A kisállatok pozitív hatásai lelkünkre

Mennyire jó érzés úgy hazamenni, hogy tudjuk, egy szőrös kis szeretetbomba vár minket. A kisállatok bizonyítottan pozitív hatással vannak mentális, valamint fizikai egészségünkre. Manapság már minden korábbinál több háziállatot tartanak az emberek mindenekelőtt a társaság miatt; ők is a család fontos és megbecsült részei lettek. A kutyák és a macskák esetében már nincs meg feltétlenül az a nézet, hogy az udvaron a helyük, átköltöztek mellénk a házba, és nem ritka, hogy az ágyunkat is megosztjuk kedvenceinkkel. Egy kiskedvenc nagyszerű vigasz és motiváció forrása lehet. Sok szempontból segíthetnek abban, hogy mentálisan egészségesebb életet éljünk. Igazi lelki társak ők, akik feltétel nélkül szeretnek és ragaszkodnak gazdájukhoz és olyan szoros kapcsolat alakulhat ki, hogy elvesztésüket épp oly intenzíven éljük meg, mint egy rokonunk eltávozását.

Számos módon segíthetik mentális egészségünket

A háziállatok akkor nyújtanak társaságot és örömet, amikor a legnagyobb szükségünk van rá. Tanulmányok azt mutatják, hogy az állatokkal való szoros kapcsolat pozitív hatással van ránk a stressz csökkentésétől kezdve, a szívfájdalmon keresztül a magány enyhítéséig minden szituációban. Kutatások megállapították, hogy amikor sírunk, a kutyák vagy cicák is érzik a fájdalmunkat, és igyekeznek jobb kedvre deríteni minket. Nekik kiönthetjük a lelkünket ítélkezés nélkül, miközben azt érezzük, hogy figyelnek ránk. Az állatainktól feltétel nélküli szeretetet kapunk, ez a feltétel nélküli szeretet pedig az érzelmi stabilitás és a megnyugvás világát nyújthatja számunkra, ezzel is segítve minket a legnehezebb időszakokban.

A cicák és kutyák simogatása bizonyítottan csökkenti a vérnyomást, valamint a stressz szintet, mindeközben pedig kedvencünket is megnyugtatja. Természetesen a háziállatok nem csak a kutyák vagy cicák szintjére korlátozódik, vannak, akik például halakat vagy madarakat választanak, ők is kiválóan alkalmasak a stressz csökkentésére is, ugyanis egy tanulmány szerint egy halat öt percen keresztül nézni szinte hipnotikusan hat, növeli az ellazulás érzését, és csökkenti a szív- és izomfeszültséget.

Szorongásos betegségek, depresszió, autizmus vagy poszttraumás stressz szindróma esetén gyakran alkalmaznak állatokat terápiás céllal, illetve otthonra is szokták javasolni egy kisállat beszerzését. 

Aktívan tartanak minket

A háziállatok másik előnye, hogy arra ösztönöznek minket, hogy kimozduljunk a természetbe, általuk kapcsolatot alakíthatunk ki a természettel. Kutatások azt mutatják, hogy a kutyatartás összességében több szabadidős sétával jár együtt, ezáltal az ajánlott fizikai aktivitási irányelvek betartását is segítik. Nem csak fizikai aktivitásunkat segítik, de társas interakcióinkat is, hiszen csak gondoljunk bele, hogy mi magunk hányszor dícsértünk meg egy kutyát az utcán vagy éppen hányan dícsérték meg a mi kedvencünket. Hozzájárulnak a nonverbális társadalmi interakciókhoz is, például megmosolyogtatnak minket, irányítják tekintetünket. A háziállatok egyben lehetőséget nyújtanak arra is, hogy új közösséghez, például online vagy offline kutyabarát csoporthoz csatlakozzunk, ahol összekovácsolódhatunk másokkal a közös szenvedély által, így pedig csökkenhet a magány érzése.

Folyamatosan fejlődünk általuk

Sok esetben nap közben otthon hagyjuk kisállatokat, ők mégis minden nap úgy örülnek nekünk, mintha már legalább egy éve mentünk volna el. A ragaszkodás, hűség és szeretet amit látni lehet rajtuk és az öröm, hogy megérkeztünk, mind segítik önértékelésünk növelését, hiszen fontosnak érezzük magunkat. Ezen kívül az önismeretünket is erősitik, hiszen a hozzájuk való viszonyulásunk által jobban megismerhetjük önmagunkat. Megtudhatjuk magunkról azt, hogy  mennyire vagyunk türelmesek, mennyire erős a felelősség tudatunk, vagy éppen hogyan szeressünk jól és hogyan tudunk odafigyelni. Sok esetben vállalnak fiatal párok közösen egy cicát vagy kutyát. Gyakran szoktak fiatal párok közös kisállatot tartani mielőtt elhatározzák magukat a gyermekvállalás mellett, hiszen például egy kiskutya megnevelése nagyon hasonló ahhoz, ahogyan egy kisgyerekkel is bánunk.

Nem csak nekünk, de gyermekeink számára is nagyszerű tanító erővel bírnak, hiszen egy gyereknek a megfelelő életkorban adott kisállat amellett, hogy a társa lesz, felelősségtudatra, szeretetre, és kötődésre tanítja, amennyiben gyermekünk feladata a kedvencéről való gondoskodás.  

Egy kisállat nagy felelősséggel is jár, így mielőtt beleugranánk, hogy megtaláljuk újdonsült családtagunkat, barátunkat, előtte fontoljuk meg, hogy képesek vagyunk-e sok éven keresztül a gondját viselni. 

 

Leave A Reply