Szó nélkül a ködbe veszni – avagy a ghosting jelenség

Lehet, hogy megismertünk valakit, kapcsolatban vagyunk vagy még csak éppen randizgatunk egy remek emberrel. Elsőre úgy látjuk, hogy minden megvan benne, amit elképzeltünk- a kinézet, az intelligencia, a kémia. Néhányszor összejövünk. Időt szentelünk arra, hogy jobban megismerjük egymást, energiát fektetünk a kialakulni látszó kapcsolatba, ám a másik fél minden jelzés nélkül, egyszer csak eltűnik az életünkből.

Egy nap ugyanúgy, mint eddig, írunk neki egy sms-t, vagy a Facebookon keresztül, de lehet, hogy hívni próbáljuk, ám nem kapunk választ. Meglehet, hogy csupán túl gondoljuk, de amikor órákkal-napokkal később sem jön válasz és nem keres már minket, lehetséges, hogy mi is a “ghosting” áldozatai közé kerültünk. 

A ghosting jelentése

Ghostingról akkor beszélünk, amikor egy ember a semmiből, szó nélkül eltűnik egy kapcsolatból. Ilyen lehet például, hogy nem válaszolunk egy sms-re valakinek, akivel még sosem találkoztunk, megszakítjuk a kapcsolatot valakivel, akivel már randiztunk néhányszor, de az is ide tartozik, amikor egy régi barátunk tűnik el az életünkből mindenfajta indok nélkül.  

 

A Ghosting nem új jelenség, annak ellenére, hogy nem túl kedves dolog és a “ghostingolt” fél számára komoly lelki sérüléseket is okozhat. Egy 2018-as tanulmányban kiderült, hogy a résztvevők több mint negyedét legalább egyszer vagy többször ghostingolta már valaki, míg egyötödük pedig ghostingolt már valakit.

 

Vajon létezett vagy csak képzeltük?!

 

Nem csak párkapcsolatokban, de barátságokban és bármilyen emberi kapcsolatban “ghostingol”-hatnak bárkit. Egyre többször fordul elő ez a jelenség például a munkaerőpiacon is. Az első nap megjelenik az új beosztott, majd szó nélkül eltűnik és többé nem megy be a munkahelyére. Ahogy a jelenlegi digitális kommunikációs kultúra fejlődik, úgy nő a ghosting valószínűsége is, hiszen az online térben még könnyebb “szellemmé” válni. 

 

Úgy tűnik, hogy néha az emberek azért ghostingolnak valakit, mert kényelmetlenül érzik magukat valamiért. Lehet, hogy ezek a személyek olyan környezetben nőttek fel vagy olyan élethelyzeteken mentek keresztül, hogy nem képesek a tartós, emberi kapcsolatokra vagy érzelmeik kifejezésére, ezért inkább menekülnek ahelyett, hogy szembenéznének a problémákkal. Egy régi rossz párkapcsolat is vezethet ide, ami arra késztetheti ezeket az embereket, hogy inkább meneküljenek mielőtt a másik személy menne el.  A “ ghostingot” néha a gyávaság egy formájaként is emlegetik, ugyanis ez a saját hibás viselkedésünk beismerésének elutasítása. A ghostingolók igyekeznek meggyőzni önmagukat arról, hogy amit tesznek, az teljesen rendben van.

 

Miért éljük meg olyan nehezen?

 

Emberként szeretünk kapcsolatban maradni egymással és valami nálunk nagyobb dologhoz tartozni, például egy családhoz, egy egyesülethez, egy társasághoz. A társas visszautasítás ugyanolyan fájdalmas lehet, mint a fizikai fájdalom, ami azt jelenti, hogy erős kapcsolat van az érzelmeink és a fiziológiánk között. Ha az érzelmi sérülést fizikai sérülésnek tekintjük, az segíthet az érzett fájdalom eredetének megfogalmazásában. A visszautasítás önmagában véve is fájdalmas dolog, abban az esetben pedig még intenzívebben éljük meg, ha nem tudjuk az okát és váratlanul ér minket. A történetünk legyen szó akár hosszú, akár rövid kapcsolatról, nem kap általa kellő lezárást, nincs végszó, sem utolsó fejezet. Márpedig ennek hiányában sokkal nehezebb elfogadni egy emberi kapcsolat végét, mintsem egy konkrét indokkal, érvvel a kezünkben. A végén pedig megkérdőjelezzük önmagunkat és az általános ítélő képességünket. Amikor ez történik, önértékelésünk és önbecsülésünk lecsökken, ha pedig eleve alacsony, még nehezebben érinthet minket egy ilyen helyzet.

 

Így éljük túl

 

Ha azon kapjuk magunkat, hogy saját magunk csináljuk ezt, vegyük figyelembe mások érzéseit és azt, hogy milyen sérüléseket okozhatunk a viselkedésünkkel a másiknak, valamint tegyük fel magunknak a következő kérdéseket: 

 

Miért menekülünk?

Mit fog érezni a másik fél, ha szó nélkül eltűnünk?

Tudjuk-e kommunikálni a félelmeinket a másik felé?

Milyen más lehetőségeink vannak a ghostingon kívül, amivel kevésbé ártunk a másiknak? 

 

Még egy pár szavas, sablonosnak tekinthető lezárás is jobb, mintha kétségek között hagyjuk a másik felet vagy mi magunk maradunk kételyek közt. Egy kapcsolat nyílt lezárása mindkét félnek jót is tesz: az érzések felfedése csökkentheti a vérnyomást és a szubjektív stressz élményt. 

Amennyiben mi vagyunk a ghosting áldozatai, úgy vegyük figyelembe, hogy ha valaki megbánt minket, az nem rólunk szól, hanem arról a személyről, aki nem tudta, hogyan reagáljon az adott szituációban és inkább a probléma elkerülésére, tagadására támaszkodik. Ilyen helyzetben nem szabad önmagunkat hibáztatni.  Segítségünkre lehetnek a barátaink, a családunk, vagy kérhetünk külső segítséget a helyzet feldolgozásához és elfogadásához.