Helló 2023, Fogadom, hogy… de hogyan tartsam be?

Sokan érzünk egyfajta megkönnyebbülést az év végén. Végre vár minket egy tiszta lap, amelynek betűit mi kanyarínthatjuk majd mondatról mondatra. Bár az elmúlt év kihívásokkal teli volt, nem szabad elfelejtenünk mindazt, amit nyertünk vele. Kezdhetjük azzal, hogy tisztelettel adózunk azok előtt a dolgok előtt, amelyekre megtanított minket, és megköszönjük az erőnek, ami végig velünk volt és amely oly sok mindent kihozott belőlünk. Ahogy tehát belelépünk az új évbe, ne felejtsünk el elmélkedni, és 2023-ben is megőrizni a az erőt, a szép emlékeket és azt, amire az előző év megtanított minket. 

Az ünnepek fáradalmait maguk mögött hagyva emberek milliói tesznek újévi fogadalmat azzal a céllal, hogy valamilyen módon javítanak önmagukon és életmódjukon. Sajnos a történelem azt mutatja, hogy a legtöbben nem fogják végigcsinálni a fogadalmukat. A jó hír viszont, hogy rengeteg olyan stratégiát alkalmazhatunk, amelyek segítenek kitartani a következő decemberig, ami azért fontos, mert az elhatározások és a célok kéz a kézben járnak, és mindkettő jövőképet és irányt ad nekünk ahhoz, hogy kik is szeretnénk lenni valójában. Tehát akár egészségesebb életmódot szeretnénk kialakítani, akár egy új hobbit elkezdeni, akár több időt szeretnénk tölteni a családunkkal, vagy csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátását, az újévi fogadalmak segítenek célokat meghatározni és kitűzni.

Miért teszünk újévi fogadalmakat?

A fogadalmak nem csak modernkori találmányok, hanem messzire nyúlnak vissza a történelemben. Az emberi természetből fakad, hogy tiszta lappal akarjuk kezdeni az életet, és mi lehetne jobb alkalom az újrakezdésre, mint valami újnak a kezdete? Az új év első napja egy olyan nap, amely gyönyörűen szimbolizálja az élet egy új fejezetét, amely lehetővé teszi az elhatározásokhoz ragaszkodók számára, hogy elkötelezzék magukat a céljaik mellett.

Ami még fontosabb, a fogadalmak nem csak a jövőnkről, hanem a múltunkról is szólnak. Ha tudatában vagyunk a múltbeli szokásainknak, például annak, hogy nem mozogtunk eleget, akkor meghozhatjuk azt a döntést, hogy a jövőben több mozgásra szánjuk el magunkat.  Vannak olyan vélt normák, amelyeknek születésünk óta ki vagyunk téve, és amelyeket a szülők és a barátok, majd a közösségi média szereplői alakítottak ki bennünk. Egyes normák hasznosak, míg vannak egészségtelenek. A fogadalmak akkor születnek, amikor szakadék van aközött, ami van, vagyis a múlt-jelen és aminek lennie kellene, azaz a  jövő között. Az újév napja lehetőséget kínál arra, hogy megnyomjuk az “újraindítás gombot”, és személyes normákat állítsunk fel az előttünk álló évre. Az újévi fogadalom meghozatala értékes lehetőség az éves reflexióra és az életünk javítására, ezek a pillanatok emlékeztetnek minket arra, hogy újra elkötelezzük magunkat legjobb önmagunk mellett, és elgondolkodjunk egy jobb jövőn.

Miért bukik meg a legtöbb újévi fogadalom?

