Életünk a tündérmesék tükrében

“Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy…”  Ezekkel a varázslatos szavakkal kezdődik sok mese, amelyek  visszarepítenek minket a gyermekkorunkba és képzeletünk fantasztikus világába. Egy olyan helyre, ahol a hercegek és hercegnők legyőzhetnek minden akadályt, amely keresztezi az útjukat, beleértve az ijesztő és veszélyes sárkányokat is. Emlékszel, milyen boldognak és izgatottnak érezted magad, amikor valaki, akit szerettél, szakított időt arra, hogy felolvasson neked egy mesét? Valószínűleg már régen nem olvastad azt a mesét, mégis, könnyedén, egy szempillantás alatt el tudnád mesélni. Ez tagadhatatlanul bizonyítja, hogy a mesék emlékezetesek, és még sokáig élnek a fejünkben, miután hallottuk vagy olvastuk a klasszikus mondatot: “És mindannyian boldogan éltek, amíg meg nem haltak”.

A mesék hatásai életünkre

A mesék segítenek gyermekként megérteni a körülöttünk lévő világot. Megismerjük, mi az erény és mi a vétek, megtapasztaljuk azokat a dolgokat a fejükben, amiket a valóságban is meg fogunk. Amikor gyerekként mesét hallgatunk, pozitív módon ismerhetjük meg az élet különböző problémáit és azok megoldásait. Nincsenek olyan mesék, amelyek a probléma megoldása nélkül érnek véget. Arra tanítanak bennünket, hogy minden problémának megvan a megoldása, és ezt a megoldást kell megtalálnunk.  Ezekben a történetekben bármi megtörténhet, de a történet végén ott van a megoldás. Gyerekként megtanuljuk, hogy kell, hogy legyen megoldás és a valós életben mennyi problémával szembesülhetünk. A mesék arra tanítanak, hogy optimisták legyünk a valóságban, emellett pedig segítenek fejleszteni a problémamegoldó készségét. A legtöbb meséből gyerekként megtudjuk azt is, hogy minden ember átélheti a fordított helyzetet is, vagyis többek között a félelmet, egyedüllétet, csalódást és ezekkel hősiesen szembenézni a legnagyobb kihívás. A világ egy gyönyörű hely, ahol megtaláljuk a saját boldogságunkat, ez a gondolat pedig gyermekkorban segít erősíteni az ellenálló képességünket.

A mesék átlépik a valóság határait egy olyan birodalomba, ahol bármi lehetséges – ahol a házak cukorkából vannak, és a hercegek sárkányokkal harcolhatnak. A mesék révén gyermekként tudat alatt lehetőséget kapunk a képzeletünk és a kreatív gondolkodásunk fejlesztésére. A képzelet elősegíti a szociális-érzelmi fejlődést, ami fejleszti a kritikai gondolkodást és a kreatív problémamegoldó képességet, valamint fejlesztik az érzelmi jólétet azáltal, hogy olyan kontextusban tanítják meg az erkölcsöt, amelyet gyermekként egyszerűen megérthetünk és amellyel könnyen azonosulhatunk. Megmutatják a kedvesség fontosságát, a barátok támogatását a nehézségek során, valamint a rugalmasság alapvető szükségességét.

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem…

A mesék varázstükreiken keresztül képesek befolyásolni azt, ahogyan magunkról és mindenről gondolkodunk magunk körül. Gyerekkorunkban mindannyian megtapasztaljuk a valóság egocentrikus és objektív érzékelését. Ez főként azért van így, mert kognitív és mentális képességeink ebben az időszakban még fejlődési fázisban vannak. A világról szerzett ismereteink és a világ valódi arca között hézagok vannak, ráadásul különbség van aközött is, amit magunkról gondolunk, és aközött, akik valójában vagyunk. Így mindannyian nehezen tudunk különbséget tenni az igazi valóság és a hamis vagy elfogult értelmezésünk között. Gyermekként hajlamosak vagyunk arra, hogy a dolgokat a saját, egészen egyedi nézőpontunkból elemezzük – nem törődve mások valóság értelmezésével, ezért a gyermekkor ezen szakaszában a mesékkel nagyon könnyű manipulálni vagy befolyásolni a még éretlen emberi elmét. Amikor gyermekként meséket olvasunk/hallgatunk, a képzeletbeli folyamataink a történetek tartalmának és a kalandok ábrázolásának megfelelően kezdenek átformálódni. Olyan elvárások alakulhatnak ki bennünk, amelyek nem a valóságon alapulnak. Ez a hamis valóság sok mindenről alkotott felfogásunkat is befolyásolhatja. A mesék arra is megtanítanak minket kiskorunkban, hogy az alapvető emberi konfliktusokat, vágyakat és kapcsolatokat egészséges módon kezeljük, ez pedig végső soron hatással lehet az egészségre és életminőségre is.

A mesékből sokan felvehetnek olyan nézeteket, amelyek például csorbíthatják az önértékelést vagy a párkapcsolatról alkotott elképzelést. Néhány mese azt üzenheti felnőttként újragondolva, hogy az életünk a herceg vagy a hercegnő által lehet csupán boldog és teljes, de ez nem így van. A tündérmesék a gyermekkor fontos és szinte megkerülhetetlen részét képezik, ami még inkább indokolja, hogy felnőttként is figyelmet fordítsunk rájuk. Egyaránt tartalmaznak pozitív tanulságokat és problematikus elképzeléseket olyan kérdésekkel kapcsolatban, mint például a női cselekvőképesség, a beleegyezés és az önfeláldozás. Fontos, hogy elgondolkodjunk ezeken a kérdéseken, és azon, hogy közvetlenül vagy közvetve hogyan befolyásolhatták fejlődésünket és a kapcsolatokról alkotott képünket. 

Ne feledd, a mesék nem azt tanítják nekünk gyerekkorunkban, hogy léteznek sárkányok, hiszen azt már rég tudtuk kiskorunkban. A mesék azt tanítják, hogy a sárkányokat le tudjuk győzni!