Hogyan kezeld a konfliktusokat a párkapcsolatodban?

Nem vagyunk egyformák, és ez a párkapcsolatokon belül is igaz. Bármilyen harmonikus és rózsás is egy kapcsolat, előbb utóbb felüti a fejét valami, amiben nem értetek egyet, és ez konfliktusokhoz, vitákhoz vezet.

Ez egy természetes jelenség, nem kell megijedni tőle. A konfliktushelyzetek kialakulnak, akár akarjuk, akár nem. Ilyenkor két választásunk van:

  1. Elzárkózás
  2. Konfliktuskezelés

Nézzük meg mindkettőt egy kicsit közelebbről:

  1. Elzárkózás:

A konfliktushelyzetek elől való elzárkózás a helyzet kezelésének talán legrosszabb módja. Lehet, hogy az adott helyzetben megmenekülünk a vitától, de az elfojtott szavak, indulatok és gondolatok bennünk maradnak, és ez nem tesz jót az önbecsülésünknek, sem a kapcsolatunknak.

Ha legközelebb újabb konfliktushelyzet üti fel a fejét, és mi újra megfutamodunk előle, azzal a már magunkba fojtott indulatokra teszünk rá még egy lapáttal. Így gyűjtögetjük lassacskán magunkban a dühöt, és a fal, amit köréje vonunk egyszer csak átszakad, és akkor egyszerre zúdítunk rá mindent a partnerünkre. Ilyenkor már nem vita, hanem veszekedés az eredmény, vagy akár rosszabb.

Az elzárkózás további boncolgatása nélkül is kijelenthetjük, hogy ez nem tekinthető megoldásnak. A problémákkal szembe kell nézni.

  1. Konfliktuskezelés

Ha úgy döntünk, már pedig úgy kell döntenünk, hogy szembenézünk a konfliktussal, és megpróbáljuk kezelni azt, akkor több kiváló taktika is a rendelkezésünkre áll, amelyekkel veszekedés, sőt akár vita nélkül is meg tudjuk oldani a felmerülő helyzetet.

  1. Hallgasd meg a párodat

Sok vita azért fajul el, mert a két ember egymás szavába vágva próbálja hangoztatni a saját igazát, anélkül, hogy megpróbálná megérteni a másik fél álláspontját és érveit. Szóval, ha a párod kiabál, vitatkozik, veszekedik valami kapcsán, akkor nézz mélyen a szemébe és hallgasd meg őt figyelmesen, anélkül, hogy a szavába vágnál. Tudom, hogy ez rendkívül nehéz, de meglátod, hogy igazi „csoda” fog történni.

Ha a párod látja, hogy figyelsz, akkor rájön, hogy nem kell kiabálnia. Egyedül nem lehet veszekedni. Ezzel máris elvesz a konfliktus kellemetlenségének egy elég nagy része. Ha látja, hogy figyelmesen végighallgattad, akkor ő is hajlandó lesz meghallgatni téged.

  1. Képzeld magad a helyébe

Gyakran azért alakul ki konfliktushelyzet, mert egyik fél nem érti meg a másikat. Különbözőek vagyunk, ezért bizonyos szituációkról egész más lehet a véleményünk, és ez így is van rendjén. Próbáld megérteni, hogy a párod miért beszél és viselkedik úgy ahogy, és ha nem sikerül, kérdezz rá nyugodtan.

Az embereknek más az értékrendjük, és az is személyfüggő, hogy mi dühít fel, vagy mi nem. Beszélgessetek, és értsétek meg azt, hogy mi rejlik a szavak és a viselkedés mögött. Ha a partnered érzi, hogy meg akarod érteni, akkor sokkal türelmesebb lesz, és ő is meg akar majd érteni téged. Ne feledd, a párkapcsolat egy oda-vissza, adok-kapok játék.

  1. Fontossági skála játék

Ez egy kiváló módszer arra, hogy gyorsan és hatékonyan döntés születhessen egy kapcsolaton belüli konfliktus esetén. Feltétele azonban az őszinteség és hogy véletlenül se próbáljunk visszaélni a játék egyszerűségéből fakadó lehetőségekkel.

Egy példával szemléltetném a játék lényegét. Előttetek a hétvége, és azon vitatkoztok, hogy a hegyekbe menjetek túrázni, vagy inkább a Balatonra strandolni és hajókázni. Te túrázni akarsz, mert imádod a hegyi ösvényeket, a párod viszont a Balaton mellett kardoskodik, mert szeretne úszkálni és napozni.

Igazából bármelyik programot is választjátok, valószínűleg mindketten jól fogjátok érezni magatokat, hiszen együtt lesztek, és ez a lényeg. A kérdést mégiscsak el kell dönteni, ezért előveszitek a fontossági skála játékát:

– Mennyire fontos számodra, hogy a hegyekbe menjetek 1-től 10-ig skálán?

– És mennyire fontos a párod számára a Balaton, szintén 1-től 10-ig skálán?

Ha őszintén játszotok, akkor az értékek 10 alatt kell legyenek, és akkor a nagyobbik szám győz. Vita lezárva.

Ugyanez alkalmazható akkor is ha pl. azon vitatkoztok, hogy az autóban légkondit kapcsoljatok, vagy az ablakot húzzátok le, stb. A játék azonban csak akkor működik, ha tényleg őszintén mondotok fontossági értéket. Ha mindketten tízesekkel dobálóztok, akkor nem ér semmit az egész. A tízest a “vészhelyzetekre” érdemes tartogatni, pl. egy olyan dologra, ami neked igazán szívügyed.

A másik fontos dolog az, hogy ha egyszer-kétszer már engedett a párod, akkor legközelebb már rajtad a sor.

Ültessétek gyakorlatba a fenti tanácsokat, és a kapcsolatotokat nem gyengíteni fogják a konfliktushelyzetek, hanem erősíteni.

Gondban van a párkapcsolatod?

Ha a párkapcsolatod éppen hullámvölgyben van, akkor ez a legjobb pillanat arra, hogy a szeretet nyelveivel kísérletezz. Ha a pároddal úgy érzitek, nem tudjátok áthidalni a köztetek egyre szélesebben tátongó szakadékot, jelentkezzetek nálam párkapcsolati tanácsadásra.

>>Párkapcsolati tanácsadás<<