Lélek dopping – Mi történik a csetablak mögött?

Üzenet a messengeren. Nem nekünk, Neki. Már megint Ő! Elfog egy különös, fájdalmas, villámcsapásra emlékeztető érzés a gyomrunkban és elindulunk az agytekervények kusza labirintusában. Vajon okkal?

A digitális világban látszólag a párkapcsolatok tartóssága, élettartama is gyökeresen megváltozott. Számtalan inger ér minket nap mint nap a közösségi hálókon, az online térben. Egyre több a nézeteltérés egy like vagy egy komment miatt, amit lehet, hogy csak félreértünk. Az online jelenlét sokaknak teljesen a párjuktól elszeparált terület. Vajon, ha betekintést nyernénk párunk online kommunikációjába meglepődnénk, hogy nem is ismerjük igazán a kedvesünket vagy egy karcolás se érné az együtt felépített várunkat és az azt védő vizesárkot? Hűtlenségnek számít az online flörtölés? Hol a határ és vajon az online flörttől egyenes út vezet a fizikai megcsaláshoz? Egyáltalán melyik a rosszabb, az érzelmi vagy a fizikai hűtlenség?

Rémisztő lehet a csippenő hang párunk telefonján. “Már megint vele beszél?” – indul el a gondolat lavina a lejtőn és megállítani nem könnyű. Persze ehhez a fázishoz bizonyos előzmények vezetnek és valószínűleg az a vár már omladozik, ha egy harmadik akár csak virtuálisan is, de be tud férkőzni a képbe. Legalábbis valamilyen probléma biztosan fennáll, akár észrevétlenül is. 

Az “elkövető” fél ilyenkor általában valamit hiányol a kapcsolatból, azért bonyolódik bele egy virtuális “viszonyba”. A hiány lehet testiség, intimitás iránti vágy, ami kapcsolatban nem működik, kifakult, de lehet lelki hiány is, például hiányzik a romantika, a szeretet, a szerelem érzése és ezt keresi vagy egyszerűen csak egy kis izgalmat akar vinni az életébe.

Miért érezzük rosszul magunkat, ha mással beszélget?

Természetes, ha nem csak a párunkkal vannak társas interakcióink, főleg manapság, mikor szinte folyamatos kontaktban lehetünk bárkivel. Ám előfordulhat, hogy átbillen a kapcsolat, bár lehet, hogy csak online. 

Egyre többet beszélnek, egyre többször látjuk a nevét, mikor mellettünk ül és akarva-akaratlanul oda pillantunk a telefonjára. Az ilyen kapcsolat lehet egy teljesen online “kapcsolat”, ahol például egy nyelvtanuló applikáció segítségével leszünk olyan szimpatikusak egymásnak egy idegennel, hogy sokat irogatunk a másiknak vagy lehet, hogy az online szereplőnk egy húsvér, valós személy, egy régi barát, ismerős, akivel valamiért egyre többet beszél párunk vagy mi magunk.

Amennyiben a párunknál tapasztalunk ilyen “kapcsolatot”, hosszú távon az egy ördögi körré alakulhat, hiszen azt érezhetjük, hogy virtuálisan egy 3 résztvevős történetbe csöppentünk, ahol kapcsolatunk főszerepe rólunk valaki másra szállt. 

Hol van a határ?

Mindenkinél más, hogy mi fér bele az elveibe, mennyit enged a méltósága, így ezt nem lehet körvonalazni! Vannak, akiknek nem okoz gondot az, ha párjuk online “flörtöl”, megdícsér valakit, bókokat ír vagy csak nagyon sokat beszélget egy ellenkező nemű ismerőssel, baráttal, míg mások számára egy emoji is fájdalmas lehet. Egy like vagy egy komment miatt önmagában véve túlgondolni a dolgokat gyerekesnek tűnhet és mégis szoronghatunk egy ilyen apró gesztustól, leginkább, ha olyan személynél látjuk a szivecskés reakciókat, tűz emojikat, vagy kacérkodó kommenteket, ahol eddig nem, ám a nevét egyre többször halljuk/látjuk vagy párunk személyesen ismeri az illetőt, akivel online, napi szintű, számunkra különös kommunikációba gabalyodott.

Általában a közös nevező, ami már egy egészséges kapcsolatba nem fér bele az, ha a beszélgetések már nem csupán flörtből, bókokból állnak, elveszítik baráti jellegüket, ám fizikailag nem történt semmi. Lelkileg viszont annál inkább. Az, hogy párunk, vagy mi magunk mással beszélünk, azt mutatja/mutatjuk, hogy van valaki, aki adott pillanatban fontosabb, valaki, akivel jobb és könnyebb beszélgetni, valaki, akire ő, vagy mi kíváncsibbak vagyunk.

A legnagyobb gondot az ilyen beszélgetésekben a titkolózás okozza, ami a valós partnerrel való kapcsolatot rombolja és a “sértett” fél önbecsülését csorbítja.

Mit okozhat?

Ugyan a fizikai megcsalás és az online/érzelmi megcsalás között hatalmas a különbség, a következmények tekintetében már kevésbé. Ugyanolyan fájdalmas lehet a “sértett” számára, mint egy fizikai megcsalás, sőt, van hogy fájdalmasabb, hiszen érzelmileg érezheti magát elárulva, míg fizikai megcsalásnál lehet, hogy csak egy egyszeri testi vágy volt az egész, érzések nélkül. 

Hosszú távon ez nem vezet semmi jóra, hiszen előbb-utóbb akár tényleges megcsalásba csaphat át. Érdemes leülni és átbeszélni, hogy kinek és mi fér bele, mi az, ami még nem okoz szorongást benne és nem sérti a méltóságát, lehetőleg még a kapcsolat elején, de ha az elején nem tisztáztuk és menet közben csöppenünk bele egy ilyen szituációba, kulcs kérdés, hogy tudnak-e a felek beszélni erről vagy az “elkövető” fél hárít.

Megcsalás az, amit annak érzünk, vagy párunk annak érez. Mindenki másképp éli meg a dolgokat a saját valóságában. Amennyiben kapcsolatotokban megrendült a bizalom, vagy úgy érzitek eltávolodtatok egymástól, keressetek meg és segítek, hogy újra egymásra találhassatok!

Leave A Reply