Mire vársz még? – Váltsd meg ma a világod!

Az egyik dolog, ami visszatart minket az életben, hogy olyan dolgokat csinálunk, amelyek nem tesznek jót nekünk. De hogyan kezdjünk el olyan dolgokat csinálni, amelyek jót tesznek, örömöt szereznek nekünk? A fájdalom és az öröm egy nagyon egyszerű keretrendszer, amit arra használunk mindennapjainkban, hogy motiváljuk magunkat. Azon az elképzelésen alapul, hogy a fájdalommal vagy az élvezetekkel motiválhatjuk önmagunkat és nincs is felemelőbb érzés, mint motiváltan állni a mindennapokhoz, a hobbinkhoz, a munkához. 

Hogyan motiváljuk önmagunkat? 

Tegyük fel, hogy változtatni akarunk az egészségünkön. Két dologra összpontosíthatunk: mi fog történni, ha változtatunk rajta és mi fog történni, ha nem. Kiderült, hogy a legtöbb embert sokkal jobban motiválja a fájdalomtól való eltávolodás, mint az öröm felé való elmozdulás.

Remek példák erre azok az emberek, akik még dohányoznak, pedig tudják, hogy rákot okozhat, sokan még sem hagyják abba, amíg meg nem betegszenek. Tudták, hogy már korábban is jobban érezhették volna magukat, ha hamarabb abba hagyják, ám mégis sokan csak azután teszik meg, hogy megbetegszenek. 

Most gondolkodjunk el valamilyen fontos dolgon az életünkben. Valami olyan dolgon, amin most azonnal változtatni szeretnénk, legyen az karrier, kapcsolat, pénzügyek, vagy bármi egyéb, ám valamiért nem megy. Nagy eséllyel azért, mert visszatartjuk magunkat, talán az ismeretlentől való félelem miatt, de inkább fordítsuk meg és nézzük pozitív irányból. Mit kapnánk, ha elérnénk ezt a célt? Mi fog történni az életben és ez milyen hatással lesz ránk és életünkre? Most pedig figyeljük meg, hogy milyen érzéseket vált ki ez belőlünk! Erőt ad? Képes olyan erővel ellátni, hogy nekiálljunk a változáshoz szükséges kemény munkának?

Nézzük meg a másik oldalról is: gondoljunk újra a célra, majd képzeljük el, hogy soha nem érjük el azt, nem fog sikerülni. Tegyük fel a kérdést magunknak, hogy mit hoz ez a felszínre bennünk? Amennyiben ez egy valódi, számunkra tényleg fontos cél, akkor a gondolat, hogy soha nem érhetjük el, valamiféle fájdalmat fog generálni bennünk. Na és most tegyük fel a legfontosabb kérdést magunknak: 

Melyiket választanánk inkább?

Mi történne, ha nem változtatnánk?

Előnyünkre fordíthatjuk azt is, ha szembenézünk az esetleges jövővel, amely akkor következik be, ha nem változtatunk a dolgainkon, például az élethez való hozzáállásunkon, hiszen ha nem figyelünk oda a szép dolgokra és a pozitív helyzetekre, idősebb korunkra berögzülhet a negatív látásmód és olyanokká válhatunk, akikké nem szeretnénk. Egy másik egyszerű példa, hogy milyen sok boldogtalan emberrel találkozhatunk, ám az előnyünkre fordíthatjuk a gondolatot, hogy “Én is ilyen leszek, tényleg ezt akarom?! Talán rossz az irány…” Így hát a beteljesületlen jövő körüli fájdalmat használhatjuk fel arra, hogy motiváljon minket, hogy elinduljunk azon az úton, amin valóban haladni szeretnénk. 

Van, akinek az segít, ha megfogalmazza, hogy milyen akar lenni 1-3-6 év múlva és valakinek pedig az, ha azt határozza meg, milyen nem akar lenni.

Ne éljünk egy  “minden rendben lesz” la la land világában. Elő fog fordulni, hogy nem lesz minden rendben. Viszont a hozzáállásunk a nehéz helyzetekhez csak tőlünk függ. Egészséges dolog szembenézni a fájdalommal, a nehéz időszakokkal, az öröm felé mozdulni és hagyni, hogy ez motiváljon minket arra, hogy boldogabb körülményeket teremtsünk magunknak és áthidaljuk a nehézségeket. Bízom benne, hogy ez egy kis inspirációt ad mindenkinek, amikor a célok eléréséről van szó, de ha úgy érzed elakadtál, keress bizalommal és segítek rátalálni a motivációra!