3…2…1…Hogy a dolgok jól induljanak!

Utazásunk új fejezet felé közeledik, lassan ez az év is eltelik és milyen gyorsan ért véget. Gondoljunk arra, hogy mennyi minden történt velünk 2023-ban. Van, aki számára ez az év maga volt a pokol, van, aki számos változást élt meg az életében és van, akinek ez egy fantasztikus év volt. Ha nehéz is volt, akkor is ez a legjobb időszak arra, hogy átértékeljük a minket ért hatásokat és előszedjük fejünk rejtett kis zugából az örömöt, a pozitív emlékeket ebből az évből. Hiszen lehet, hogy sok negatív esemény ért minket, ám biztosan voltak olyan napok, amikor a szánk széle mosolyra görbült. Ha pedig azt mondhatjuk, hogy ez egy fantasztikus év volt, akkor is mérlegeljük azt, hogy mit adott nekünk 2023. A visszaszámlálás indul, lépjünk át együtt az újévbe! 

Mindegy, hogy az újévet egy pohár pezsgővel szeretjük-e beharangozni, vagy inkább otthon töltjük az estét, a Szilveszter mindannyiunknak tiszta lapot jelent. De miért is érdemes igazán ünnepelni a Szilvesztert? Sokak számára ez több, mint ürügy arra, hogy kiöltözzenek és elmenjenek szórakozni – ez az újrakezdés szimbóluma. Ez egy jó pillanat arra, hogy néhány dolgot a múltban hagyjunk, miközben elfogadjuk a változásokat és a kihívásokat. A szilveszter arra is lehetőséget ad, hogy elgondolkodjunk az előző évről, hiszen a legtöbben más emberek vagyunk, mint 365 nappal ezelőtt. Amikor tehát szilveszterezünk, valójában a pozitív változásokat és az újrakezdés lehetőségét ünnepeljük. Az új év a boldogabbá és egészségesebbé válás lehetőségét jelenti, nem azért, mert a December 31.-ei éjféli küszöb átlépése valamiféle újrakezdési varázslatot hoz létre, hanem azért, mert a naptári év fordulója természeténél fogva lehetővé teszi a mentális újraindítást. 

Lépjünk a boldogság felé

A boldogabbá válás első lépése gyakran a gondolkodásmódunk megváltoztatását jelenti. A legboldogabb emberek sikerük egy részét az optimizmusnak és a pozitív gondolkodásnak köszönhetik. Az újév lehetőség arra, hogy megváltoztassuk gondolkodásmódunkat, hogy elhiggyük, hogy képesek vagyunk változni, hogy önmagunk jobb változatai lehetünk. Az új év nem változtat meg automatikusan minket vagy az élet szemléletünket, de természetes kiindulópontként szolgálhat mind a gondolkodásmódunk, mind a tetteink megváltoztatásához. A változással és az új évvel kapcsolatos nagy tévhit, hogy elhatározást kell tennünk és azt azonnal meg is kell valósítanunk, például, hogy a lehető leggyorsabban kell lefogynunk, minden nap el kell mennünk edzeni, vagy az első napon teljesen meg kell változtatnunk az étrendünket. Persze, ezek nagyszerű fogadalmak, de az étrend, a rutinok és a test megváltoztatása több mint egy csettintés, időbe telik, és néha néhány kudarcba. Tehát ha nem érjük el a céljainkat az első próbálkozásunkkal, ne ostorozzuk magunkat, de ne is zárkózzunk be azonnal abba az elképzelésbe, hogy az újrakezdésnek a “jobbá” válás elképzelése körül kell forognia.

Egy új fejezet

Az újrakezdés olyan egyszerű lehet, mint kipróbálni valami újat, ami boldoggá tesz. A népszerű fogadalmak, mint például a több edzés vagy a jobb étkezés – idővel egészségesebbé és boldogabbá teszik az embereket. De ha ez nem a mi világunk, ne erőltessük! Az új év nagyon sokféleképpen hozhat boldogságot, például egy új hobbi által. Ez lehet olvasás, fotózás, kézműveskedés, főzés vagy más olyan tevékenység, amely lehetővé teszi, hogy új készségekre tegyünk szert, és felfedezzük a kreatív oldalunkat. Ez magában foglalhat több társadalmi tevékenységet is, például csatlakozhatunk egy klubhoz vagy szervezethez olyan emberekkel, akik hasonló érdeklődési körrel rendelkeznek. Próbáljunk ki valami újat, amit nem feltétlen tennénk, hiszen a legjobb dolgok a komfortzónánkon kívül történnek. 

