Párterápia: Ezért érdemes szakemberhez fordulni

Párterápia: Ezért érdemes szakemberhez fordulni
Sokan ódzkodnak attól, hogy külső segítséget kérve a párterápiát válasszák. Ezzel ugyanis úgy érzik, hogy nyíltan beismerik, a kapcsolatuk nem működik jól. Előfordulhat az, hogy nem is ismerik különösen a párterápia lényegét, ezért mielőtt belevágnának, már a foglalkozás gondolatától is kínosan érzik magukat. Ráadásul kettőn áll a vásár. Nem elég, ha csak az egyik fél dönt a párterápia mellett. Ha mégis meghozza egy pár a döntést, hogy szakemberhez fordul, továbbra is megmarad a kérdés: Ki ért majd minket?

A legjellemzőbb párkapcsolati problémák, amelyeknél segítség lehet a párterápia

Megsemmisült a bizalom

Egy kapcsolat alapja a bizalom, amely több szinten és számos aspektusában meginoghat a két fél között. A kialakuló bizalmatlanság pedig számos nézeteltérést szülhet. Az érzelmi bizalmatlanságtól kezdve az anyagiakkal kapcsolatos nézetkülönbségeken át a kisebb hazugságok, elhallgatások okozhatják a bizalom hiányát. Sok esetben a párterápia kiváló fórum lehet arra, hogy a párok nyíltan megvitathassák egymással, ha egyikük, vagy másikuk úgy érzi, nincs meg a kellő bizalom a másik iránt.

Rossz kommunikáció

Egy-egy probléma előfordulásakor sokan a konfliktuskerülés jegyében teljesen elbeszélnek egymás mellett. Ha az egyik fél úgy érzi, hogy sosincs tökéletes alkalom arra, hogy őszintén beszéljen a társával egy adott problémáról, akkor idővel érzelmileg annyira elidegenedik tőle, hogy az tovább nehezíti a tisza, őszinte kommunikációt kettőjük között.

Meg sem tudod fogalmazni, hogy mi a baj

Ahogy az egyéni foglalkozás, úgy a párterápia is hasznos nemcsak a problémák megoldásában, hanem azok felismerésében is. Amikor valami megváltozott a házasságod vagy kapcsolatod dinamikájában, sokszor meg sem tudod fogalmazni azt, amit érzel. Ez odáig vezethet, hogy egy idő után a társadat – nem kézzel fogható okokból – kifejezetten ellenszenvesnek, idegennek találod. Még mielőtt magadat vagy a párodat hibáztatod, érdemes elgondolkodnod a párterápián, ahol ez a negatív folyamat a visszájára a fordítható.

Konfliktuskezelés – miben segít a párterápia?

Az, hogy egy pár hogyan kezeli a konfliktusokat, előre jelezheti, hogy egy kapcsolatban milyen távol kerülnek egymástól. Előfordulhat, hogy egy felmerülő probléma esetén Te vagy esetleg a partnered a nyílt vitával járó kommunikáció helyett magába zárkózik és tüskéket növesztve passzív-agresszívan viselkedik veled. A párterápia nem csupán a külső nézőpont miatt lehet a segítségetekre, hanem azért is, mert a foglalkozás keretében egy számotokra semleges helyen, teljesen új és más körülmények között tudtok szólni a másikhoz. Ebben a szobában ott van egy szakember is, aki segít legyőzni a félelmeiteket azért, hogy őszinték lehessetek egymással.

Traumák, amelyek mélyíthetik a közöttetek lévő szakadékot

Számos életesemény verhet éket egy házasságba vagy kapcsolatba. Talán az egyik legsúlyosabb, lényegében feldolgozhatatlan veszteség lehet a közös gyermeketek gyógyíthatatlan betegsége, vagy egy olyan őt érintő egészségügyi rendellenesség, amely mindannyiótok életminőségét és mindennapjait alapjaiban meghatározza. Ugyancsak próbára teheti a kapcsolatot kialakult hosszú távú munkanélküliség, egészségügyi válság, vagy egy régóta fennálló öröklési vita a családban.

