Önbizalom növelés 10+1 működő technika

Nem bízol magadban eléggé? Régóta nyomaszt valami megmagyarázhatatlan érzés? Segítek Neked abban, hogy mik a leghatékonyabb módszerek az önbizalom növelése érdekében. Azért, hogy újra higgy magadban, nem kell egyből világmegváltó dolgokat tenned, ám nem árt végig gondolnod, hogy mi az, amit már ma megtehetsz magadért.

Az önbizalom növelés alapja: az önbizalomhiány okai

Az alacsony önértékelés mélyen gyökerezhet, és olyan traumatikus gyermekkori tapasztalatokra vezethetők vissza, amelyek mintázata beégett a tudatalattinkba. A gyerekkorban elszenvedett sérelmeink, megalázó szituációk a későbbi években az önértékelésünket alááshatják. Ennek a következménye lehet egy kialakult betegség és az olyan negatív életesemények, mint például a munkahelyünk elvesztése, vagy éppen a
párkapcsolati nehézségeink, amelyekkel a párkapcsolati tanácsadás során gyakran találkozunk. Az alacsony önértékelés felelős a mentális zavar kialakulásáért, valamint az ennek tüneteként jelentkező szorongásért. Az alacsony önértékelés spiráljában Azok, akiknek alacsony önértékelése, hajlamosak arra, hogy ellenségesnek lássák a világot, és magukat áldozatnak tekintsék. Vonakodnak attól, hogy kifejezzék azt, hogy mire vágynak valójában. Ezzel sorozatosan olyan tapasztalatoktól és lehetőségektől fosztják meg magukat, amelyek pozitív változást hozhatnának az életükben. Mindez tovább csökkenti önértékelésüket. Minderről bővebben olvashatsz itt.

 

Az önbizalom növelés az önismeret segítségével

Ha úgy érzed, hogy alacsony az önértékelésed, számos egyszerű dolgot megtehetsz az önbizalom növelés érdekében. Ahhoz, hogy meg tudd élni a saját énedet és higgy abban, aki valójában vagy, meg kell ismerned önmagadat. Azért, hogy elérd a célodat, tudatosan és aktívan kell dolgoznod magadon. Ám hidd el, a befektetett energia megtérül.

 

10+1 Tipp az önbizalom növelés érdekében

1. Készíts két listát: Az egyikre írd fel az erősségeidet, a másikra pedig az elért eredményeidet. Alacsony önértékelés birtokában előfordulhat, hogy nem tudod objektíven megfogalmazni az értékeidet. A legjobb, ha egy hozzád közel álló ismerősödet megkéred, hogy segítsen a lista elkészítésében. Tedd a két listát egy jól látható helyre, és minden reggel olvasd el őket.

2. Legyél türelmes magadhoz: Noha impulzív világunkban sokszor érezhetjük magunkat türelmetlennek és azonnali eredményt várunk. Mégis jobb, ha emlékeztetjük magunkat: munka nélkül nincs eredmény, ezért fontos, hogy türelmesek legyünk önmagunkhoz.

3. Ne süppedj bele a rutinba: Sokan félnek attól, hogy megismerjék valós félelmeiket, gyengeségeiket, ezért berögzött szokásokkal, rutinná vált viselkedési formákkal igyekeznek fenntartani látszat jóllétüket. A legtöbben ugyan érzik, hogy valami nincs rendben velük belül, mégsem mernek lépni, tenni magukért.

4. Törekedj a rendre magad körül: A lakásunk tisztántartása mellett érdemes néha egy-egy telepakolt szekrényt fiókról-fiókra rendszereznünk. Ahogy kiselejtezzük a feleslegessé vált holminkat, pakolás közben sokszor néhány elveszettnek hitt értékes darabra bukkanhatunk, úgy, hogy közben a fiókok tartalma átláthatóvá válik. Mindez kihat a lelkünkre, gondolkodásmódunkra is.

 

5. Sportolj rendszeresen: A testünk fittsége, frissessége alapjaiban határozza meg mentális állapotunkat. Azok, akik rendszeresen mozognak, jobban hisznek önmagukban, nagyobb az önbizalmuk, és bátrabban tekintenek a jövőbe. A testük által nap mint nap az önbizalom növelés érdekében cselekednek.

6. Önbizalom növelés a színekkel: Hangulatunkat egyértelműen meghatározza, hogy az otthonunkban a falaink milyen színűek. Ha elég bátor vagy, fesd újra a hálószobád vagy a nappalid falát. A zöld elsősorban nyugtató hatással bír és kiválóan enyhíti a stresszt, ezért kiváló lehet a hálószobádba. A narancssárga melegséget árasztva jókedvre derít és energikusabbá tesz. Emiatt a nappalidban a helye.

7. Vedd körbe magad pozitív emberekkel: Alapvetően határozza meg gondolkodásmódunkat, cselekedeteinket és önbizalmunkat, hogy kikkel találkozunk a hétköznapjainkban. Azok, akik pozitívan állnak hozzánk, egészséges önbizalommal rendelkeznek, már a puszta létükkel sokat tesznek azért, hogy értékesnek érezzük magunkat.

8. Olvass többet: Az olvasás javítja a koncentrációt és fejleszti a memóriát. Ha a nap folyamán felgyűlt problémáktól nem tudsz szabadulni, a telefon kijelzőjének görgetése helyett ragadj magadhoz egy izgalmas regényt. Ez jó módszer arra, hogy ne a saját gondjaidon rágódj, hanem átkerülj egy másik világba.

9. Kezd új kreatív tevékenységekbe: Az önbizalom növelés egyik remek eszköze lehet, ha egy olyan új elfoglaltságot – festészet, a zene, a költészet és a tánc – építesz a hétköznapjaidba, amellyel kiválóan kifejezheted magad.

10. Az önbizalom építés a Te saját utad: Az önbizalom növelés fontos része az is, hogy ne hasonlítsd magad másokhoz, ez ugyanis csak és kizárólag Rólad szól. Nem másért teszed, és nem is más helyett. Nem azért dolgozol magadon, hogy másoknak megfelelj, hanem azért, hogy egészséges önbizalommal megélhesd valós vágyaidat és szükségleteidet.

11. Vess számot, hogy mit veszíthetsz az önbizalom növelés segítségével: Tudatosítsd magadban, hogy kizárólag a félelmeidet – bizalmatlanság, bizonytalanság –, a szorongás és a kiszolgáltatottság érzésétől szabadulsz meg. Mit nyerhetsz? A rengeteg energiát felemésztő nyugtalanság és bizalmatlanság helyét szépen lassan átveszi a nyugalom és az önbecsülés érzése. Az önbizalom növelés eredményeként megszabadulsz a negatív gondolataidtól, és egyszerre válsz felszabadulttá, valamint úgy érezheted, bármire képes vagy. Akkor is legyél kitartó, ha elakadnál. Az önbizalom növelés olyan, mint a nyelvtanulás: folyamatos építkezést igényel.

Számtalan önismereti óra és egymásra épülő releváns végzettség birtokában valódi személyre szabott segítséget tudok Neked nyújtani abban, hogy miként építs magadnak önbizalmat. Hidd el, a befektetett idő és összeg megtérül, és olyan lehetőségek birtokába kerülsz, amelyeket
korábban el sem tudtál volna képzelni.

23 hozzászólás

Leave A Reply