A rettegés foka – a horror filmek pszichológiája

Beköszöntött az ősz és vele a boszorkányok, szellemek és más “természetfeletti” lények ideje. Horror filmek, kísértet históriák évtizedek óta hűséges rajongókat vonzanak magukhoz, akik izgalmat és rémületet keresnek a mozi vagy a televízió képernyőjén, esetleg egy tábortűz mellett. A félelem nem éppen pozitív érzelem. Feküdni az ágyban és az “Az” első és második fejezetét bújni, remegve, ahogy a sötétség körülöttünk kering- ezt az érzést nem igazán nevezhetjük kellemesnek. Akkor mi az a horrorban, ami annyira vonzza az embereket? Miért vonzódunk az olyan filmekhez, amik sokszor megrázzák az idegeinket és borzalmas képeket vetítenek elénk? 

Rettegés és adrenalin

A horror műfaj az emberi psziché sötétebb bugyraiba vezet, és gyakran hagy mély nyomokat a nézőkben. Sokan egyszerűen imádunk rettegni, beleképzelni magunkat abba a rémisztő helyzetbe, amit a filmvásznon látunk, de persze, ha valóban a “gonosz” karmai közé kerülnénk, nem élveznénk annyira. A rémület adrenalin felszabadulását válthatja ki, ami felfokozott érzéseket és felpezsdülő energiát eredményez. A másik ok, amiért a horrort keressük, az az újszerű tapasztalatok szerzése. Az apokalipszis tartalmú horror filmek például lehetővé teszik számunkra, hogy alternatív valóságokat éljünk át – a zombi-járványoktól az idegenek támadásáig. Egyes újszerű élmények még a kiteljesedésünkhöz is hozzájárulhatnak, mint például egy hírhedt kísértetház meglátogatása. Ha ilyen módon kalandvágyóak vagyunk, világlátottabbnak vagy merészebbnek érezzük magunkat. Ahhoz, hogy élvezettel nézhessük a horrorfilmeket, tisztában kell lennünk azzal is, hogy biztonságos környezetben vagyunk. El kell hinnünk, hogy fizikailag biztonságban vagyunk. Például, bár egy filmben a gonosz entitás a szemünk előtt követhet el rémisztő tetteket, mindaddig örömünket lelhetjük a borzalomban, amíg elhisszük, hogy a gonosz entitás fizikailag távol van tőlünk, és így nem okozhat kárt nekünk. Ha azonban elkezdjük azt hinni, hogy a gonosz lény a képernyőről jön elő, hogy bántson minket, akkor az élmény már nem lesz szórakoztató.

Harcolj vagy menekülj

A horror filmek kiválthatnak egyfajta “harcolj vagy menekülj” választ, ami az adrenalin, az endorfin és a dopamin szintjének emelkedésével jár. Az agy ekkor feldolgozhatja a környezetet, és arra következtethet, hogy az élmény nem jelent valódi fenyegetést. Az agyban a félelem egy láncreakciót okoz, amely a stresszingerekkel kezdődik, és a “harcolj vagy menekülj” válasszal végződik. Mivel az agy rendkívül összetett és folyamatosan információt továbbít, a félelem pszichológiájában számos folyamat vesz részt: 

  • A feszültség, amelyet a producerek és rendezők a rejtély, a feszültség, a vér, a rémület és a sokk elemeivel teremtenek meg. 
  • A relevancia, a horror filmek ebből a tényezőből merítenek azáltal, hogy olyan elemeket hoznak létre, amelyekkel a nézők azonosulni tudnak. Ez gyakran egyetemes relevanciát jelent, amely a haláltól és az ismeretlentől való félelem pszichológiájára játszik.
  • Az irrealizmus, azaz a nézők tisztában vannak azzal, hogy amit látnak, az hamis. A filmek és tévéműsorok bizonyos kamera szögeket, hangsávokat, sőt még humort is használnak, hogy olyan jeleket küldjenek, amelyek emlékeztetik a nézőket arra, hogy amit néznek, az szórakoztatásra szolgál és egyébként is irreális. 

