A társfüggőség béklyója – Hogyan ismerhető fel?

Manapság egyre többen szenvednek valamilyen lelki problémától, szorongástól, gyermekkori traumától. Az egyik viszonylag gyakori probléma a társfüggőség, kapcsolatfüggőség, ami valójában egy kapcsolódási probléma, függési viszony. A társfüggő emberek jellemzően önbizalomhiánnyal, önértékelési problémákkal küzdenek. Görcsösen próbálnak találni valakit, aki szereti őket és akit szerethetnek, viszont folyamatos félelem van bennük az esetleges visszautasítással, párjuk elvesztésével kapcsolatban. 

Kapcsolatfüggőség mindkét nemnél előfordulhat és ha elhanyagoljuk, megkeserítheti az életünket és a társunk életét  is.

Hogyan ismerhető fel?

Természetesen, ha biztosra akarunk menni, érdemes szakértői véleményt, segítséget kérni, de van néhány tipikus jele a kapcsolatfüggőségnek: 

Mindig ő jár a fejedben

Persze a kapcsolat elején a rózsaszín köd varázslata alatt ez nem csoda, ám ha a későbbiekben, évek elteltével is a napi teendők közepette indokolatlanul azon rágódunk, gondolkodunk, hogy vajon mégis mit csinál, hol van a párunk, hosszútávon lehet ennek a jele.

Félelem és szorongás

A társfüggő emberek gyakran indokolatlanul félnek attól, hogy párjuk elhagyja őket, félrelép, vagy visszautasítja, még akkor is, ha társuk őszinte imádattal van irántuk. 

A boldogság forrása csak Ő? 

Gyakran érezhetik úgy, hogy életüknek csupán társuk ad értelmet, nélküle elveszettnek, üresnek érzik magukat.Tőlük teszik függővé önbecsülésüket, mindennapi rutinjukat és programjaikat és párjukhoz igazítják. A szakítás számukra teljesen elképzelhetetlen, úgy érzik az egész világuk összeomlik és nagyon mélyen élik meg, értéktelennek érzik magukat. Még akkor sem lépnek ki a kapcsolatból, mikor már tisztán érzik és látják, hogy az mérgező, a kapcsolatuk megrekedt, nem jó és nem boldog. Túlzott ragaszkodás mutatkozik meg a másik fél felé.

Családi szálak

Mint a legtöbb lelki probléma esetén,  itt is visszavezethető gyermekkora a szál. Többnyire a társfüggőségben szenvedő emberek szeretethiányosak, szeretetéhesek, ami azt jelezheti, hogy gyermekkorban nem kaptak elég figyelmet, szeretetet vagy pont, hogy túl sok törődést és figyelmet kaptak. Előfordulhat, hogy túl hamar fel kellett nőnie a társfüggő egyénnek és emiatt vált azzá.

Sosincs egyedül

Jellemző, hogy inkább benne maradnak egy mérgező kapcsolatban, amíg nem jön valaki más, vagy ha szakítanak, a társfüggő emberek nem sokáig lesznek szingli, hiszen az egyedüllét a mumusuk.

Megfelelési kényszer és túlzott ragaszkodás 

Ezek az emberek képesek feladni önmagukat, hiszen a megfelelés számukra az egyik legfontosabb, így könnyen idomulnak párjukhoz, saját vágyaikat, érdeklődési köreiket és igényeiket alárendelik a másik félnek. Emellett jellemző rájuk, hogy túlzottan ragaszkodnak párjukhoz. Egy szintig természetes a ragaszkodás minden emberi kapcsolatban, viszont ha ez már görcsössé válik és átlép egy szintet, érdemes odafigyelni rá. 

A társfüggő személyek gyakran úgy érzik, párjuk helyett is meg kell oldaniuk minden problémát, így hajlamosak társuk terheit is a nyakukba venni.

Lépj ki a társfüggőségből

Sok esetben szakember segítségére lehet szükség, hiszen segíthet a gyermekkori traumák feldolgozásában és annak felismerésében, hogy honnan ered a probléma. Persze menet közben nehéz elhinni, hogy ez a lelki béklyó levethető, de igenis legyőzhető. Felelősséget csak saját magunkért vállalhatunk, nem változtathatjuk meg a másikat úgy, ahogyan mi szeretnénk. Ne párunk igényeit lessük, hanem sajátjainkra figyeljünk jobban!  Tanuld meg szeretni önmagad!