Az emberi kapcsolatok 6 típusa és hatása az életedre

Mi is az a kapcsolat?

A kapcsolat két ember közötti bármilyen kapcsolat, amely lehet pozitív vagy negatív. Kapcsolatot alakíthat ki sokféle emberrel, beleértve a családot és a barátokat is. A “kapcsolatban lenni” kifejezés, bár gyakran kapcsolódik a romantikus kapcsolatokhoz, sokféle asszociációra utalhat, amelyet az egyik személy a másikkal alkot.

Az, hogy „kapcsolatban élünk”, nem mindig jelenti azt, hogy fizikai intimitás, érzelmi kötődés és/vagy elkötelezettség van benne. Az emberek sokféle kapcsolatban vesznek részt, amelyek egyedi jellemzőkkel rendelkeznek.

A kapcsolatok alapvető típusai

A kapcsolatok általában több különböző kategória valamelyikébe sorolhatók (bár ezek néha átfedhetik egymást):

Családi kapcsolatok / Barátságok / Ismerősök / Romantikus kapcsolatok / Szexuális kapcsolatok / Munkakapcsolatok / Szituációs viszonyok (néha „helyzetviszonyoknak” is nevezik)

A kapcsolatoknak ezek a különböző formái szorosságukat tekintve nagyon eltérőek lehetnek, és ezeken az alaptípusokon belül is különböző altípusok léteznek. A különböző típusú kapcsolatok, amelyeket életed egy pontján megtapasztalhatsz, a következők.

Plátói kapcsolatok

A plátói kapcsolat egyfajta barátság, amely szoros, bensőséges köteléket foglal magában, szex vagy romantika nélkül. Ezeket a kapcsolatokat általában a következők jellemzik:

Közelség \ Szeretet \ Megértés \ Tisztelet \ Gondoskodás \ Támogatás \ Őszinteség \ Elfogadás

A plátói kapcsolatok sokféle környezetben előfordulhatnak, és magukban foglalhatják az azonos nemű vagy az ellenkező nemű barátságokat. Plátói kapcsolatot bárki létesíthet egy osztálytársával vagy munkatársával, vagy kapcsolatba léphet egy olyan személlyel, aki más környezetben, például klubban, sporttevékenységben vagy önkéntes szervezetben vesz részt.

Ez a fajta kapcsolat alapvető szerepet játszhat a szociális fejlődésben, ami elengedhetetlen az egészséghez és az érzelmi jóléthez.

Romantikus kapcsolatok

A romantikus kapcsolatokat a szeretet és a vonzalom jellemzi egy másik személy iránt. Noha a romantikus szerelem változhat, gyakran magában foglalja a rajongás, az intimitás és az elkötelezettség érzését.

A romantikus kapcsolatok idővel változnak. Egy kapcsolat kezdetén az emberek általában erősebb szenvedélyt tapasztalnak. Ebben a kezdeti rajongási periódusban az agy specifikus neurotranszmittereket (dopamint, oxitocint és szerotonint) szabadít fel, amelyek eufóriát és „szerelmességet” okoznak az emberekben.

Idővel ezeknek az érzéseknek az intenzitása csökkenni kezd. Ahogy a kapcsolat érlelődik, az emberekben az érzelmi intimitás és megértés mélyebb szintjei fejlődnek ki.

Társfüggő kapcsolatok

A társfüggő kapcsolat egy kiegyensúlyozatlan, diszfunkcionális típusú kapcsolat, amelyben a partner érzelmi, fizikai vagy mentális támaszkodik a másik személyre.

Az is gyakori, hogy mindkét fél kölcsönösen társfüggő egymástól. Mindketten felváltva tölthetik be a gondnok szerepét, felváltva a gondnok és a gondozott személy között.

Azonban nem minden társfüggő kapcsolat egyforma. Súlyosságukat tekintve eltérőek lehetnek. A társfüggőség minden típusú kapcsolatra hatással lehet, beleértve a romantikus partnerek, a szülők és a gyermekek közötti kapcsolatokat, a barátságot, más családtagokat és még a munkatársakat is.

Alkalmi kapcsolatok

Az alkalmi kapcsolatok gyakran olyan randevúzásokat foglalnak magukban, amelyekbe beletartoznak a szex is, anélkül, hogy elvárnák a monogámiát vagy az elkötelezettséget. Azonban a kifejezés homályos, és különböző emberek számára mást jelenthet.

Az ilyen kapcsolatok gyakran folytonosan léteznek, amely változó a kapcsolattartás gyakorisága, a kapcsolat típusa, a személyes nyilvánosságra hozatal mértéke, a kapcsolat megbeszélése és a barátság mértéke tekintetében.

Az alkalmi kapcsolatok gyakoriak a fiatal felnőttek körében. Mindaddig, amíg az alkalmi kapcsolatokat kommunikáció és beleegyezés jellemzi, számos szexuális pozitív előnnyel járhatnak. Ki tudják elégíteni a szex, az intimitás, a kapcsolat és a társaság iránti igényt anélkül, hogy egy komolyabb kapcsolat érzelmi igénye és energiakötelezettsége lenne.

Nyitott kapcsolatok

A nyitott kapcsolat a konszenzuson alapuló, nem monogám kapcsolat olyan típusa, amelyben egy vagy több partner szexuális kapcsolatot folytat vagy más emberekkel áll kapcsolatban. Mindketten beleegyeznek abba, hogy nyitott kapcsolatban éljenek másokkal, de bizonyos feltételek vagy korlátok lehetnek.

A nyitott kapcsolat valószínűsége a nemtől és a szexuális irányultságtól is függ. A férfiak több nyitott kapcsolatról számoltak be, mint a nők; azok az emberek, akik melegnek, leszbikusnak és biszexuálisnak vallják magukat, mint azok, akik heteroszexuálisnak vallják magukat, nagyobb valószínűséggel számoltak be korábbi nyitott kapcsolatokról.

Az ilyen kapcsolatoknak előnyei lehetnek, beleértve a megnövekedett szexuális szabadságot és olyan buktatókat, mint a féltékenység és az érzelmi fájdalom. A nyitott kapcsolatok sikeresebbek, ha a párok felállítanak személyes, érzelmi és szexuális határokat, és egyértelműen kommunikálják egymással érzéseiket és szükségleteiket.

Az utolsó típus pedig a mérgező kapcsolatok, amiről már egy korábbi cikkemben is olvashattatok.