Hosszútávú önkontroll kialakítása

Mindannyiunk életének vannak olyan területei, ahol több fegyelemre és önuralomra lenne szükség, ezért ne feledd, hogy légy türelmes önmagadhoz, és ne kapkodd el.

Készíts egy listát azokról a szokásokról vagy viselkedésmódokról, amelyeket irányítani szeretnél. Ha az életedben mások javaslatokat tettek a szokásaiddal kapcsolatban, vedd figyelembe ezeket a javaslatokat. Ne feledd, hogy az igazi változás belülről fakad, ezért hallgass az intuícióidra, és tiszteld érzéseid, valamint az emberektől kapott visszajelzéseket. Elkötelezettnek kell lenned a változás és az önkontroll kialakítása mellett, hogy valóban megváltoztathasd a viselkedésed.

Tekintsd meg a listát, és válassz egy dolgot, amin dolgozni szeretnél. A szokások megváltoztatása időbe telik, az önkontroll kialakítása pedig erőfeszítést igényel. Tiszteld önmagad, és tűzz ki reális célokat, amelyek elérhetőek.

Térképezd fel a viselkedést. Tanulj meg minél többet arról, hogy mások hogyan építettek ki önuralmat hasonló helyzetekben. Kérdezd meg barátaid vagy szeretteid, akik hasonló változásokat hajtottak végre az életükben. Keress az interneten arra a konkrét dologra, amelyen változtatni szeretnél.

Készíts őszinte leltárt magadról. Vezess személyes naplót, így személyre szabhatod a változás végrehajtásával kapcsolatos tapasztalataidat. Az impulzivitást és az önkontroll hiányát okozó saját érzelmi kiváltó okainak tudatosítása segít felismerni a viselkedést. Az impulzív viselkedések tudatosítása segít abban, hogy jobban uralkodj önmagad felett, és abban is segíthet, hogy döntéseket hozz arról, hogyan szeretnéd az önkontroll kialakítását. Minden azon múlik, hogy mit tartasz számodra jónak, és az önuralom kiépítése annak tudatosításával kezdődik, hogy néha miért érzed magad impulzívnak.

Tűzz ki reális célokat. Az önkontroll fejlesztésével kapcsolatos kudarcok része az is, hogy frusztrált leszel önmagában, amiért egyik napról a másikra nem változott.

Jelöld meg az előrehaladást. Mindig emlékezz, a kulcs a fejlődés, nem a tökéletesség. Vezess egy naptárt, amelyet kifejezetten az erőfeszítéseinek szentelsz. Ha vannak olyan napok, amikor úgy érzi, nincs önuralma, jegyezd be a naptárába, és naplózd, hogy mi előzte meg az impulzivitást. Minél jobban tisztában leszel önmagaddal és mintáiddal, annál könnyebben fogod látni a kihívásokkal teli időket.

Motiváld magad. Tarts észben világos indokokat, hogy miért akarod irányítani a viselkedésed, és folyamatosan emlékeztesd magad rájuk. Próbáld megtalálni a belső motivációdat.

Próbálj különböző viselkedési formákat bevezetni, hogy felváltsd azt a viselkedést, amely köré önkontrollt próbálod építeni. Tekintsd ezt a folyamatot úgy, mint egy utazást, hogy megtudd, mi működik számodra, és próbálj meg ne csüggedni, ha egy megküzdési stratégia nem igazán jön össze, és inkább térj át valami másra. Az önmagunkkal való törődés megerősíti, hogy aktívan próbálsz változtatni és jobb önkontroll gyakorlására törekszik.

Eltévedni egy új talált hobbiban, mint például az autók, a rejtvények, a motorkerékpárok, a sportolás vagy a festészet – számtalan egyéb mellett – csodálatos elvonó lehet az önuralom gyakorlása során. A viselkedés megváltoztatásának része, hogy ezt a viselkedést valami egészségesebbre cseréljük, és nem az érzékeny impulzivitásra.

Proaktívan bátorítsd magad a kívánt változtatások megtételére az életedben. A pozitív hozzáállás valóban befolyásolhatja az önkontroll gyakorlásának képességét. Ne légy túl kemény magaddal szemben, ha úgy érzed, hogy nem éred el a céljaidat. Koncentrálj a folyamatos erőfeszítésre, és engedd el a vélt kudarcot. Csak próbáld újra.

Tudasd barátaiddal és szeretteiddel, hogy megpróbálod megváltoztatni viselkedésed. Kérdezd meg az életedben támogató embereket, hogy felhívhatod-e ha támogatásra van szükséged. Az önmagadba vetett hit és a változás létrehozásának része azt is jelenti, hogy megengeded másoknak, hogy segítsenek neked. Habár önmaga megerősítése az önuralom kiépítésének nagy részét képezi, hagyd, hogy az életében mások lelkesítsenek, motiváljanak, meghallgassák, amikor szükséged van rá, ez segít megerősíteni döntéseid, hogy változást hozzanak létre.

Jutalmazd meg magad. Győződj meg róla, hogy megfelelő dicséretet adsz magadnak az önuralom kiépítésére és a változásra tett kísérletért. Az önkontroll gyakorlásának megjutalmazása segít megerősíteni a pozitív viselkedést az impulzív viselkedés helyett.

Tanuld meg, mikor kell segítséget kérnie. Míg az önuralom kiépítése csodálatos és ambiciózus aspektusa annak, hogy megváltoztasd az életed, és jobban érezd magad és döntéseidet, vannak olyan helyzetek, amikor egy személynek több segítségre van szüksége, mint saját akaraterejére.

Leave A Reply