Megbénulva – Egy elérhetetlen szerelem béklyója

Érezted már úgy, hogy a szíved a torkodban dobog és a mennyországban vagy, máskor viszont a pokol legsötétebb bugyraiban teszel látogatást a szerelem miatt, amelyben élsz?! A szerelemben, amelynek nem lenne szabad bántania Téged! A szerelemben, amely többször kéne pozitív hatást gyakoroljon rád, mint rombolót. Ennél a típusú szerelemnél megélhetjük az igazi, hatalmas energiákkal bíró szerelmet, ám egy idő után jó eséllyel rájövünk, hogy ez nem mehet így egy életen át és elengedjük egymás kezét. Na nem azért, mert nem szeretjük már a másikat, vagy mert ő nem szeret minket, hanem azért, mert bántjuk egymást, nem érezzük jól magunkat és nem a jó verziónkat hozza elő belőlünk ez a kapcsolat. Ilyenkor jön a “muszáj” szerepe, vagyis tudatosan, mérlegelve, muszáj egymás kezét elengednünk. A szív dolgai sosem racionálisak, ám néha muszáj racionálisnak lennünk egy irracionális történetben! 

Egy lehetetlen szerelem

A lehetetlen szerelem jelensége sokak számára ismerős lehet. Az az elérhetetlen szerelem, amely képtelen a beteljesedésre. Akik átélték, tudják, hogy az ilyesfajta szerelem nagyon fájdalmas lehet, de számos tanulságot is magában hordoz. Miért olyan nehéz elengedni a lehetetlen szerelmet és hogyan lehet kezelni a bennünk tátongó űrt és kérdések sorozatát? 

A lehetetlen szerelem általában akkor fordul elő, amikor valaki olyanba szeretünk bele, akit nem tudunk elérni vagy a másik fél nem képes viszonozni az érzéseit, vagy egyszerűen “nem jól” szeretjük egymást és nem tudunk ténylegesen együttműködni. Az ilyen szerelem gyakran azért válik fájdalmas élménnyé, mert a szerető személy képtelen elérni azt, amire vágyik, vagy éppen elveszíti azt, ami már van. Az egyik ok, amiért nehéz elengedni az ilyen típusú kapcsolatokat az az, hogy az érzelmi kötődések mély gyökereket ereszthetnek. Azok, akik átélték az ilyen érzéseket, tudják, hogy nagyon nehéz eltávolodni valakitől, akibe olyan mélyen beleszerettünk. A gondolattól is feláll a szőr a hátunkon, hogy esetleg valaki mással él meg ilyesfajta élményeket, mi pedig egy egészből két idegenné válunk olyan hirtelen, ahogyan anno egyszer elkezdődött a történetünk.

Ebből is tanulunk

 Az érzelmeket a test és az agy kémiai folyamatai is támogatják, ami azt jelenti, hogy a szerelem szerves részét képezi az identitásunknak és a személyiségünknek. A lehetetlen szerelem érzése lehetőséget nyújt, hogy megfogalmazzuk, milyen az ideális kapcsolat számunkra. Ezzel együtt, amikor az érzéseink viszonzatlanok, ez a szerelem tükrözheti a gyengeségeinket és hiányosságainkat is. Rávilágíthat arra, hogy milyen személyiségvonások hiányoznak vagy milyen negatív minták ismétlődnek újra és újra a kapcsolatainkban. Az elengedés folyamata nehéz lehet, azonban elkerülhetetlen, ha az életünket nem akarjuk megbénítani. Ez a folyamat akkor kezdődik, amikor elfogadjuk, hogy ez a szerelem nem oda vezet, ahova szeretnénk, nem egy irányba tartunk. 

Milyen lépések állnak előttünk?

Miután felismertük és elfogadtuk, hogy nem jó irányba haladunk, az elengedés folyamatának következő lépése az önmagunkkal való foglalkozás. Fontos, hogy az érzéseinket megértsük és feldolgozzuk és tudatosítsuk, hogy az érzelmi kapcsolódásunk a másik személlyel valójában az önmagunkkal való kapcsolatunk tükörképe is lehet. Ez arra késztethet bennünket, hogy elgondolkodjunk azon, mi az, ami hiányzik az életünkből és hogyan lehetne ezt pótolni. Egyedül minden kezdet nehéz, így fontos, hogy támogatást kapjunk a barátainktól, családunktól vagy szakembertől. A másokkal való beszélgetés segíthet abban, hogy megértsük és feldolgozzuk az érzéseinket és megtaláljuk az utat a továbblépéshez. Az önismeret és a lelki fejlődésünk segíthet az elengedésben és abban,  hogyan szabjunk határokat az érzéseinkkel kapcsolatban.

Az elengedés folyamatának utolsó lépése az újrakezdés, amely a tovább lépést jelenti. Az újrakezdés számos lehetőséget rejt magában, például új kapcsolatokat, hobbikat vagy érdeklődési körök kialakítását. Az újrakezdés segíthet abban, hogy megtaláljuk életünk irányát, és tovább haladjunk a célunk felé.

Az ilyen szerelem örökre az életünk része marad, csupán megtaláljuk számára a megfelelő polcot. Az elengedéshez időre és erőfeszítésekre van szükség. Az elengedés folyamata önmagunk fejlesztését és az érzelmeink feldolgozását is magában foglalja. Ez a tapasztalat lehetőséget ad arra, hogy önmagunk megismerése mellett megtanuljuk azt is, hogyan állítsuk irányba az életünket. Ez a folyamat nehéz, de a végén lehetőséget ad a fejlődésre és az újrakezdésre.