A legtöbb fogadalom a szokások megváltoztatásáról szól, más szóval a berögzült viselkedési minták megváltoztatásáról. Aki valaha is próbált már kialakítani vagy elhagyni egy szokást, az tudja, milyen csábító lehet, hogy egy rossz napon inkább feladjuk. A legtöbb ember nem készül fel a szokás megváltoztatásával járó kellemetlenségek átvészelésére. Sokan azt nem veszik figyelembe, hogy a kellemetlen érzés elmúlik, de amikor az éhségérzet vagy a cigaretta utáni sóvárgás intenzív, hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy örökké így fogjuk érezni magunkat – holott valójában tudjuk, hogy nem.

Egy másik fontos tényező, hogy gyakran nem változtatjuk meg azt a környezetet, amelyben szeretnénk, ha megváltozna a viselkedésünk. Az újévi fogadalom meghozatalára vonatkozó döntés gyakran a környezetünk értékeivel függ össze – például az emberekkel és a médiával. Érdemes átgondolni, hogy kövessük-e azokat a médiumokat, amelyek keményen bánnak a kudarcokkal, ha pozitívak szeretnénk maradni.

Hogyan tartsuk be az újévi fogadalmakat?

A gondolat, hogy egy újévi fogadalmat egész évben tartani kell, ijesztőnek tűnhet, de szerencsére rengeteg stratégia létezik, amely segít kitartani. Meglepő, hogy milyen messzire juthatunk a kitartással, a szervezéssel és a támogatással! Az alábbiakban olyan tippeket hoztam, amelyekkel a 2023-ra vonatkozó fogadalmainkat betarthatjuk.

Először is, azonosítsuk az értékeinket, és győződjünk meg róla, hogy azok hűek hozzánk. Tegyük fel, hogy az a célunk, hogy lefogyjunk 20 kilót. Ha az a célunk, hogy jövő tavasszal jól nézzünk ki, akkor ez külső motiváció, hiszen azért csináljuk, mert elvárjuk, hogy mások pozitívan tekintsenek ránk. Ha a 20 kiló leadásának oka az, hogy élénkebbnek érezzük magunkat, vagy hogy csökkentsük az egészségügyi kockázatokat, akkor ez egy belső motivációjú cél. Ha a cél belső motivációjú, akkor valóban belülről, belőlünk fakad és nagyobb valószínűséggel fogunk kitartani mellette. Határozzunk meg értékvezérelt célokat. Készítsünk azonnali célokat, amelyek a következő napon elérhetőek, rövid távú célokat, amik néhány napon vagy héten belül elérhetőek, középtávú célokat, amik néhány hét és hónap alatt elérhetőek és hosszú távú célokat, amik néhány hónap és egy év alatt elérhetőek. A nagy célok kisebb darabokra bontása azért előnyös, mert hamarabb láthatjuk a sikert, és nem érezzük magunkat túlterheltnek.

Állítsuk be magunkat a sikerhez azáltal, hogy olyan környezetet teremtünk, amely támogatja az elhatározásunkat. Például meg kell találnunk a módját annak, hogy emlékeztessük magunkat arra, mik a jelenlegi céljaink. Ennek egyik módja, hogy rutinokat állítunk fel, leírjuk őket, és kitesszük valahova, ahol minden nap látjuk, ami kötelességérzetet adhat a folytatásra. Kövessük nyomon a fejlődését, kielemezhetjük az eredményeinket, és lesz motivációnk a folytatásra. Emellett elengedhetetlen, hogy mindig megünnepeljük és megjutalmazzuk magunkat, ha elértünk egy célt! Végezetül pedig legyünk kegyesek magunkhoz az utunk során. A nyelv és az, ahogyan magunkkal beszélünk, nagy hatással bírnak. Lesznek olyan napok, amikor jobban teljesítünk, mint mások, és nem baj, ha vannak olyan napok, amikor egyáltalán nem teljesítünk jól – emberek vagyunk. Azonban ha továbbra is elmaradunk a céljainktól, akkor lehet, hogy el kell gondolkodnunk azon, hogy az általunk választott érték, cél, valóban érték-e, tényleg olyan fontos számunkra és tudunk vele igazán azonosulni? 

Leave A Reply