Boldogságunk titka önmagunkban

A boldogságra sokféleképpen rátalálhatunk, ám most nem arról fogunk beszélni, hogy gyűjtsünk minél több csodálatos emléket vagy hogyan találjuk meg életünk párját, aki hozzájárul a boldogságunkhoz, hanem arról, hogy képesek legyünk önmagunk boldogulni, bármit is hoz az élet. Energiánk nagy részét arra fordítjuk, hogy környezetünk megváltoztatásával javítsuk életünk irányát. És valóban, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ha a dolgok másképp lennének, az életünk is jobban alakulna. Az emberek olyan sok időt áldoznak arra, hogy az életük egy bizonyos irányba haladjon, abban a hitben, hogy azok továbbra is nagyszerűek maradnak majd. Igyekszünk újra teremteni a régi, gyönyörű emlékeinket és hajlamosak vagyunk bennünk ragadni. 

A legnagyobb akadály saját béklyónk 

Az egyik legerősebb gondolat, ami visszatart minket attól, hogy a jelenben boldogok legyünk az, hogy amikor bizonyos dolgok megtörténnek, egyszerűen szerencsétlennek bélyegezzük magunkat, önmarcangolásba kezdünk és ebből úgy látjuk, hogy nincs kiút. A probléma ezzel, hogy bármilyen példa is jut az eszünkbe, hogy alátámasszuk ezt a gondolatot az, hogy  a Földön, valahol, talán ebben a percben a hétmilliárd ember közül egy idegen éppen a mi legnagyobb félelmünket éli át, vagy épp pont ugyanazt, mint mi, vagyis nem vagyunk egyedül, ám lehet, hogy ő mégis boldog, mert saját magát helyezi előtérbe és kizárja a körülményeket. 

A másik nagy akadály boldogságunk útjában az, hogy a jövő által ígért boldogságra várunk ahelyett, hogy megteremtenénk azt az “itt és most”-ban. 

A boldogság bennünk van!

Nem tudunk mindent kontrollálni az életünkben, talán egy kicsit befolyásolhatjuk a dolgokat, de teljesen nem tudjuk irányítani életünk eseményeit.

Például lehet az a célunk, hogy találkozzunk a lelki társunkkal, és megtapasztaljuk a “boldogan éltek, amíg meg nem haltak” élményt. Ez egy ideig valószínüleg működik is. Szinte biztos, hogy csodálatos élményekben lesz részünk ezzel a személlyel, egymásba szeretünk, majd összeházasodunk, de az élet bármikor közbeszólhat. A dolgok változnak, gyerekeink lesznek, stresszhatások érhetnek minket. Jöhetnek betegségek, halálesetek, veszekedések, félrelépések. Ami korábban csodálatos volt, az ma már nem az. Egyszerűen eltűnt minden és  mivel nem működött, lehet, hogy megpróbálunk valaki mást találni, akivel újra élhetjük mindezt. 

Vegyünk egy másik példát: lehet éppen úgy gondoljuk, hogy ha elég pénzt keresünk, akkor minden rendben lesz, boldogok leszünk, hiszen sokak szerint, a pénz egyenlő a boldogsággal, mivel beutazhatjuk a világot, remek ételeket fogyaszthatunk, és egyszerűen csak jól érezhetjük magunkat, ám sokszor ez is csak átmeneti, a valódi boldogságot nem így érhetjük el. Lehet, hogy megengedhetjük magunknak az üzleti osztályra szóló repülőjegyet, és csodálatos élmény lesz, de lehet, hogy amikor a repülőtérre érünk kiderül, hogy a járatunk késik, törlésre került, vagy a poggyászunk veszik el a landolás után és hirtelen ez a csodálatos élmény már nem is olyan csodálatos, a pillanatnyi boldogságunk helyét másodpercek alatt veszi át a bizonytalanság és a rosszkedv. Bizonyára mindannyian ismerünk több olyan embert, akinek rengeteg anyagi java van, de ettől még nem boldogok.

Amikor külső élményekhez kötjük a boldogságunkat, olyankor érdemes figyelembe vennünk, hogy a körülmények változnak/változhatnak, így boldogságunk is hullámzó, átmeneti lesz.  Ellenben, ha boldogságunk nem függ mástól, -legyen az egy személy vagy egyéb külső tényező-, csupán önmagunktól, máris magasabb szintre emelkedhetünk.

Hogyha viszont önmagában a csodálatos élmények nem teszik igazán boldoggá az életünket, akkor mi teszi azzá? 

Tanuljunk meg együtt élni a körülményekkel!

Ahhoz, hogy boldogan tudjunk élni, meg kell látnunk mindenben a szépet és a pozitívat. Ez nem könnyű: az a feladatunk, hogy ne a külső hatásokra és a tőlünk független dolgokra koncentráljunk, helyette inkább több energiát fordítsunk arra, hogy megváltoztassuk a reakcióinkat, cselekedeteinket. Ezek azok, amiket valóban mi irányítunk. A lényeg, hogy minden élményben, még a legnegatívabb helyzetekben is találjunk valami pozitívat.

A dolgok változhatnak, mi pedig eldönthetjük, hogy harcolunk a változás ellen vagy  alkalmazkodunk a változásokhoz. Minden élethelyzetben megtalálhatjuk a szépet. Arra koncentráljunk, hogy a legtöbbet hozzuk ki az adott pillanatból, szituációból. Az energiánk 10%-át tartalékolhatjuk arra, hogy megpróbáljunk változtatni a dolgokon, de ha az energiáink legalább 90%-át arra fordítjuk, hogy elégedettséget, örömöt, pozitív dolgot találjunk az élményben, ahelyett, hogy megváltoztatnánk azt, az a boldogság.

A boldogság az elégedettség minden körülmények között. Nem arról szól, hogy számtalan csodálatos élménnyel rendelkezünk, hanem arról, hogy csodálatosan boldoguljunk, bármit is hoz az élet. 

Ne aggódj, ha elvesztél egy kicsit az élet viharai között, segítek, hogy a legnehezebb helyzetekben is meglásd a pozitívat és megtaláld az erőt önmagadban!