Ha a horror filmek és tévéműsorok ezeket a tényezőket a megfelelő módon használják, akkor a félelem pszichológiájával játszhatnak a nézők számára vonzó módon. Ezek által a horror filmek segíthetnek biztonságosan kielégíteni kíváncsiságunkat az emberi psziché sötét oldalával kapcsolatban. Elvégre a való életben szerencsére talán nincs lehetőségünk megismerkedni egy Hannibal Lecterrel. Mivel eredendően kíváncsi faj vagyunk, sokunkat elképeszt, hogy mire képes a saját fajtánk. Az olyan történetek megfigyelése, amelyekben a színészeknek önmaguk legrosszabb részeivel kell szembenézniük, az emberi természet legsötétebb részeinek megértésével szolgálhat. 

A horror filmek hatásai

Kutatások szerint a horror filmek, témaparkok elősegíthetik a romantikus érzéseket. A horror közös átélése, például a félelmetes jelenetek által kiváltott, megállás nélküli szívdobogás, fokozhatja az egymás iránt érzett izgalmat. Emellett a társas kötődés csatornája is lehet, ugyanis a horror “csoportos” fogyasztása remek módja annak, hogy összekovácsolódjunk és kapcsolatot teremtsünk barátainkkal és családtagjainkkal. Kutatások szerint az ilyen kötődés az oxitocinnal függ össze, amely gyakran szabadul fel, amikor ijesztő helyzetekben vagyunk. 

Ezen kívül a horror filmek nézése során az emberi test számos fiziológiai reakciót mutat be. A szívverés felgyorsul, a vérnyomás emelkedik, és a test hirtelen feszültségbe kerül. Ez a fizikai reakció részben az izgalom és a rettegés eredménye, és segít abban, hogy a nézők még intenzívebben átéljék a film eseményeit. A horror filmek gyakran manipulálják az emberi agyat és érzelmeinket. A jó horror filmek általában jól kidolgozott karakterekkel rendelkeznek, akikkel a nézők könnyen azonosulhatnak. Az együttérzés és az azonosulás lehetővé teszi a nézők számára, hogy mélyebben éljék át a karakterekkel való szoros kapcsolatot. Amikor veszélybe kerülnek vagy borzalmas dolgok történnek velük, a nézők is részesei lesznek az élménynek. A horror filmek megtekintése egyfajta katarzist is jelenthet. A félelem és a feszültség átélése, majd azok elengedése a film végén egyfajta stressz levezetést jelenthet. Sokan úgy érzik, hogy a horror filmek nézése után jobban érzik magukat, mivel a film által okozott negatív érzelmek felszabadulnak, és könnyebben kezelhetik a mindennapi stresszt.

A horror filmek hatásai közé tartozik az érzékelt kontroll elvesztése is. A filmekben a karakterek gyakran kiszolgáltatottak és tehetetlenek a veszélyes helyzetekben, és ezek az érzések átterjedhetnek a nézőkre is. Az ilyen érzések megtapasztalása paradox módon növelheti az élmény élvezetét, mivel az emberi pszichét érdeklik az olyan érzések, amelyeket a valóságban szerencsére nem kell átélnünk.

A horror filmek pszichológiai hatásai mélyen gyökereznek az emberi lélekben és agyban. Ezek a filmek kiválóan manipulálják az érzelmeket, és lehetővé teszik a nézők számára, hogy átéljék a félelmet és a rémületet biztonságos környezetben, ugyanakkor segíthetnek a stressz levezetésében és az érzések felszabadításában is. Fontos azonban megjegyezni, hogy mindenki különböző módon reagál a horror filmekre, és nem mindenki élvezi őket. A túlzottan erőszakos vagy ijesztő tartalmak károsak lehetnek, különösen a fiatalabb nézők számára. Mindig fontos az egyensúly megtartása és a személyes határok tiszteletben tartása a filmek nézése során.