Vitassuk meg az apró nézeteltéréseket vagy feledkezzünk meg róluk?

Gyakran egy probléma vagy nézeteltérés annyira minimális, hogy szóvá sem tesszük, inkább „megfeledkezünk” róla. Jó stratégia ez, vagy inkább vitassuk meg a legapróbb dolgokat is a párunkkal? Ma erre keressük a választ.

Lássuk az érem két oldalát. Az alaphelyzet az, hogy van egy kis problémánk vagy apró nézeteltérésünk a párunkkal. Pl. szereti szanaszét hagyni a zoknijait, vagy egy kicsit túlsózza az ételt, szóval semmi komoly.

Az első opció az, hogy szemet hunyunk a dolog felett, hiszen apróság, és úgy teszünk, mintha észre sem vennénk. Ez egy ideig működik is, hiszen dúl a szerelem, jól kijövünk egymással, és nem hagyjuk, hogy ilyen semmiségek beárnyékolják a boldogságunkat.

A gond csak az, hogy ha gyakran vagyunk együtt a párunkkal, akkor ezzel a bizonyos aprósággal szinte minden egyes nap szembesülünk. Az első néhány alkalommal még lazán vesszük, de ahogy újra meg újra felbukkannak az ottfelejtett zoknik, és ahogy újra sokkolja az ízlelőbimbóinkat a túlsózott leves, úgy gyülemlik bennünk szépen lassan az elfojtott feszültség.

Hirtelen eszünkbe jut, hogy ez volt tegnap, és tegnap előtt, és múlthéten is… És akkor egyszer csak betelik a pohár és kirobban belőlünk a düh, akár egy átszakadó gát mögül a víz. Egyszerre zúdítjuk rá a több hete gyülemlő feszültséget a párunkra, és ezt valószínűleg elég durván tesszük ahhoz, hogy megbántsuk vele.

Ilyenkor a párunk csak áll és pislog, hogy honnan jött ez a hirtelen harag, és egyáltalán miért csinálunk ekkor dolgot egy ottfelejtett zokniból vagy túlsózott levesből, hiszen eddig egy szóval se mondtuk, hogy zavar az ilyesmi.

És most vizsgáljuk meg egy kicsit a másik opciót is. Szembesülünk egy aprósággal, ami kissé zavar, és egyből szóvá tesszük. Ez a beszélgetés egészen másként alakul, mivel még nem dühített fel ez az apróság a folyamatos jelenlétével, ezért higgadtan, sőt kedvesen tudunk beszélni róla. Fennáll a valószínűsége, hogy így is megbántjuk a párunkat, vagy vita lesz a dologból, de jobb a problémákat már csírakorukban kezelni, nem igaz?

Azt éppenséggel nem javaslom, hogy már a legelső alkalommal feltétlenül szóvá kell tenni minden apróságot, mert könnyen megtörténhet, hogy egyszeri dologról van szó, a párunk fáradt, rossz napja van, siet, vagy egyszerűen véletlen az egész.

A probléma méretétől és a szituációtól függően kell dönteni erről, de irányelvként lehet pl. a hármas számot használni. Emellett mindig figyelembe kell venni a párunk aktuális hangulatát, és törekedjünk arra, hogy a lehető legkedvesebben közöljük elégedetlenségünket. Az ilyesmi akár egy kellemes beszélgetéssé is átalakulhat.

Fogadd meg ezt a tanácsot, és meglátod, hogy drasztikusan csökkenni fog a vitáitok száma és intenzitása.

Gondban van a párkapcsolatod?

Ha a párkapcsolatod éppen hullámvölgyben van, akkor ez a legjobb pillanat arra, hogy megprópálj türelmesebbé válni a pároddal szemben. Ha a pároddal úgy érzitek, nem tudjátok áthidalni a köztetek egyre szélesebben tátongó szakadékot, jelentkezzetek nálam párkapcsolati tanácsadásra.

>>Párkapcsolati tanácsadás<<

Leave A Reply