Íme hogyan foszthatod meg a stresszt a hatalmától!

Stresszeltél már valaha valami miatt?

Buta kérdés, igaz? A mai rohanó világban, az önmagunknak és másoknak való megfelelni vágyás folyamatos kényszerének nyomása alatt már gyerekkorunkban megtapasztaljuk, hogy mi is a stressz. Mégis, annak ellenére, hogy legtöbbünket egész életünkön végigkísér, kevesen vannak azok, akik időt és energiát fordítanak a megértésére és a kezelésre.

A legtöbb ember normálisnak találja, hogy stresszhelyzetben stresszessé válik, hisz a környezetében élőktől is ezt látja. A jelenség azonban cseppet sem normális, és nem is egészséges.

Íme néhány hatás, amit a stressz gyakorol ránk:

 • Fejfájás
 • Fáradtság, levertség, lustaság
 • Túlzottan nagy vagy túl kis étvágy, gyomorbántalmak
 • Szociális elzárkózás
 • Szomorúság, düh, ingerlékenység
 • Álmatlanság
 • Magas vérnyomás
 • és még sorolhatnánk…

                Ahhoz képest, hogy milyen sok káros hatása van a stressznek, meglepő hogy nem tanítják az iskolában a kezelését. Életre szóló lecke lehetne.

                Mai írásomban ezt igyekszem pótolni.

                A stressz legtöbbször a tehetetlenség érzéséből fakad. Az életben kötelezettségeink és vágyaink vannak, ugyanakkor félelmek is gyötörnek. A stressz olyankor jelentkezik, amikor azt tapasztaljuk, hogy valami nem úgy történik, ahogy mi szeretnénk, vagy egy váratlan nehézséggel kerülünk szembe, esetleg valamely félelmünk valóra válásától tartunk. Ilyenkor úgy érezzük, hogy nincs kezünkben az irányítás, tehát hajlamosak vagyunk erőtlennek, tehetetlennek érezni magunkat. Ettől pedig stresszessé válunk.

Íme néhány példa:

– Késik a repülőgép.

– A koronavírus miatt nem élheted megszokott életedet.

– Nem az általad támogatott párt nyeri a választást.

                Még sorolhatnánk, de a lényeg máris látszik. Olyankor vagyunk a leginkább hajlamosak a stresszre, amikor úgy érezzük, tehetetlenek vagyunk. Hogy is sürgethetne egy késésben levő repülőgépet egy várakozó utas? Mit tehet egyetlen ember a koronavírus hatásai, vagy a választási eredmények ellen?

A válasz az, hogy nagyon keveset, és valószínűleg azt is eredménytelenül. Beszélhetsz a repülőtér ügyfélszolgálatával, kárpótlást követelhetsz, vagy hagyhatsz egy negatív visszajelzést. Figyelmen kívül hagyhatod a koronavírussal kapcsolatos előírásokat, de azzal másokat és saját magadat veszélyezteted, vagy bírságot varrsz a saját nyakadba. Indíthatsz petíciót újraválasztáshoz, vagy a választás felülvizsgálására.

Szóval léphetünk, ha nagyon akarunk, de a legtöbben mégsem teszünk semmit, hisz értelmetlennek találjuk. Helyette idegeskedünk, utáljuk a világot, és a tehetetlenségünk miatt saját magunkat is.

Mi hát a megoldás?

Igaz, hogy az efféle kellemetlen körülmények ellen szinte semmit nem tehetünk, de azt eldönthetjük, hogy hogyan állunk hozzá a kialakult helyzethez. Ha stresszesek vagyunk és idegeskedünk, azzal csak saját magunkat, és környezetünket kínozzuk. A stresszt kiváltó okot azonban egyáltalán nem befolyásoljuk dühünkkel. Ez az, amit meg kell értenünk.

Ha olyasmivel találjuk szembe magunkat, ami a hatáskörünkön kívül esik, vagy ha nem vesszük a fáradtságot, hogy megpróbáljunk változtatni rajta, azt akár tetszik, akár nem, el kell fogadnunk, hisz másképpen stresszessé válunk.

Ritkán élek vallási idézetekkel, de ide igencsak találó Assisi Szent Ferenc imája:

„Uram, adj türelmet, hogy elfogadjam azt, amin nem tudok változtatni,

Adj bátorságot, hogy megváltoztassam, amit lehet,

És adj bölcsességet, hogy a kettő között különbséget tudjak tenni.”

Eddig csak azokról a stresszhelyzetekről volt szó, melyek kiváltó oka fölött nincs befolyásunk. Térjünk át egy kicsit azokra is, amelyek fölött van.

Íme néhány példa:

 • defektet kapott az autó
 • nem keresünk elég pénzt
 • tiszteletlenül beszél velünk a gyerekünk

Életünk során bizony számtalan olyan frusztráló körülménnyel találkozunk, melyeken igenis van módunk változtatni. Az első reakciónk mégis a tehetetlen düh és a stressz, és legtöbbször csak azután vesszük rá magunkat a probléma megoldására, miután kitomboltuk magunkat, vagy belefáradtunk a stresszbe.

Ha defektet kapott az autó, cseréljünk kereket, vagy hívjunk autómentőt. A stresszelés egyiket sem helyettesíti. Ha nem keresünk elég pénzt, nézzünk másik munka után vagy vállalkozzunk. Ha tiszteletlen a gyerek, tanítsuk tiszteletre.

Csodálatos világban élünk, hisz bármilyen problémával találjuk szembe magunkat, a megoldás szinte mindig karnyújtásnyira van. A legtöbben mégsem nyújtják ki a karukat.

Hogyan nyújtsd ki a karod?

Ha stresszes vagy, mert keveset keresel, tanulj a pénzügyi sikerről. Számtalan kiváló könyvet írtak már a témában, de akár saját gurut is kereshetsz. Hasonló a megoldás a stressz-kezeléssel is.

Fogadd meg a tanácsokat, amiket ebben a cikkben olvastál, és áss mélyebbre, ha szükséges. Ha úgy érzed, egymagadban képtelen vagy megküzdeni mindazzal a stresszel, amit az élet zúdít rád, akkor kérj segítséget.

Önismereti trénerként hatékonyan segíthetlek, hogy rátalálj a stressz-mentes útra. Jelentkezz tanácsadásra, is tegyük közösen jobbá az életedet!

>>Önbizalom és Önismereti tanácsadás<<

Leave A Reply