Befolyásolt érzelmek – a negatív energiák hatástalanítása

Időről időre mindannyian találkozhatunk negatív emberekkel. Bizonyos helyzetekben hasznos lehet, ha kinyújtjuk a kezünket, hogy kiderítsük, mik azok a körülmények, amelyek a negativitást okozzák, néha azonban jobb, ha egy kis teret teremtünk, vagy egyszerűen elsétálunk a kapcsolatból. Ha ez nem lehetséges, akkor egészséges határokat állíthatunk fel és pozitív viselkedést modellezhetünk. Az is bölcs lehet, ha időt szánunk az önvizsgálatra, és megpróbáljuk nem magunkra venni mások negatív hozzáállását. A boldogság olyasmi, amire mindannyian törekszünk. Bár szinte lehetetlen teljesen megszabadulni a negatív gondolatoktól, emberektől és helyzetektől (mindig lesznek jó és rossz napjaink), dönthetünk úgy, hogy eltávolítjuk életünk azon részeit, amelyek lehangolnak minket, és ehelyett ezt az energiát arra összpontosítjuk, hogy önmagunk legjobb változatai legyünk. A siker legnagyobb hátráltatói közül néhány, amivel találkozunk, a mérgező emberektől származik.

Láthatatlan érzések

Észrevetted már, hogy néhány ember csak belép egy szobába, és máris érzed az energiájukat? Míg néhány embernek megnyugtató energiája van, másoktól szorongást és idegességet érezhetünk. Az egyik legfontosabb dolog amit tudnunk kell, hogy általában mi tanítjuk meg az embereknek, hogyan bánjanak velünk. Azzal, hogy elfogadunk bizonyos viselkedésformákat, azt üzenhetjük valakinek, hogy nincs bajunk azzal, ahogyan velünk szemben viselkedik. A határokat sokféleképpen lehet kijelölni. Lehetünk őszinték és elmondhatjuk nekik, hogy nem vagyunk hajlandóak állandóan ilyen negatív viselkedést hallgatni, így a jövőben egyszerűen elsétálunk, amikor negatívan viselkednek. Ha pozitívan beszélünk, nem vagyunk hajlandóak pletykálni, és általában véve vidáman és jókedvűen viselkedünk a negatív emberek körül, akkor lehet, hogy ők is a tetteinkhez fognak igazodni. Alternatív megoldásként az is lehet, hogy az összehasonlítás révén tudatosabbá válik bennük, hogy mennyire negatívan viselkednek, és úgy döntenek, hogy aktívan igazítanak a viselkedésükön.

Így hatástalanítsuk a negatív érzéseket

Ha van egy barátunk, aki minden interakciónkat lehúzza, érdemes lehet magunkba nézni. Lehetséges, hogy mi is negatívan viselkedünk anélkül, hogy észrevennénk? Szánjunk egy pillanatot arra, hogy átgondoljuk, nem lehetünk-e mi is a probléma részei. Bármilyen nehéz is, ez az önreflexió hosszú távon hasznos lehet. 

Képzeljük el magunkat védőpajzzsal körülvéve, egy pozitív energiából álló aurával, amely körülvesz minket és sugárzik belőlünk kifelé. Képzeljük el azt, hogyan szeretnénk érezni magunkat, amikor olyan személy jelenlétében vagyunk, aki hajlamos kiszívni belőlünk a pozitivitást. Ha azon kapjuk magunkat, hogy minden igyekezetünk ellenére magunkba szívjuk a negativitást, akkor használjuk a képzeletbeli ábrázolást, képzeljük el, hogy eltávolítjuk magunkról a negativitást, és visszahelyezzük a másik személyre. Ezekkel megváltoztathatjuk az elménk gondolkodásmódját. Az életünk a mi felelősségünk. Ha egyszer konkrétan el tudunk jutni erre a következtetésre, akkor felismerhetjük, hogy van választási lehetőségünk és személyes hatalmunk, hogy eldöntsük, mások hogyan hatnak ránk. 

Maradjunk pozitívak

Gondolkodjunk pozitívan. Legyünk reményteljesek és hálásak. Döntsük el, hogy megtaláljuk a jót az életben, és ne engedjük, hogy egy másik személy bármilyen módon meghatározzon minket vagy a napunkat. Emlékeztessük magunkat arra, hogy mi vagyunk felelősek az életünkért, senki más. Minél több időt töltünk gondolkodással, panaszkodással és gyötrődéssel egy negatív személy miatt, annál nagyobb hatalmat adunk neki az életünk felett. Azzal, hogy túl nagy hatalmat adunk nekik a tapasztalataink, érzéseink és a viselkedéseink felett, hagyjuk, hogy ezek a negatív emberek diktálják, hogyan töltsük a napunkat és az időnket.

Legyünk magabiztosak

Ha magabiztosak vagyunk a képességeinkkel kapcsolatban, a negatív emberek bántó megjegyzései vagy cinikus hozzáállásuk miatt átmenetileg ugyan rosszul érezhetjük magunkat, de nem tudnak lehúzni minket. Nem tudnak önbizalomhiányt okozni és megakadályozni abban, hogy elérjük azokat a dolgokat, amelyekre vágyunk, mert a negatív hozzáállásuk a saját bizonytalanságukat tükrözi, és semmiképpen sem korlátozza azt, hogy mit tudunk és mit nem elérni.

Állítsunk fel határokat 

Arra vonatkozóan, hogy mit engedünk meg, és mi az, ami teljesen elfogadhatatlan számunkra, húzzunk határokat. Szépen és udvariasan tudassuk másokkal, ha átlépik ezeket a határokat. Tegyünk proaktív lépéseket annak érdekében, hogy távol tartsuk magunkat a negativitástól azáltal, hogy korlátozzuk a kitettséget és nemet mondunk olyan tevékenységekre, ahol az ilyen érzelmek hajlamosak magasra szökni.

Legyünk empatikusak

Amikor egy negatív személlyel kerülünk kapcsolatba, könnyű feltételezésekkel és véleményekkel illetni, ám ez jellemzően inkább ront a helyzeten. Ha azonban ítélkezés nélkül, empátiával közelítjük meg a beszélgetést, akkor teret adunk egy jobb végkifejletnek. A negatív emberek olyan sok mentális energiát emésztenek fel, hogy észre sem vesszük, hogy az időnkből mennyit töltünk azzal, hogy a viselkedésükön és tetteiken gondolkodunk és siránkozunk, még akkor is, amikor nincsenek a közelünkben.

Nem kerülhetjük el teljesen a negatív embereket az életünkből, de megtanulhatunk velük élni. Az életünknek sok olyan része van, amit nem tudunk befolyásolni. Koncentráljunk arra, ami az irányításunk alatt áll, és ne aggódjunk azok miatt, amiket nem tudunk befolyásolni. Ha az életünknek azokon az aspektusain fixálódunk, amelyeken nem tudunk változtatni, az frusztrációhoz, stresszhez és szorongáshoz vezet. Minél több figyelmet fordítunk a rajtunk kívül álló dolgokra, annál jobban elakadunk.