Hogyan őrizd meg a szeretetet a párkapcsolatodban?

Egy párkapcsolatban nem csak az a fontos, hogy ismerjük a másik jó és rossz tulajdonságait. Fontos, hogy a “saját” nyelvén szóljunk hozzá, hiszen ebben az esetben óriási változást tapasztalhatunk. 

Amikor a szerelmi lángolás alábbhagy a párkapcsolatunkban akkor sem kell aggódni, hiszen a szeretet meg tudjuk őrizni. De hogyan is sikerülhet ez, ha mindannyiunknak más a neveltetése, a tapasztalatai és az érzései? A válasz a szeretet nyelv ismeretében rejlik.

Gary Chapman szerint az alábbi 5 szeretetnyelv a mérvadó kapcsolataink esetében: 

  1. Elismerő szavak
  2. Minőségi idő
  3. Ajándékozás
  4. Szívességek
  5. Testi érintés

Ha a másikhoz a saját szeretetnyelvén szólunk, érezni fogja a törődésünket, figyelmünket és egyre jobban fogja érezni magát a párkapcsolatban. Ha, pedig Ő jól érzi magát, megpróbálja majd viszonozni a tőlünk kapott szeretetet és odafigyelést, és egy win-win helyzet alakul ki.

Hogyan tudod eldönteni hogy mi a szeretetnyelved? 

Először is nézd át a feljebb leírt listát, és tedd fel magadnak a következő 3 kérdést: 

  1. Hogyan fejezed ki a szereteted mások felé? Ajándékokkal, dícsérettel, öleléssel, elismeréssel vagy esetleg szívességgel halmozod el a másik felet? Ez egy jó alap arra, hogy átgondold hogy számodra mi a legszimpatikusabb a szeretet nyelvek közül. 
  2. Mi miatt szoktál panaszkodni általában? Magunkkal szemben nem vagyunk olyan kritikusak, mint a párunk, így ha nem tudjuk megmondani, mi a panaszkodásunk alapja, kérdezzük meg a párunkat: Ő garantáltan elénk tárja!
  3. Mi az amit a legtöbbet kérsz a párodtól? Közös programokat, tárgyi dolgokat vagy esetleg egy kellemes hátmasszázst? Gondold végig, hogy neked mi a legtöbbet emlegetett kérésed, és már is megvan, hogy mi az ami számodra a legfontosabb szeretetnyelv a párkapcsolatodban.

Mit jelentenek pontosan a szeretetnyelvek? 

Vegyük őket sorjában!

Elismerő szavak, avagy a szeretet verbális megnyilvánulása:

A szép szavak, szerelmi vallomások és dicséretek nem csak a filmekben romantikusak, hanem az életben is. A legtöbb ember éhezi az elismerést, és van aki számára értékesebb néhány szép szó, mint bármilyen ajándék, vagy cselekedet.

Minőségi idő:

Minőségi időnek nevezzük azt, amikor kifejezetten azért vagyunk együtt a párunkkal, hogy tényleg vele legyünk. Ha csak egy légtérben vagyunk, mert együtt lakunk, vagy együtt ülünk a TV előtt, és közben váltunk egy-két szót, az nem számít minőségi időnek. Ezzel szemben egy romantikus vacsora, kirándulás, vagy más közös programok már minőségi időnek számíthatnak, ha közben valóban együtt vagyunk.

Ajándékozás:

Az ajándékozás a szeretet egy szimbolikus megnyilvánulási formája. Itt a lényeg magán a gesztuson van, nem az ajándék értékén. Itt azzal mutatjuk ki a szeretetünket, hogy vesszük a fáradtságot arra, hogy kitaláljunk vagy kiválasszunk egy ajándékot, és meglepetésként átadjuk a párunknak.

Szívességek:

Itt olyan kisebb-nagyobb cselekedetekről van szó, melyekkel megkönnyíthetjük párunk életét. Például elvégezzük helyette a bevásárlást, tisztába tesszük a babát, takarítunk, bevetjük az ágyat, vagy kivasalunk néhány inget. Saját időnk és energiánk feláldozásával mutatjuk ki szeretetünket.

Testi érintés:

Ez a szeretet megnyilvánulásának talán legközismertebb formája. Ide tartozik az ölelés, puszi, csók, simogatás és a testi gyöngédség minden formája.

Ha a párkapcsolatod éppen hullámvölgyben van, akkor ez a legjobb pillanat arra, hogy a szeretet nyelveivel kísérletezz. Ha a pároddal úgy érzitek, nem tudjátok áthidalni a köztetek egyre szélesebben tátongó szakadékot, jelentkezzetek nálam párkapcsolati tanácsadásra.