Hogyan tűzz ki célokat úgy, hogy meg is valósítsd azokat?

Az életünknek akkor van igazi értelme, ha vannak kitűzött céljaink, amelyek eléréséért érdemes élnünk.

Ennek ellenére a legtöbb ember fél attól, hogy célokat tűzzön ki magának. Miért? Mert egy cél kitűzése felelősséggel jár. A kitűzött célokat el kell érni, meg kell valósítani, és ha ez nem sikerül, az kudarcot jelent.

Az emberek tehát félnek a kudarctól, ezért nem tűznek ki célokat, vagy ha ki is tűzik őket, akkor nagyon homályosan fogalmaznak, és a lehető legkevesebb emberrel tudatják az elhatározásukat, hogy az minél hamarabb feledésbe merülhessen.

A helyzet azonban a következő:

Aki nem tűz ki célokat, az nem megmenekül a kudarctól, hanem benne él.

Ha nem akarsz a túlnyomó többséghez tartozni, akkor vedd a bátorságot, és tűzz ki egy (vagy több) célt magadnak MOST!

Teljesen mindegy, hogy pénz, fogyás, magánélet vagy más témával kapcsolatos az adott a cél, a recept ugyanaz.

Íme, hogyan tűzz ki célokat, hogy azok meg is valósuljanak:

  1. Olyasmit válassz, amire igazán vágysz. Olyasmit, ami vágyat kelt benned. Olyan erős vágyat, ami motivációt és erőt ad ahhoz, hogy komolyan vedd, és küzdj a cél eléréséért.
  2. Írd le, pontosítsd és részletezd a célodat, amennyire csak tudod. Az nem számít célnak, hogy „Szeretnék több pénzt keresni.” Sem az, hogy „Szeretnék lefogyni.” A gyenge akaratú emberek gondolkodnak így. Ha valóban el akarod érni a célodat (és mi más lényege volna egy célnak) akkor pontosan kell fogalmaznod. Pl. „Egy éven belül megduplázom a havi bevételemet.” vagy „Fél éven belül leadok 10 kilót.” Látod a különbséget? Írj le konkrét összegeket és értékeket a lehető legpontosabban, így tudni fogod, hogy mikor érted el a célodat.
  3. Tűzz ki magadnak egy határidőt. Az emberek szeretnek halogatni. Nagyon jó kifogásokat tudunk találni arra, hogy miért nem érünk rá a céljaink megvalósítására. Teljesen mindegy, hogy a kifogások valósak, vagy kitaláltak. Ha igazán fontos számodra a cél elérése, akkor találj megoldást arra, hogy időt szakíts rá. Ebben segít a határidő. Írd be a határidőt a naptáradba, tedd ki a faladra, vagy a számítógéped hátterének vagy bárhová, ahol minden egyes nap látni fogod.
  4. Készíts részletes tervet. Ha egész pontosan meghatároztad a célt, és határidőt is adtál magadnak, akkor ideje munkához látni. Csakhogy fogalmad sincs, hogy hol kezdd, igaz? Hogyan tudnád megduplázni a havi bevételedet egy év alatt, vagy hogyan tudnál leadni 10 kilót fél év alatt? Lehetetlennek tűnik, pedig nem az. A célt bontsd részcélokra, és készíts havi, heti, sőt napi terveket. Pl. az első hónapot tölthetnéd a pénzügyi siker tanulmányozásával (számtalan könyv van a témában) vagy az egészséges táplálkozás alapjainak megismerésével és alkalmazásával. Ha minden nap foglalkozol a céloddal, az első hónap után már számos ötleted lesz arra, hogyan folytasd, és minél közelebb kerülsz a célod eléréséhez, annál tisztábban látod majd az odavezető utat.
  5. Emlékeztesd a célodra saját magadat és a környezetedet. Mi okod volna arra, hogy ne oszd meg a célodat a családoddal, barátaiddal? „Mi van, ha nem sikerül? Mi van, ha kinevetnek?” Pontosan! Ha megosztod a célodat a környezeteddel, akkor a családod és a barátaid közbe-közbe szóba hozzák a célodat, érdeklődve, hogy haladsz vele. Mi ez, ha nem motiváció? Most már nem csak önmagadnak, hanem a környezetednek is meg kell mutatnod, hogy igenis képes vagy rá. Felelősség? Igen! De minél nagyobb az elkötelezettséged a célod elérése iránt, annál valószínűbb, hogy eléred.

Használd a fenti lépéseket, tűzz ki egy célt még MA, és vágj neki.

Az élet így is úgy is eltelik, de az, hogy mihez kezdesz az időddel, az teljesen rajtad áll. Ha sodródni akarsz, csak tessék, de ha évről évre, hónapról hónapra boldogabb életet akarsz élni, akkor ne a világtól várd a megoldást. Tűzz ki célokat, és élvezd, ahogy megvalósítod őket!

Segítségre van szükséged a céjaid kitűzéséhez és megvalósításához? Önismereti trénerként hatékonyan segíthetlek, hogy rátalálj a céljaid felé vezető útra. Jelentkezz tanácsadásra, és tegyük közösen jobbá az életedet!

>>Önbizalom és Önismereti tanácsadás<<