A tökéletes szerelem, amit keresünk, a tökéletlen szerelem, amit élünk

Minden hollywoodi film, amit látunk, szó szerint romantikussá teszi a szerelmet – És néha még csak nem is egészséges kapcsolatról van szó. Csak azt látjuk, amit látni akarunk: A tökéletes férfi a tökéletes nő mellett köt ki, és mindenki boldogan él, amíg meg nem hal. Minden olyan csodálatos, de honnan tudhatjuk, hogy Ő a tökéletes a számunkra? És mit is jelent az, hogy tökéletes? Egyszerű: ne a tökéletest keressük, csupán az “Igazit”. Azt, akivel táncolhatunk a csillagok között akkor is, ha nem is tudunk táncolni. Azt, akivel a nehéz pillanatok is könnyűvé válnak. Minden egyes másodperc ajándékká válik az életben, ha kezünk egymáséba fonódik, amikor elveszünk egymás tekintetében és azt érezzük, megérkeztünk. Mert nem a tökéletes kell, hanem az, akivel annak érezzük magunkat, egymást, az életet. Persze előjönnek néha a tökéletlenségek, hiszen melyik kapcsolatban nem?! Ilyenkor emlékeztessük magunkat, hogy a tökéletlenségeinkkel együtt vagyunk “tökéletesek”. Mi, egymásnak és ez éppen elég! Egy csésze szerelem, egy csipetnyi szexiség és egy cseppnyi értelem és meg is van a tökéletes társ receptje? Honnan tudod, hogy megtaláltad az igazit ebben a modern világban, ahol az igazi szerelem megtalálása inkább tűnik fikciónak, mint valóságnak?

Ez most más, ilyen még nem volt…

Valószínűleg mindannyian hallottunk már ehhez hasonló mondatokat a barátainktól: “Egyszerűen érzed… Ez most más… Csak tudni fogod…”. A kapcsolatok azonban trükkösek. A Tinderen egy jobbra suhintástól kezdve az első randin túljutni, majd a “hivatalos kapcsolat” területére vitorlázni, ez mind olyan érzés lehet, mintha egy olyan maratonon futnánk, amire hihetetlenül rosszul vagyunk felkészülve. De ha sikerül eljutnunk a párkapcsolatba – hátba veregetések és poharak koccintása után – a következő kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, a következő: tényleg ő az “Igazi”? 

Ha megtaláltuk az Igazit, a kapcsolat csak úgy árad. A dolgok viszonylag könnyen mennek, ám szem előtt kell tartanunk, hogy az Igazi megtalálása nem azt jelenti, hogy megtaláljuk önmagunk egy olyan változatát, aki szinte pontosan ugyanazokat a szenvedélyeket osztja, vagy pontosan megfelel az elvárásainknak. Azt jelenti, hogy találtunk valakit, aki kész arra, hogy a kapcsolatot működőképessé tegye, és mi is kész vagyunk ugyanezt tenni. A kapcsolatok nem csak romantikus kiruccanásokról és pillangókról szólnak, kemény munkát is jelentenek, és mindkét félnek fel kell készülni arra, hogy szilárd alapokat építsenek. Amikor szinkronban vagyunk a partnerünkkel, akkor teljesen jelen vagyunk mellette- testben és lélekben. Egy romantikus kapcsolatban fontos, hogy így érezzük magunkat valakivel. Amikor ez a kapcsolat megvan, úgy érezzük, hogy látnak, meghallgatnak, értékelnek, tisztelnek és becsülnek bennünket. Emellett, amikor végre találkozunk a megfelelő emberrel, szeretve fogjuk érezni magunkat mert elfogad minket. Ez azt jelenti, hogy minden tökéletlenségünket szereti. Ő az igazi énünket akarja látni, tehát ami belül van, az a legfontosabb számára. Amikor a párok úgy írják le az ismerkedésüket, kapcsolatukat, hogy “könnyű”, akkor nagy eséllyel mondhatjuk, hogy megtalálták az Igazit. Ugyan a toxikus kapcsolatok izgalmasak lehetnek, emésztőek, csábítóak is és nehéz kilépni belőlük, ám a valódi cél a barátság, amely csendben mély, tartalmas szerelemmé fejlődik.

