Mérgező párkapcsolat – honnan tudhatom, hogy én is áldozat vagyok-e?

Íme, mit kell tudni a mérgező kapcsolatokról, és hogyan lehet megmondani, hogy abban vagyunk-e.

A toxikus kapcsolatot így definiálhatjuk a legjobban: nem támogatják egymást a felek, megszaporodnak konfliktusok, tiszteletlenség üti fel a fejét, és megszűnik az összetartás.

Mik a figyelmeztető jelei egy mérgező kapcsolatnak?

Figyelmeztető jelek közé tartozik az erőszak, a bántalmazás vagy a zaklatás bármilyen formája, amelyet azonnal kezelni kell. De sok esetben a mérgező kapcsolat ismertetői sokkal finomabbak is lehetnek.

Először önmagunkban keressük a hibát, ne vetítsük ki másra az aktuális problémáinkat úgy, mintha a másik tehetne róla.
Az első jel lehet a tartós boldogtalanság. Ha egy kapcsolatban megszűnik az öröm, és helyébe szomorúság, düh és szorongás lép, akkor nagy eséllyel élhetünk ilyesfajta kapcsolatban.

A mentális egészség, a személyiség vagy az önbecsülés negatív változásai is vörös zászlók. Ezek a változások a klinikailag diagnosztizálható állapotoktól, például depressziótól, szorongástól vagy étkezési rendellenességektől kezdve egészen a folyamatos idegességig vagy kényelmetlenségig terjedhetnek.

Az az érzés ami nem hagy nyugodni, és aggodalmad másoknak hangoztatod, egy másik jele annak, hogy valami nincs rendben. Néha a mérgező kapcsolatok egyszerűen egy tökéletlen párosítás következményei.

Ha a kár érzelmi vagy mentális, akkor el kell döntenie, hogy megoldható-e a probléma. Ha az olyan kiváltó tényezők, mint a depresszió vagy trauma befolyásolják egy vagy mindkét személy viselkedését, a terápiás vagy orvosi kezelések segíthetnek. Fontos a probléma gyökeréhez jutni.

Határozottan hiszek abban, hogy mindent meg kell próbálni az ügy érdekében, és meg kell érteni, miért mérgező egy adott illető. Lehet, hogy tudsz vele együtt élni – de másrészt lehet, hogy nem. Ha nem tudsz, ki kell lépned belőle. Nem szabad magunkat ilyen helyzetbe hozni.

A szerelem soha nem kerülhet a nyugalmadba. Soha nem kerülhet az örömödbe. Soha nem kerülhet a boldogságodba. Ha több negatív van a helyzetben, mint pozitív, valamit változtatni kell.

A mai világban, ha valami elromlott vagy meguntuk, akkor hajlamosak vagyunk azt azonnal kidobni. Ez szintén igaz a párkapcsolatainkra is. Legnagyobb probléma talán az lehet, hogy nincsenek közös céljaink, nem határozzuk meg a közös értékeinket már a legelején, így nincs is merre haladnia a kapcsolatunknak. Ha egy adott fél nem kíván tenni az ügy érdekében, az már el is árulta magát. Ő nem akar tovább az adott kapcsolatban lenni. Ez akkor a legfájdalmasabb, ha a másik fél szeretne változtatni, és együtt folytatni a közös útjukat. Abban az esetben, ha mindkét fél törekszik és vágyik arra, hogy újra a megszokott kerékvágásba térjen vissza minden, akkor lehet változásokat eszközölni. Ebben az esetben ajánlott egy pártatlan, harmadik szakértő segítség bevonása, mégis csak jobb egy új szemszögből látni a problémáinkat, nem pedig a legjobb barát vagy barátnő jóvoltából, aki biztosan a mi pártunkat fogja fogni bármilyen szituációban. Egy dolgot azonban jobb észben tartani, ha valami többet vesz el az életünkben, mint adni tud számunkra, akkor nincs helye az életünkben, sem most, sem a jövőben.