Milyen megküzdési stratégiák segíthetnek a stressz kezelésében?

A meditációtól a naplóírásig, három rendkívül hatékony módszer a stressz kezelésére.

Az emberek különféle stresszfaktorokkal szembesülnek, és hatékony módszereket kell találniuk a stressz enyhítésére az életükben. A stressz inkább szabály, mint kivétel. Fontos, hogy mindeki egészséges módon próbálja meg kezelni stresszszintjét; az alábbiakban felsorolok néhány stratégiát, amelyek segíthetnek.

Nyugtató megküzdési stratégiák

Először is hasznos, ha megnyugtatjuk fiziológiánkat, hogy megfordítsuk a stresszreakciót. Amikor beindul a stresszreakció, másképp dolgozzuk fel az információkat, fizikailag és érzelmileg is megterheltnek érezhetjük magunkat. Ha ez az állapot elhúzódik, krónikus stresszig terjedhet.

Az egyik hasznos tipp, hogy megnyugtassuk önmagunkat, hogy elvonulunk egy csendes helyre, és mély, hosszú lélegzetvételeket veszünk. Lélegezzük be, tartsuk öt másodpercig, majd lassan lélegezzük ki. Ismételjük meg többször. Ez a gyakorlat megnyugtathatja az idegeket, és lelassíthatja a heves szívverésünket. Ilyen megnyugtató stratégiák közé tartozik például a meditáció és az aromaterápia.

Érzelemközpontú megküzdési stratégiák

Az érzelmekre összpontosító megküzdési stratégiák, mint például a humorérzék és az optimizmus, hasznosak lehet abban az esetben, ha nem tudunk változtatni egy helyzeten, azonban jobb hangulatba kerülünk, így könnyebben tudjuk feldolgozni a minket érő stresszt. Ezek a stratégiák nagyszerűen használhatók olyan helyzetekben, amikor nem tudunk irányítani egy helyzetet, és azt, hogy mi történik. Ekkor a stressztényezőket kihívásnak kell tekintenünk, nem pedig fenyegetésnek. Egyéb érzelemközpontú technikák a stressz kezelésére:

Naplózás az érzelmeiről

Szerető-kedvességi meditáció gyakorlása az önegyüttérzés növelése érdekében

Vizualizációs stratégiák használata a pozitív érzések fokozására

Megoldásközpontú megküzdési stratégiák

Néha semmit sem tudunk tenni a helyzet megváltoztatása érdekében, de gyakran találunk alkalmat a cselekvésre, és ténylegesen megváltoztathatjuk a körülményeinket. A megoldásközpontú megküzdési stratégiák nagyon hatékonyak lehetnek a stresszoldásban; gyakran csak egy kis változtatásra van szükség ahhoz, hogy hatalmas változást érjünk el az érzéseinkben.

Egyrészt egy változás más változásokhoz is vezethet, így létrejön a pozitív változás láncreakciója, megnyílnak a lehetőségek, és jelentősen megváltozik az életünk. Ezenkívül, ha egyszer megtörténik a cselekvés, nincs ott a „csapdába estem” érzés, így ez – a stressz receptje – gyorsan eloszlik.

Fontos, hogy átgondoljuk, milyen lépéseket tegyünk, mivel minden helyzet egyedi megoldást igényelhet, de a kevésbé stresszes elme könnyebben kiválaszthatja a legelőnyösebb cselekvési módot. Bár ezek a technikák időigényesek lehetnek, a stressz csökkentése szükséges a jólét, valamint a mentális és fizikai egészség javítása érdekében. A megoldásközpontú technikák a következők:

Osszuk be jobban az időnket, így nem fogjuk azt érezni, hogy sietnünk kell, vagy sürget az idő

Ha munkahelyi probléma, vagy sérelem ér minket ne féljünk fellépni

Konfliktus-megoldó stratégiák használata a párkapcsolati stressz enyhítésére

Ha a stressz szintünk nem csökken, jó ötlet lehet beszélni egy terapeutával vagy egy mentálhigiénés szakemberrel. Segítségükkel megtalálhatja a stressz minimalizálásának módjait, valamint táplálkozási és edzésterveket dolgozhat ki egészségének megőrzése érdekében, miközben egyéb kötelezettségeinket is teljesíthetjük. A megküzdési stratégiák és a jó öngondoskodás révén egészségesen kezelhetjük a stresszt, és elkerülhetjük a hosszú távú problémákat.