Megragadtál a rossz szokásaidban?

Az eltérő bioritmus, munkabeosztás és étkezési szokások bizony megkeseríthetik a hétköznapjaitokat. Amennyiben ezekben jelentős eltérések vannak, az együtt töltött minőségi idő hiánya komolyan veszélyeztetheti a közös jövőtöket. Legalább ilyen égető kérdés, hogy milyen megosztásban végzitek a házimunkát, és milyen kapcsolatot ápoltok a másik családjával. Az sem mindegy, hogy mennyit beszéltek a másiknak a munkátokról. Előfordulhat, hogy az egyik fél úgy érzi, társa túlságosan beavatja a munkahelyi gondjaiba, és olyan kérdésekkel árasztja el, amelyekre ő nem képes releváns választ adni. Vagy megterhelőnek érzi a vele megosztott problémák mértékét. Minél tovább tartogatjátok magatokba a negatív érzéseiteket, annál jobban egyedül maradtok velük. Ahogy az életvezetési tanácsadás keretein belül, a párterápián is teret kap az, hogy miként lehet feltárni az esetleges nézeteltéréseket. Ugyancsak lehetőség nyílik arra, is hogy szakember segítségével megbeszéljétek, hogy milyen módon tudtok úgy finomítani a napi rutinotokban úgy, hogy alkalmazkodva a másikhoz, megőrizzétek a saját élettereteket is.

Elmúlt a kezdeti lelkesedés?

Gyakori probléma a pároknál, hogy több együtt töltött év vagy évtized után úgy érzik, elmúlt a kezdeti lelkesedés, és egyszer csak rádöbbennek, hogy lelkitárs helyett már csak szobatársként élnek egymás mellett. Évek alatt annyira megváltozhat egy kapcsolat, hogy észrevétlenül szépen lassan teljesen elhidegülnek egymástól, és már képtelenek érzik magukat arra, hogy visszataláljanak a másikhoz. Talán már a megfelelő fórumot sem találják arra, hogy újra úgy nézzenek a másikra, mint a kezdetek kezdetén. Érdemes mindig emlékeztetni magunkat arra, hogy ha nem tápláljuk mindketten azt a bizonyos tüzet, akkor idővel kialszik. Ha Ti hisztek abban, hogy van értelme dolgozni a másikért, akkor a párterápia segíthet kiváló megoldás lehet.

Nincs meg a kellő intimitás a kapcsolatotokban?

Noha a szexuálpszichológiának határtalan az irodalma, és egyre többen tudatosan foglalkoznak a saját szexuális életükkel, sok pár számára kínos pillanatokat jelent az, hogy nyíltan beszéljenek a szexről. Sok esetben aggodalommal teli gondolatnak tűnhet már az is, hogy a társunkkal őszintén megosszuk azt, ha egy ideje nem azt kapjuk a másiktól, amire vágyunk, vagy amit korábban megkaptunk. Ha úgy érzed, egy olyan hormonális átalakuláson mész át, ami miatt Te nem tudsz annyit adni a társadnak, amennyit ő elvárna, vagy folyamatos elutasítást élsz meg az intimitás terén, érdemes elgondolkodnod azon, hogy szakemberhez fordulj. A párterápia úgy segíthet valamennyi problémátokban, hogy közben számos olyan kérdésre is választ kaptok, amelyeket korábban meg sem tudtatok fogalmazni.
Ne féljetek tehát cselekedni. Számtalan önismereti óra és egymásra épülő releváns végzettséggel és 33 éve tartó házasságomban, sok-sok élményben és tapasztalásban volt részem. Éppen ezért valódi segítséget nyújtok Nektek abban, hogy kapcsolatotok, vagy a házasságotok újra a régi legyen.