Emelkedj felül a megbánáson!

A megbánás gyakori érzés, amelynek negatív és pozitív hatásai egyaránt vannak. Az általános jólét szempontjából kulcsfontosságú, hogy tudjuk, hogyan lépjünk túl rajta és hogyan tanuljunk belőlük. A megbánás olyan érzés, amely azon az elképzelésen alapul, hogy másképp is cselekedhettünk volna, hogy egy kívánatosabb eredményt érjünk el. A megbánást bűntudat, szégyenérzet és önvád kísérheti és számtalan kérdés visszhangozhat a fejünkben: “Mi lett volna, ha másképp cselekszem? Mi lett volna, ha megragadom azt a lehetőséget? Mi lett volna, ha nem azt mondom, amit mondtam?” A “Mi lett volna ha…” gonosz kisördöge folyamatosan fújja a nótát a fejünkben, ám vissza zárhatjuk apró ketrecébe és a az őrjítő visszhangot a fejünkben megszüntethetjük.

Mivel nem mehetünk vissza az időben, soha nem fogjuk tudni a választ ezekre a kérdésekre. Ezért előfordulhat, hogy rágódunk rajta – újra és újra ugyanazokat a gondolatokat pörgetjük végig, és azon tűnődünk, mi lett volna, ha… Lehet, hogy megbánunk valamit, még akkor is, ha reálisan nézve semmit sem tehettünk volna, és még akkor is, ha végső soron úgy gondoljuk, hogy helyesen döntöttünk. A megbánás érzése önmagában nem bizonyíték arra, hogy rosszul cselekedtünk – lehet, hogy egyszerűen csak összekavarodtak a bonyolult érzéseink.

A megbánás sötét oldala

A megbánás a kortizol magasabb szintjével jár együtt. A stresszhormonként ismert kortizol segít, amikor menekülés vagy harc üzemmódba lépünk. A krónikusan magas kortizolszint mentális és fizikai egészségügyi problémákkal járhat együtt. Egy tanulmány szerint a megbánásra hajlamos emberek nagyobb valószínűséggel tapasztalnak:

  • depressziót
  • reménytelenséget
  • öngyilkossági gondolatokat

Sokan rágódnak a megbánáson. A rágódás az, amikor nem tudunk nem gondolni a múltra, még akkor sem, ha újra és újra ugyanazok a gondolatok járnak a fejünkben. A bánkódást nem lehet teljesen elkerülni, de a megbánás egészséges, pozitív módon történő kezelése segíthet abban, hogy tanuljunk a történésekből.

Lehet a megbánás pozitív dolog?

A megbánás egészséges, gyakori érzés, amelyet a legtöbb ember egyszer-egyszer legalább érez az életében. Bizonyos esetekben a megbánás még hasznos is lehet, nézzük az érme pozitív oldalát:

A megbánás javíthatja a döntéshozatali képességeinket: Bár a hibákat nem lehet teljesen elkerülni, a múltbeli döntések megbánása segíthet abban, hogy a jövőben jobb, átgondoltabb döntéseket hozzunk.

A megbánás motiválhat: Néha a megbánás motiválhat arra, hogy jobban teljesítsünk, egészséges kockázatokat vállaljunk, és arra összpontosítsunk, ami fontos.

A megbánás segíthet abban, hogy jobban megismerjük önmagunkat: A megbánás megtaníthat minket az értékeinkre, erősségeinkre és gyengeségeinkre. 

A megbánás hálára ösztönözhet: A megbánást felhasználhatjuk arra, hogy mélyebb megbecsülést ébresszünk azok iránt a döntések iránt, amelyeket nem bánunk meg, és azok iránt a pozitív dolgok iránt, amelyek az életünkben vannak.

Ezzel együtt, ha a megbánás túlzott vagy megszállott, akkor többet árthat, mint használ. Ez különösen akkor van így, ha túl sokáig időzünk a sajnálkozó gondolatokon, vagy ha nehezen tudunk másra gondolni, mint a megbánásra.

Ne agyald túl!

Nem baj, ha megbánjuk tetteinket, hiszen ahogy beszéltük, akár még hasznos is lehet ez az érzés, de ha gyakran merengünk a megbánáson, vagy tartós gondolatspirálokba kerülünk, akkor érdemes lenne megtalálnunk a módját, hogy máshová tereljük a figyelmünket.

Íme néhány módszer arra, hogy szünetet tarts gondolataid folyamában:

Gyakoroljuk a tudatosságot: Koncentráljunk a pillanat kiélvezésére ahelyett, hogy a merengésbe merülnénk. Ez nem mindig könnyű, de a tudatosság gyakorlással egyre könnyebbé válik majd.

Koncentráljuk másra az energiánkat: Legyen az sport vagy olvassunk egy magával ragadó könyvet.

Írjunk naplót: A naplóírás segíthet kifejezni és feldolgozni a gondolatainkat. Ha egyszer már “kiszedtük” ezeket a gondolatokat a fejünkből, talán könnyebben tudunk mentálisan továbblépni.

4 tipp a továbblépéshez

  1. Engedjük meg magunknak, hogy érezzünk 

Mivel a megbánás annyira fájdalmas lehet, gyakran csábító, hogy megpróbáljuk elnyomni az érzéseinket, de a megbánás elkerülése csak még rosszabbá teheti az érzést. Ehelyett ismerjük el, amit érzünk és próbáljuk meg elfogadni. A megbánás nem tesz rossz vagy ostoba emberré – ez egy természetes érzelem.

  1. Vonjunk le valami pozitívumot az esetből

Sok esetben a megbánás értékes lehet. A megbánásból értékes leckéket tanulhatunk.  A megbánás hatással lehet arra is például, hogy bocsánatot kérjünk és jóvá tegyünk dolgokat, vagy arra ösztönözhet minket, hogy több időt töltsünk a szeretteinkkel.

  1. Legyünk együttérzőek önmagunkkal

A megbánás személyes fejlődéshez vezethet, ha önsajnálatról van szó. Az elfogadás és az önmegbocsátás segíthet abban, hogy tanuljunk a tapasztalatainkból. Az önsajnálat megvédhet a megbánás lehetséges egészségügyi kockázataitól is.

  1. Kerüljük el a “mi lett volna, ha” helyzeteket, gondolatokat

Természetes, hogy azon gondolkodunk, mi lett volna, ha. Ha másképp döntünk, talán jobb lett volna a végeredmény, de persze lehetett volna rosszabb is. A helyzet az, hogy soha nem tudhatjuk, hogy mik az alternatív kimenetelű lehetőségek. Bár csábító, hogy fejben végig futtassuk a lehetőségeket, ez egy idő után kimerítő lehet és nagy eséllyel nem lesz az elképzelt lehetőségek között a tényleges végkifejlet. Próbáljuk felismerni, ha olyan gondolatmintákba bonyolódunk, amelyek nem produktívak vagy hasznosak, és gyakoroljuk az odafigyelést, hogy ne ragadjunk bele túlságosan a fantáziánkba.

Ha kihívást jelent egy megbánás feldolgozása, a keress bizalommal, segítek feldolgozni az érzéseket, és egészséges módon megbirkózni a megbánással.

 

Leave A Reply