Életünk tavasza és minden derűs évszaka

Vajon van összefüggés a pozitív szemlélet, hangulatunk és az évszakok között? 

Az egyik legjobb dolog az, ha segíteni tudok az embereknek abban, hogyan növeljék a pozitív érzelmek mennyiségét az életükben. Nagyon sok kedvező következménye van annak, ha növeljük a pozitív érzelmek mennyiségét, mint például az öröm, a boldogság, a remény és az inspiráció. Az egyik egészséges következmény az, hogy az általunk megélt pozitív érzelmek gyakoriságának és intenzitásának növelése védő hatást fejt ki és energiát ad nekünk az előttünk álló nehéz időkre. De vajon miként képesek az évszakok hatni ránk?

Nyár

Ide tartoznak azok az időszakok, amikor ellazulunk, vagy amikor elmerülünk egy kellemes élményben, például úszunk a tengerben, grillezünk a barátainkkal, vagy nézünk egy gyönyörű naplementét. Ezek azok az időszakok, amikor könnyű ápolni és kiélvezni a pozitív érzelmeket, ezáltal könnyebben töltődünk fel, ez pedig kihat a mindennapjainkra érzelmeink tekintetében, hiszen nyugodtabbnak, boldogabbnak, kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat. 

Ősz

Nem maradhatunk mindannyian örökké a csúcson. Hangulatunk kiegyenlítődik, és ez az őszbe való átmenethez hasonlítható. Ilyenkor elmúlnak a hosszú napsütéses napok, azonban az évszakok változásának szelíd csodája jelen van, és kevésbé intenzív pozitív érzelmeket biztosít számunkra, de persze mindenben megtalálhatjuk a szépet és a jót.

Tél

Ilyenkor aztán a dolgok gyakrabban alakulhatnak rosszul az életünkben, vagy a dolgok kicsúszhatnak az irányításunk alól, és eláraszthatnak bennünket az olyan negatív érzelmek, mint a félelem, a kétségbeesés vagy az aggodalom. Ezek elhatalmasodhatnak rajtunk, és megállíthatnak bennünket. Ezeket a napokat nehéz átvészelni, szürkébben telhetnek a mindennapjaink és az esős, szürke, sáros időben nehezebben találjuk meg a csodát, bár egy-egy hóesés sokak számára elegendő energiát adhat a pozitív élmények mentéséhez. 

Tavasz

Ebben az időszakban lábadozunk ki az életünk téli időszakának nehézségeiből. Akárcsak a növények, amelyek kibújnak a földből, mi is kezdünk talpra állni, és felemeljük a fejünket a traumák, a sokk vagy a stressz, fáradtság fölé, amit átéltünk. Most már elég erősek vagyunk ahhoz, hogy körülnézzünk, felmérjük a helyzetünket és számot vessünk. Ez a gyökerek letételének és a növekedésnek az ideje.


Érzelmi hullámvasút – tényleg létezik?

Láthatjuk és tapasztalhatjuk, hogy érzelmeink változó természettel rendelkeznek és ha visszatekintünk az életünk időszakaira, azt tapasztalhatjuk, hogy azok az évszakokhoz hasonló ciklust követnek. A tél elkerülhetetlen, mindannyian átélünk vagy átéltünk nehéz időszakokat, ez az élet része. Ha azonban tudjuk, hogy ez meg fog történni, és tudjuk, hogy a tél nem tart sokáig, akkor ez felhatalmaz bennünket, hogy felkészüljünk arra, hogy átgondoljuk, milyen lépéseket tehetünk a tél lerövidítése és a negatív érzelmek hatásának csökkentése érdekében.

A pozitív érzelmek feltöltenek minket és hatalmas energiával hatnak a negatív érzelmekre, csökkentve azok intenzitását és tartósságát. Ha időt szánunk arra, hogy tudatosan pozitív érzelmeket hozzunk létre és éljünk át, és ezeket a pozitív érzelmeket (kiélvezve) elmentsük magunkban, az segít növelni ellenálló képességünket az előttünk álló nehéz időkben.  Szánjunk időt az olyan pozitív érzelmek ápolására, mint az öröm, az inspiráció, a hála és a derű. Készítsünk tervet olyan tevékenységekről, amelyeket szeretnénk elvégezni, és amelyeket élvezetesnek találunk. Ezek lehetnek olyan apró dolgok, mint például az, hogy minden nap találunk időt egy kávé vagy tea elfogyasztására. A pozitív élmények mind összeadódnak, és növelik a rugalmasságunkat, kitartásunkat és mindennapi hangulatunkat.