Az újrakezdések esélyt adnak arra, hogy feladjuk azokat a dolgokat, amelyek boldogtalanná tesznek minket. Hagyjunk fel az olyan dolgokkal, amelyek boldogtalanná tesznek. A fogadalom nem feltétlenül kell, hogy valamit hozzáadjon a napjainkhoz, lehet egy régi szokás elengedése is, az egészségtelen kötődések feladása vagy egy rossz szokás megszüntetése remek módja az újrakezdésnek. A dohányzásról való leszokás és az alkoholfogyasztás visszaszorítása meglehetősen gyakori és teljesen tiszteletreméltó fogadalmak, de a dolgoknak, amelyekről lemondunk, nem kell csak egyértelmű és szélsőségesen negatív hatásoknak lenniük. Néha a dolgok, amiket el kell engednünk, sokkal finomabb formákat öltenek. Ha nem szeretünk edzőterembe járni, próbáljunk ki egy új módot arra, hogy aktívak maradjunk, például túrázzunk. Ha a közösségi médiában való jelenlét boldogtalanná tesz minket, tartsunk szünetet, vagy tudatosan korlátozzuk a közösségi platformokon töltött időt.  Az új év remek alkalom arra, hogy elengedjünk mindent, ami hátráltat, egy kis érzelmi csomag kipakolása remek módja az előrehaladásnak.

Az év eleje tökéletes az újrakezdésre, de az idei év nem biztos, hogy a befejezésre is alkalmas. Néha a dolgok, amelyeket el kell érnünk, sokkal hosszabb időt vesznek igénybe, mint 12 hónap. Az otthonra való spórolás, az adósságból való kilábalás, a ház felújítása vagy akár csak egy éves hagyomány megteremtése is évekbe telhet, mire valóban befejezzük. Ne féljünk attól, hogy a fogadalmunk egy nagyobb cél elkezdéséről és eléréséért való munkáról szóljon. 

Elérhető célok

Tűzzünk ki olyan célokat, amelyek mérhetőek és elérhetőek. Sokan feladják az újévi fogadalmakat, mert azokhoz elkötelezettségre és megvalósítható tervre van szükség – még a legelkötelezettebbeknek is szükségük van tervre, ezért fontos, hogy leüljünk, kitűzzünk egy célt, és készítsünk egy tervet, hogy elkezdhessük a megvalósítását. Bármit is szeretnénk elérni, először készítsünk tervet. Az emberek többsége azért adja fel a hosszú távú elhatározásokat, mert nincs stratégiájuk a sikerhez. Nem lehet mindent egyszerre csinálni – 365 nap áll rendelkezésünkre, hogy elérjük a céljainkat, csak odaadásra és felkészülésre van szükség. Akár egy új szokást próbálunk felvenni, akár egy régit akarunk megtörni, az új év/új én mentalitás legfontosabb része, hogy készítsünk egy tervet a sikerhez, és tartsuk magunkat hozzá. Tartsuk magunkat felelősnek, tűzzünk ki határidőket, és kérjük meg a barátainkat, hogy segítsenek számon kérni rajtunk. Egyesek számára az is segít, ha jutalmakat adnak maguknak, amikor mérföldköveket érnek el. Egy útiterv, egy támogatási rendszer és az értelmes változás iránti vágy messze túl fog motiválni minket január végén is.

Idén Szilveszterkor fogadjuk meg, hogy úgy gondoskodunk magunkról, ahogyan másokról is gondoskodnánk. Koccintsunk arra, hogy az újévben igazán jelen legyünk, és fedezzük fel azokat a dolgokat és személyeket magunk körül, amik és akik segítségével előre léphetünk, és frissen és pozitívan kezdhetjük az új évet.