Együtt a mindennapok viharaiban

Az élet tele van megannyi felemelkedéssel és lejtővel, így fontos, hogy olyan valakivel legyünk, aki segít megtalálni a fényt a nehezebb napokon is. Aki megnevettet, és a legjobb énünket képes a felszínre hozni. Ő képes kihozni a legjobbat a legrosszabb pillanatokból is, és segít elfelejteni minden fájdalmat. Az élet túl rövid ahhoz, hogy olyan valakivel legyünk, aki nem tesz őrülten boldoggá minket minden egyes nap. Ő az, aki mindig kinyitja az ajtókat előttünk. Mindig érdeklődik, hogy mi van velünk, amikor a barátainkkal vagyunk. Elveszi a kabátunkat, vagy felajánlja az övét, ha fázunk. Egyszerűen fogalmazva, ő egy kedves, őszinte ember, aki úriemberként viselkedik – és nem is szabad kevesebbel beérnünk. Amikor a különleges valakivel vagyunk, fontos, hogy nyugodtnak érezzük magunkat. Akkor hihetjük el, hogy a megfelelő emberrel vagyunk, ha nem kell úgy tennünk, mintha valaki mások lennénk. Boldogok vagyunk, mert a valódi énünk lehetünk. A megfelelő ember az lesz, akiről tudjuk, hogy akarjuk őt és akire szükségünk van az életben, aki kiegészíti a személyiségünket, elvárásainkat, és hozzájárul az életünkhöz. Az abszolút szeretet nem olyasvalami, amit ki kell – vagy akár ki is lehet – találnunk vagy megalkotnunk. Ez az, ami természetes módon árad át rajtunk, amikor teljesen megnyílunk egy másik ember, önmagunk vagy az élet felé. A tiszta, feltétel nélküli szeretet átjár, ragyogtat.

Ha összehasonlítjuk a jelenlegi kapcsolatunkat az összes korábbival, és úgy találjuk, hogy a jelenlegi minden jó gombot megnyomott, az annak a jele, hogy jól választottunk. Ezzel azonban óvatosnak kell lenni, mert az emlékezetünk nem mindig pontos. Gyakran tudat alatt úgy változtatjuk meg a dolgokat, hogy azok megfeleljenek a saját belső narratívánknak, néha jobbra, néha rosszabbra, ezért meg kell próbálnunk a lehető legobjektívebbnek lenni. Ha nem tudunk visszaemlékezni egy olyan kapcsolatra sem, amelyikben jobban éreztük magunkat, jobban bántak velünk, vagy jobban fellendítette az életünket, álmainkat és a boldogságunkat, akkor tudhatjuk, hogy jó helyen vagyunk.

A számunkra megfelelő személy mellett biztonságban és békében fogjuk érezni magunkat.  A vele töltött idő elfeledteti az élet minden nehézségét. Az igazi szerelem szavakban, tettekben és szívből jövő gesztusokban nyilvánul meg. Látszik a szemünk csillogásán, a figyelmes hallgatásunkon és a rendíthetetlen támogatásunkon az élet kihívásaiban. Az igaz szerelmet az áldozathozatal, a megértés és a támogatás táplálja; magában foglalja a nevetést, a sírást és azt, hogy megosztjuk az élet hullámvölgyeit. Általában, ha találkozunk életünk szerelmével, úgy érezzük, hogy épp most hoztuk meg a legjobb döntést. Igaz, amikor azt mondják, hogy tudjuk, ha találkozunk az igazival. Egyszerű módja annak, hogy megtudjuk, hogy az illető, akivel együtt vagyunk, megfelelő számunkra, ha a szívünkre hallgatunk. Ezt nevezik intuíciónak vagy a szív üzenetének. Akkor tudhatjuk, hogy a megfelelő emberrel vagyunk, ha természetesnek érezzük a vele való kapcsolatot. Az élet nem könnyű. Az életre szóló társ olyan valaki, aki elég erős ahhoz, hogy ott legyen akkor is, amikor minden összeomlik – és elég erős ahhoz is, hogy hozzánk forduljon, amikor neki is támogatásra van szüksége. Sokan (különösen a férfiak) olyan érzelmi falakat építenek és tartanak fenn, amelyek megakadályozzák, hogy sebezhetőek legyenek. De ha nem tudunk sebezhetőek lenni egymással sem, akkor lemaradunk egy mélyebb, bensőségesebb kapcsolatról.