Ő több, mint egy plüss maci!

Gyerekkorunkban semmi sem volt kényelmesebb, mint kedvenc plüss macink, akinek minden éjjel a fülébe súgtuk, hogy “Jó Éjszakát, Teddi!”, majd szorosan átöleltük és soha, egyetlen pillanatra sem engedtük el. Mindent együtt csináltunk, Ő volt a legjobb barátunk, melegséget, védelmet sugárzott. Míg egyes felnőttek kinövik a plüss maci-fázist és kiskori barátaikat bezárják egy dobozba vagy megválnak tőlük, mások még mindig rajonganak plüssállataikért, függetlenül attól, hogy hány évesek. Felnőttként plüss macival aludni nem is olyan furcsa, mint elsőre gondolnánk. A XXI. században nem ciki ha felnőttként van egy kedves plüss barátunk, aki ott van a magányos estéinken. A legnépszerűbb a gyerekkori plüss maci, amely több felnőtt szobájában lapul meg titokban és figyeli a legszebb álmaikat, mint gondolnánk. 

Mégis mitől olyan különleges a plüssmackóval való alvás, és miért nem baj, ha felnőttként is megosztjuk vele az ágyunkat?

Gyermekkori barátaink hatása 

Ahhoz, hogy megértsük, miért van az, hogy egyes felnőttek még mindig szívesebben alszanak gyermekkori mackójukkal, nézzük meg, hogy a gyerekek miért tartják olyan fontosnak plüss barátaikat. A  plüssállatokat átmeneti tárgyaknak tekintik, amelyek segítenek a gyerekeknek fontos érzékszervi és érzelmi készségek elsajátításában. Egy plüss maci segíthet megelőzni a szorongást miközben barátként funkcionál, segít, hogy biztonságban érezzék magukat. Ha volt plüssállatunk a korai éveinkben, akkor nagy valószínűséggel Ő volt az első barátunk. A plüssállat egy olyan vigaszt nyújtó társ, amely segíthet megelőzni sok korai félelmet, szorongást és a magányérzetet.

Felnőttként kedvenc plüss társaink biztos pontként funkcionálhatnak, ami fontos, például amikor az életünkben valamilyen változáson megyünk keresztül. Segítenek abban, hogy sikeresebben navigáljuk át magunkat a változások tengerén, valamint a magány csökkentéséhez is hozzájárulhatnak. Bár a plüssállatok nem helyettesíthetik teljesen azt a társas szerepet, amelyet más emberek játszanak az életünkben, segíthetnek enyhíteni a magányosság és az elidegenedés érzését, segíthetnek megbirkózni a gyakran magányos, modern világgal. Akár valós társállataink, például egy kutya vagy egy cica, úgy a plüssállatok is képesek segíteni a stressz leküzdésében. A plüssállatok megérintése segít a stressz oldásában, így boldogabbak és egészségesebbek maradhatunk. Sőt, léteznek kifejezetten a stressz és a szorongás ellen kifejlesztett plüssállatok is! A stresszoldás mellett mentális egészségünkhöz is hozzájárulnak, így mentális betegségeknél több terápia esetén is kifejezetten ajánlják egy régi, vagy új plüss figura beszerzését, aki segít például a kötődések egészséges szintjének kialakításában.

Szép álmokat, Teddi!

Sokan nem is gondolnák, de alvásproblémák esetén vagy csak a nyugodtabb alvás érdekében  érdemes lehet gyermekkori plüss barátunkhoz fordulni. Alvás közben a lehető legkényelmesebben szeretnénk érezni magunkat, különben nem fogjuk tudni pihenni hagyni az elménket és a testünket. Tanulmányok kimutatták, hogy ha megérinthetünk valamit, ami fontos számunkra és biztonságérzetet ad, azonnal nyugodtabban és komfortosabban érezhetjük magunkat. Ez különösen igaz azokra a felnőttekre, akik alacsony önbecsüléssel vagy önbizalommal küzdenek. Az emberi érintkezés ugyanolyan fontos az egészségünk és a jólétünk szempontjából, mint az étel és a víz. Egy olyan egyszerű dolog, mint egy plüss maci megérintése, segíthet abban, hogy aggodalmaink pillanatok alatt elszálljanak. Persze nem feltétlenül kell, hogy egy plüss maci legyen számunkra ez a megnyugvást nyújtó társ, lehet ez bármilyen más figura, játék, vagy akár egy takaró is.

Éljük meg az érzelmeinket

Egy plüssfigura segíthet a gyász vagy egy trauma feldolgozásában is. A plüssállatok kapcsolatot jelenthetnek egy elhunyt szerettünkkel, irányt mutatva nekünk a gyászfolyamatban, és enyhítve a veszteség érzését, ami egy hozzánk közel álló személy elvesztéséből adódik. Segíthet kapcsolódni a közös emlékekhez. A plüssök, akár az igazi társ állatok, segíthetnek bizonyos terápiákban mind a gyermekek, mind a felnőttek számára, mivel módot adnak az érzelmek megélésére és kifejezésére, a feltétel nélküli támogatás átélésére. 

A nosztalgia tükrében

A nosztalgia a “kellemes emlékezés” pszichológiai állapota. Míg a múlt emlékei nyugtalanítóak lehetnek, a nosztalgikusnak érzett emlékek jellemzően boldogabbá tesznek minket, és jobb önbecsülést eredményeznek. A múlt kellemes emlékei révén jobban kötődhetünk a családunkhoz és a barátainkhoz. A nosztalgia akár a haláltól való félelmet is enyhítheti, valamint segíthet feldolgozni a változásokkal járó időszakokat. A múlt iránti nosztalgikus érzés megnyugtató hatással lehet ránk, amely emlékeztet minket arra, hogy bár nem tudjuk, mit hoz a jövő, de azt tudjuk, hogy kik voltunk és kik vagyunk valójában és mi lehetne a legjobb csatornája a nosztalgiának, mint egy gyerekkori plüssállat? Régi barátaink emlékeket hordozhatnak a szüleinkről, a testvérekkel való játékról, összebújásról és a biztonságról. A plüssállatok lehetőséget adnak arra, hogy ezeknek az érzéseknek hódoljunk, amikor a legnagyobb szükségünk van rájuk.

7 hozzászólás

  1. certified canadian pharmacy [url=https://canadapharmast.com/#]best rated canadian pharmacy[/url] canadapharmacyonline com

  2. mexican pharmacy [url=http://foruspharma.com/#]mexico drug stores pharmacies[/url] mexican rx online

  3. buy prescription drugs from india [url=http://indiapharmast.com/#]п»їlegitimate online pharmacies india[/url] Online medicine order

Leave A Reply