikor ezek az emberek csendben szenvednek, magányosnak és jogfosztottnak érzik magukat.  Lemaradunk a ragyogásukról.

Az öngyilkosság minden évben a három leggyakoribb halálozási ok egyike az Egyesült Államokban. És az utóbbi években egyre növekszik. Ez minden gazdasági osztályra, etnikumra és nemre igaz, bár egyes csoportoknál jelentősen nagyobb a kockázat.

Minden öngyilkosság tragédia. Az öngyilkosság okozta halálnak magas ára van. Nemcsak anyagi veszteségeket okoz, hanem, ami még fontosabb, pusztító az elhunyt személy túlélői számára.

Soha nem tudhatjuk igazán, hogy tetteink milyen hatással vannak egy másik emberre, de ha a figyelemfelkeltés megmenthet egy életet, akkor ez valóban kifizetődő vállalkozás.